• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pomoc, porada z załataniem dziury.

Punktów
0
Miasto
Leszno (Wielkopolska)
Witam. Mam zamiar porobic wyprawki w swoim aucie i chce to zrobic sam. Nie chce by wygladalo idealnie tylko zeby zabezpieczyc to przed dalsza korozja. Jedna z najgorszych jest dziura na drzwiach bocznych i z tym mam problem poniewaz nie wiem jak to moge naprawic. Zaszpachlowanie tego raczej odpada poniewaz dziura jest na tyle duza ze trzeba by z kilogram szpachli. Dodaje zdjecie gdzie widac ubytek. Prosze o wasza pomoc i licze ze ktos napisze w jaki sposob mozna to naprawic. Pozdrawiam :)

Załączniki

• 20170430_190416.jpg
    20170430_190416.jpg
    1,9 MB · Wyświetleń: 70

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Fosol na rdze, potem cynkal, szpachla, podkład, baza z utwardzaczem albo Clark z utwardzaczem. Poszukaj drzwi na aso szrot taniej i szybciej

Punktów
0
Miasto
Leszno (Wielkopolska)
Drzwi to koszt 100-300zl sprawdzalem do tego musial bym pomalowac bo w kolorze moim nie ma nic na teraz takze dojdzie 170zl za malowanie takze to jednak spore koszta. Slyszalem cos o lataniu mata szklana? Czy nie da rady tego zalatac w ten sposob?

Josep

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Bytom
www.lapaj.aspnet.pl
Da radę tak to zrobić.
Kup zestaw naprawczy z mata szklana. Wystarczy Ci do tego szpachlowka najmniejsza puszka...
Oczywiście na początku wyczyść rdzę możesz też użyć fasolu jak kolega Bartek napisał.
Ja bym zrobił tak wyczyścił rdzę jak by była dziura to podkład antykorozyjny, mata szklana, szpachlowka, lakier i lakier bezbarwny jak metalic.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
680
Miasto
WLKP
Nie rozumiem ciebie,na samochod ciebie stac a na naprawe juz nie i szukasz oszczednosci w wydatkach.Proponuje sprzedac samochód i kupic rower.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Klejenie po tej zardzewiałej blasze nie da długiego efektu. Wyciąć z zapasem i wspawać nową blachę daje najdłuższe efekty. Natomiast co byś nie zrobił to i tak musisz to polakierować. I tu też bulisz za lakiernika lub czeka cię psiknięcie dołu drzwi na odpierdziel co było by moim zdaniem gorszym pomysłem niż kupno drzwi nie pod kolor i psiknięcie ich samemu całych na odpierdziel ale przynajmniej będziesz miał całe , nie spawane i nie szpachlowane drzwi.
Najlepiej było by jeździć i czekać aż na internetach pojawią się drzwi w twoim kolorze. ( szukaj po ogłoszeniach całych aut na części - prędzej można coś znaleźć )

A zdjęcie ,które zrobiłeś jest mało czytelne jak dla mnie. I co to za auto jest pochwal się ?

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Żadne srodki nie pomogą w tym przypadku napewno nie na długo element z korodowany powinno sie wyciąć i wspawać nową blachę .

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
zalezy ile chcesz jeszcze tym autem jezdzić...? najlepiej wspawac kawalek blachy i wyszpachlowac i prysnać lakierem... ,widziem tez kiedys gdzies na parkingu jak gosc miał w Tico pianka budowlana zaklejone i wałkiem zasmarowane...

Grzegorz23011971

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Olsztyn
Najprostsze rozwiązanie wymiana drzwi i malowanie pod kolor. Inne to wycięcie i wspawanie są w hurtowniach reparaturki do wspawania. Nie wiem jakie auto i czy do niego są dostępne. Tylko tego rozwiązania jest jeden mały minus jest to zwykła blacha nie ocynkowana i po trzech latach będzie powtórka. Testowane na moim poprzednim aucie.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Spawanie w ocynku masakra. U nas godoja, wartko sie worzy

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów