• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Polo 6n cykanie

paaawel

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Kępno
Witam od paru miesięcy jestem posiadaczem Volkswagen Polo III 1.4 60KM w benzynie i jeszcze nie było z nim kłopotu. Pierwszy problem to efekt "cykania" w silniku na wolnych obrotach przy zimnym jak i ciepłym silniku. Po przy gazowaniu ustępuje. Został wymieniony olej na mobil 10w40. Nie wiadomo na jakim on chodził ostatnio.
Druga sprawa to świecąca się kontrolka ABS. Byłem w trasie, zacząłem lekko hamować na mokrej drodze i poczułem odbijanie pedału hamulca i wtedy się ona zaświeciła, od tego czasu ABS nie działa.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Podjedz kolego do mechanika niech sam to sprawdzi jeżeli dysponuje testerem do diagnostyki sprawdzi przy okazji ten abs :) bez osłuchania pracy silnika tu ci nikt nie pomoże , nie raz po wymianie oleju taki żeczy się zdarzają i jest to nie kiedy przez chwile a nieraz głębszy problem dlatego podjeć do warsztatu.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
A tu się zgodzę. Vw sharan 2.0 115km cały czas jeździł na castrol gtx a jak zmieniliśmy na mobila to grał zaworami jak ruski diesel.

paaawel

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Kępno
Są dwie opcje, wymienić popychacze albo wlać lepszy olej. Z tym ABS to na komputerze pokazało błąd czujnika prawym tylnym kole. Jaki koszt będzie z tymi popychaczami?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Ja takie szklanki z Ruville mam za 2 dychy/szt. Więc szklanki 160zł + robota 250?

paaawel

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Kępno
Teraz wymienię zaleje go tym samym olejem i znowu mogą się odezwać.. Co się stanie jeśli będę jeździł dalej bez wymiany ich?

paaawel

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Kępno
Problemy wymienione w temacie już nie aktualne, ale pojawił się jeszcze jeden,a nie chce zakładać tematu więc zapytam tutaj.
Co jest w komorze silnika po lewej stronie przestawione na zdjęciach? Czarna rurka idzie od gaźnika do lewej strony koło chłodnicy i przechodzi przez czujnik. Pytam się ponieważ cały czas mi tam "puka" "bucząc" ... nie wiem jak to opisać, a gdy nagram kamerą to tego nie słychać. Dźwięk słychać na wolnych obrotach i pojawia się 10 sekund po uruchomieniu silnika lub po przy gazowaniu.

Lewa strona koło chłodnicy. Tutaj kończy się wężyk

Do góry Bottom