• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Polo 2007 r. 1.2 , elektryczna szyba i centralny

126marcin

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Włocławek
Witam
Jako , że nie mogę znaleźć schematów, chciałem się coś podpytać.
W Polówce nie można otworzyć centralnego zamka kluczykiem od strony kierowcy , tzn. zamek kierowcy się otwiera a od pasażera juz nie . Centralnym z prawej strony można drzwi kierowcy otworzyć. Na dodatek nie można sterować szybami przyciskami na drzwiach kierowcy . Bezpieczniki ok , przewody ok, napięcie do sterownika szyb w drzwiach dochodzi. Z tego co się zorientowałem to on też odpowiada za centralny. Czy może on być uszkodzony i gdzie jeszcze może być usterka ?

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Witam sprawdż sobie z tyłu w bagażniku -intelligent power distribution control module ostatnio miał podobne problemy jeden z pytających , był zalany i trochę go podżarło oprócz tego wiązki czy nie naruszone, czy nie korodują masy , wtyczki pod względem korozji.

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
W bagażniku u ciebie możliwe że po prawej stronie bliżej klapy, ściągasz boczek o ile dobrze pamiętam.

126marcin

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Włocławek
no niestety , w bagażniku go nie widzę . Może w 1,2 gdzieś indziej się znajduje ?

126marcin

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Włocławek
a ten moduł IPDM to nie to samo co moduł komfortu lub jest z nim w jakiś sposób zintegrowany , bo takowy znajduje się pod kierakiem ?

126marcin

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Włocławek
ok , jak na razie wszystko działa . Poodpinałem wszystkie wtyczki z modułu komfortu i potraktowałem kontaktem . Dzięki za podpowiedzi :)

no i znowu , 5 minut działa , później nie działa . Obstawiać moduł komfortu czy może mikrostyki w zamku mogą powodować taką sytuację ?

rozebrałem moduł , na płytce jeden element bez nóżki ( ułamany , nie było ?)
moduł komfortu 003.jpg

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Ten nóżka tego elementu uległa utlenieniu patrząc po odbarwieniu , przelutuj cienkim drucikiem.Daj zblizenie lub podaj co napisane na układzie scalonym a do drzwi możesz zajzec . Jeżeli chodzi o moduł to wszędzie teraz ładują już nikt nie trzyma się starych procedur montażu nawet kable nie tak wytrzymałe jak w starszych modelach

126marcin

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Włocławek
na kości napisane 42750 BZ702. Zauważyłem , że jak dłużej auto postoi to wtedy problem wraca , przepne wtyczki w komforcie i jest dobrze . Jak ruszam wiązką to nic nie zmienia . Zrobię później kapiel wtyczką w wodzie z mydłem i potraktuje sprężonym powietrzem . Dzięki guard za zainteresowanie .

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Witam podobna choroba dotyka Audi, Passaty gniją kable przy komforcie a złaszcza masy , kabel wizualnie wygląda dobrze a w środku czarny i mają przerwy na wsókach i oczkach przykręcanych do body , co do układu do go polótuj bo jest ważny .U ciebie działa już szyna can podłącz diagnostykę i pobaw się wysterowaniem elementów które nie pracują w momencie zaniku ich pracy , wykłuczysz wtedy brak ciągłości kabli lub uszkodzenie w modułach , tak będzie najszybciej bo inaczej zrobisz doktorat na polówce

Do góry Bottom