• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Polonez caro 1.6 bezyna

Maly1980

Nowy
Punktów
0
Witam
Mam taki problem z moim poldkiem a mianowicie gdy zapale go jest wszystko ok, po przejechaniu kilku kilometrów traci obroty i gaśnie. Gdy wyciągnę ssanie jest trochę lepiej ale po przejechaniu jakiegoś odcinka jest to samo. Gdy postoi chwile można go odpalić na wolnych obrotach chodzi lecz przy dodawaniu gazu dusi się dławi i gaśnie. Dodam ze założony nowy aparat zapłonowy moduł. proszę o podpowiedz co może byc przyczyną takiego objawu. dodam ze podczas postoju są takie same objawy czyli mogę normalnie dodawać gazu a po jakimś czasie dławi go i gaśnie.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
603
Trzeba gaźnik rozkręcić, a potem myśleć.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
A jest w nim katalizator? Tera dostałem Lanosa z innego warsztatu. Wymienione wszystko mocy brak. Katalizator się rozsypał i zatykał wydech. O dziwo dopóki zimny jakoś to jechała ale z każdym kilometrem coraz gorzej

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Napisz do Arniego z forum jest diagnosta. Będzie wiedział jakie spaliny mają być.
Bo mój plan był by taki. Podłączyć analizator na zimnym i w miarę rozgrzewania się silnika patrzeć co się dzieje. Czy za dużo paliwa czy powietrza się robi

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Pa na zdjęcie. Tam leży katalizator z Lanosa. Był w pudełku. Ten pimpek przerobił.karton i zawsrtos na drobne. Jak się dowiedziałem ile za takiego kąta(był uszkodzony) to godzinę go wydlubywalem

Załączniki

• IMG_20230407_135927.jpg
    IMG_20230407_135927.jpg
    1,6 MB · Wyświetleń: 22

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Coś się nie zgadza w opisie bo wynika że tam jest gaźnik a w 96roku był już tylko animex. Więc co tam siedzi?
Jeżeli gaźnik to najpierw regulacja zaworów (może się nieudać jeśli wałek jest ogolony, krzywe łaski i wyklepane koniki), później regulacja zapłonu (potrzebna lampa stroboskopowa lub dobre ucho, warto sprawdzić czy regulatory działają) a następnie regulacja gaźnika (pierw go wymyć i przedmuchać sprężonym powietrzem, później regulacja poziomu paliwa i składu mieszanki).

Katalizatora w gaznikowcach nie było. Był w abimexie i to nie każdym.

Maly1980

Nowy
Punktów
0
Jest to polonez z 94 siedzi tam gaźnik i katalizatora brak, zawory ustawione pali od pierwszego strzała tylko mankamentem jest to jak wspominałem ze po pewnym czsie od zapalenia zaczyna go dławić podczas jazdy i gaśnie, również na postoju ma takie objawy.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Aha. No to tak jak Norbert napisał. Stara szkoła i do roboty

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1663
na początek standardy:
- w jakim stanie jest aparat zapłonowy? rozdzielacz? luzów nie ma? przewody, świece?
- luzy zaworowe
- gaźnik- rozebrać, wydmuchać porządnie, wyregulować pływak, filtr paliwa
- przestawiłeś powietrze na filtrze w pozycję "lato'?
- termostat działa? wentylator się włącza? chłodnica działa?

no i najważniejsze pytanie: podpinałeś komputer? zapisało jakieś błędy? :)
taki żart sytuacyjny :D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Gość nie odróżnia śrubokręta od klucza 13, a wy tu pierdzielicie o jakiś diagnostykach...:D
Jaja jak berety...:D

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
DawAj fotki tego cuda ...co tam siedzi pod masku...:D mierzymy kompresje ?ni to na zimnym ni to na cieplym...

Mam ksiazke od kolegi z forum "drugiego" sam naprawiam ( i sAm spierd##'e) może nAdasie w rozwiazaniu problemu....

A tak z ciekawostki...z kolega za mlodych lat poldkiem jego ojca po torze motocrosowym jezdzilismy o dziwo nic sie tam nie oberwalo.twardy byl...ale i czasy inne byli .wtedy nikt z nas nie wiedzial gdzie lezy ukraina .kazdy wyjebane mial w polityke .a problem byl taki ile piwa wziasc na biwak pod namioty i czy dziewuchy jakies będą...

:D:D:D

szary1977

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Krupski Młyn
Gaźnik do rozkręcenia i dokładnego przeczyszczenia oraz dysze do przeczyszczenia i do sprawdzenia poziom pływaka oraz pompka paliwa. Ja do fiatów montowałem pompki paliwa z ŁADY bo miały możliwość ręcznego pompowania ( przydatne zimą w tamtych latach)

Do góry Bottom