• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna 2 1.6 benzyna - gaśnie po wciśnięciu sprzegła

Bixman

Nowy
Punktów
0
Witam, mam problem z moją Laguną 2 1.6 z 2005 112 KM, czysta benzyna.

Z tego co zdążyłem zauważyć to był już przerabiany przez wielu użytkowników na różnych forach i wielu znajduje na niego różną odpowiedź, a jeszcze większa ilość osób nie znajduje wcale nawet po wymianie połowy samochodu czego wolałbym uniknąć.

A mianowicie auto gaśnie po wciśnięciu sprzęgła. Z tym, że na ogół dzieje się to dopiero po przejechaniu pewnego odcinka na głównej drodze np. jazda około 10 min, 100km/h na 5 przy ~3000obr/min po czym chcemy zrobić redukcję. Czasem auto jeszcze odbije nawet z 400 obr, a czasem padnie. Jeśli dodam gazu auto odbija zawsze i dopóki nie wcisnę ponownie sprzęgła jest ok. Przy czym jeśli w taki sposób zgaśnie to potem jest problem z jego odpaleniem. Auto nie odpala wcale lub odpala i pracuje bardzo nie równo na biegu jałowym np. falując 600-800 obr, a w dodatku trzęsie całym autem. Dopiero, gdy da mu się chwilę to zapala normalnie. Nie dzieje się to zawsze, czasem mogę zrobić z 5 przejazdów po 30km i nic się nie stanie, a czasem będzie się to działo przy każdym.

Wymieniany już był przez mechanika czujnik położenia wału korbowego + czyszczona była przepustnica wraz z adaptacją, ale nie pomogło. Pech chciał, że mechanik przejechał około 30km i mu się to nie wydarzyło więc robił to trochę w ciemno. Teraz mechanik chciałby wymienić przepustnicę, ale nowa trochę kosztuje, a do używek nie jestem przekonany więc postanowiłem po taniości kupić wtyczkę do komputera i zobaczyć co na wykresach się pokaże, gdy akurat będę miał przyjemność znowu na to trafić. Z tego co zobaczyłem i wyczytałem na różnych stronach to sondy lambda wyglądają dość podejrzanie, ale przydałoby się potwierdzenie / inne wskazówki za które będę bardzo wdzięczny. Szczególnie korekta na drugiej czyli wieczne -100% wygląda dziwnie jak dla mnie mimo, że napięcie się zmienia, ale może te samochody tak mają. No i w momentach, gdy auto próbuje zgasnąć napięcie na nich spada do 0V. Poniżej załączam wykresy.
wykresy.png

rausman

SuperMechanior
Punktów
47
możliwe że panewki boczne na wale są do wymiany lub łożysko oporowe sprżegła już nie istnieje, aczkolwiek silniki K4M i inne PSA są trwałe i ciężkie do zajechania, ale cuda się zdażają.

Zanim zaczniesz się za rozbieranie silnika to diagnostyka: podłącz do kompa (błędy i nam tutaj przepisz) i zmierz kompresję, wymiana świec na dzień dobry, dodatkowo cewki (wiem to już jest wydatek, ale czasami pomaga).

drugie zrób test dymem dymiarką warsztatową, czy gdzieś nie masz przedmuchów lub nie bierze lewego powietrza, patrz na skrzynie czy uszczelniacze wału nie są walnięte ( a jezeli one są walnięte to silnik już jest w kiepskiej kondycji [przedmuchy przez pierścienie, może pomóc chemia])

Z francuzami to jest jeszcze inna droga: przepustnice sagema są kapryśne - weź ją na warsztat, przeczyść i podmień na jakąś inną i zobacz jak auto się zachowuje. Z lagunami to już wogóle jest zawrót głowy, ale da się to ogarnąć. Patrzyłbym głównie na elektrykę, ale nie przeglądnięcie elektryki, ale czyszczenie DOKŁADNE każdego styku i sprawdzenie KAŻDEGO przewodu i stopniowe porównywanie błędów.

ewentualnie przeczyść kostki, styki papierem ściernym i wytrzyj jeżeli są zatłuszczone, możesz użyć preparatu typu "kontakt", ale pamiętaj że złącza trzeba osuszyć przed ponownym zmontowaniem.

Nigdy nie używaj wd40 do czyszczenia kostek/złączy, gdyż wd40 przewodzi minimalnie prąd!

Na końcu obstawiałbym coś z osprzętem typu alternator, serwo hydrauliczne lub inne. Podaj napięcia ładowania, napięcie pod obciążeniem (światła długie, dmuchawa na max) i czy jest liniowe (nie skaka sobie randomowo).

pozdro, mam nadzieję, że nie skończy się generalnym remontem.

PS Laguna to królowa lawet kiedyś była, a winowajcą była elektryka, ale nie są to złe czy tragiczne auta, ale wymagające regularnego serwisowania. Obecnie mercedes s klasa potrafi bardziej świrować niż stare laguny jeżeli chodzi o elektronikę, a wina leży w kostkach i modułach, zawilgoceniu i takie tam.

Ostatnia edycja:

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Oscylujące napięcie na drugiej sondzie i wysoka korekta świadczy o śmierci katalizatora lub jego dogorywaniu na LPG.

Do góry Bottom