• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW Golf 5 2008 r. Elektronika drzwi prawa strona.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Ale sytuacja wygląda że te numery którymi się ja posługuję to są z naklejki na samym silniczku i VCDS właśnie je odczytuje.
A są drugie numery na samym module i ja ich porównuję jako fizycznie założone i robię zamieszanie !!

Wychodzi z serwisu że mam dobry moduł w drzwiach pasażera ale brak pinu 8 :)

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Dzięki ale na razie tył prawy zostawiam na potem bo muszę dograć pasażera przód bo jest masło-maślane ! :)

Ale tył tak zgadza się idealnie !!

Jeszcze w dodatku sterownik pasażera przód nie wypuszcza masy na przełącznik czyli na brązowy.
A mam dwa takie same moduły i każdy tak samo działa .

Ostatnia edycja:

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Historia toczy się dalej :)
Mamy do czynienia z numerami z silnika i numerami z modułu.
Wychodzi że numer z silnika 1K0 959 702 N jest z tego auta.
No a moduł jest wymienny i ktoś wymienił sam moduł a silnik zostawił oryginał.
Na 100% moduł jest zły i jakiś palant zrobił sam sobie problem !
Teraz muszę poszukać jaki moduł tam był !!
Wychodzi że 1K0 959 793 K On ma dużo więcej pinów i tych co mi brakuje.
A jest 1K0 959 792 K
Ale jeszcze szukam.

Rys00

Boss regionalny
Punktów
103
Możesz na próbę podłączyć moduł z lewych drzwi nie będzie działał z głównego włącznika ale z tego pasazera powinien
po za tym nie musi być od golfa pasują od Leona i Octavi II
litera na końcu to wersja oprogramowania czyli składanie lusterek światła dolne itp. nie które można dokodować do słabszych wersji

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Już na próbę mi się nie chce rozbierać drzwi.
Tak pasuje jescze od Audi A6.
Tak oczytałem się jak goście robią ulepszenia.
Cos trzeba kupić choćby patrząc na brakujące piny.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Panowie nie życzę nikomu takiej roboty !
Moduł i silnik mają swoje numery które muszą się zgadzać aby działało wszystko + tył prawy.
Oczywiście różne podmiany samych modułów są dopuszczalne ale z głową !!

Ktoś podmienił moduł nie wiem z jakiego powodu a dopasowanie modułu to sztuka bo nawet w serwisie do którego dzwoniłem nie byli w stanie powiedzieć jaki numer modułu !!!! a tylko mają jeden numer i to ten z silnika który u mnie się zgadzał .
A teraz mówią że już są inne numery oczywiście tylko silnika razem z modułem cena 1600 zł.

Wszystko zrobione i działa :)
Moduł dałem 1K0 959 792 M odpowiedni do modułu kierowcy 1K0 959 793 M
Oczywiście silnik musi być ten co był bo inaczej nie ruszy sam silnik czyli 1K0 959 702 N

Po montażu wszystkiego ruszył tył prawy całkowicie wszystko ożyło beż wymiany czegokolwiek .
Ale nie cieszyłem się długo bo dalej nie działa przełącznik szyb pasażer przód,lusterko ma odwrotne działanie i brak kierunku w lusterku.
Ale to już było samą przyjemnością doprowadzić do ładu.Oczywiście dodałem do modułu kartkę na której opisałem jakie piny są zamienione aby ktoś nie klął na mnie choć raczej nikt inny oprócz mnie nie będzie tam w przyszłości robił :)

Wszystko działa idealnie brak błędów .
W razie uszkodzenia moduł po prostu wystarczy go wymienić z takimi numerami.
Ale jestem ciekawy dalej jaki na prawdę tam ma być moduł i co jeszcze zostało podmienione bo nawet wiązka przełącznika szyb jest podejrzana :)

Dziękuję koledze Rys00 za schematy !!
I koledze marianno3000 za pomoc w pomiarach.

marianno3000

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Łódzkie
www.marecuster.pl
Panowie nie życzę nikomu takiej roboty !
Moduł i silnik mają swoje numery które muszą się zgadzać aby działało wszystko + tył prawy.
Oczywiście różne podmiany samych modułów są dopuszczalne ale z głową !!

Ktoś podmienił moduł nie wiem z jakiego powodu a dopasowanie modułu to sztuka bo nawet w serwisie do którego dzwoniłem nie byli w stanie powiedzieć jaki numer modułu !!!! a tylko mają jeden numer i to ten z silnika który u mnie się zgadzał .
A teraz mówią że już są inne numery oczywiście tylko silnika razem z modułem cena 1600 zł.

Wszystko zrobione i działa :)
Moduł dałem 1K0 959 792 M odpowiedni do modułu kierowcy 1K0 959 793 M
Oczywiście silnik musi być ten co był bo inaczej nie ruszy sam silnik czyli 1K0 959 702 N

Po montażu wszystkiego ruszył tył prawy całkowicie wszystko ożyło beż wymiany czegokolwiek .
Ale nie cieszyłem się długo bo dalej nie działa przełącznik szyb pasażer przód,lusterko ma odwrotne działanie i brak kierunku w lusterku.
Ale to już było samą przyjemnością doprowadzić do ładu.Oczywiście dodałem do modułu kartkę na której opisałem jakie piny są zamienione aby ktoś nie klął na mnie choć raczej nikt inny oprócz mnie nie będzie tam w przyszłości robił :)

Wszystko działa idealnie brak błędów .
W razie uszkodzenia moduł po prostu wystarczy go wymienić z takimi numerami.
Ale jestem ciekawy dalej jaki na prawdę tam ma być moduł i co jeszcze zostało podmienione bo nawet wiązka przełącznika szyb jest podejrzana :)

Dziękuję koledze Rys00 za schematy !!
I koledze marianno3000 za pomoc w pomiarach.
Kiedyś dostałem passata b6 problem z tylnymi drzwiami brak comuny i zakłócenia na szynie can ,auto bujało się po warsztatach moduły kupione w serwisie.Po pomiarach coś mi tu nie grało że jestem elektronikiem otworzyłem moduły i wszystko się wyjaśniło moduły bez szyny can .Jeszcze telefon do serwisu żeby dopiąć swego że inne moduły ,pan z serwisu zapytał jak pan doszedł że inne moduły a krótko jestem elektronikiem i napr różne sterowniki .Podałem nr ster i szukali odpowiedniego i wymienili na odpowiednie twierdząc że ktoś podmienił na mechanizmach ,po wymianie wszystko ruszyło pozdr.

Do góry Bottom