• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pomoc przy wyborze sprzętu

Pawlo92

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ryki
Witam
Zamierzam otworzyć warsztat chcę nastawić się głównie na elektrykę i elektronikę jaki sprzęt polecacie mi kupić, kwota jaką mogę przeznaczyć to około 25tyś?
Mam taki plan aby kupić:
1.tester diagnostyczny Launch X431 IV 4 MASTER
2. Interfejsy diagnostyczne którymi zrobi coś więcej do poszczególnych marek:
-grupa,VAG VAS VAG
-BMW, ICOM
-Mercedes STAR C4
-ford VCM JDS
-renault CLIP
-toyota MVCI
3. Z jakich sklepów kupować sprzęt?
Z góry dziekuje za pomoc, proszę o szybką odpowiedź

Loki

Bywalec
Punktów
1
Witaj
Do VAGa VSDS
do reszty najlepiej serwisówki, możesz pokusić się o autocoma i diaguna max 4k mowa o chińczyku i miałbyś w miarę ogarnięta diagnostykę. Teraz zaczynają się schody co do immo, kluczyków, liczników, sterowników ecu airbag itp. nie obejdzie się bez programatorów kalkulatorów. Najlepiej z kimś wejść współprace bo samem bez większej wiedzy i doświadczenia będzie ciężko a uszkodzone graty trochę kosztują. pozdrawiam

Pawlo92

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ryki
Do VAG-a zastanawiam się nad tym interfejsem: http://www.vag-com.pl/index.php?mod=sklep Ten sprzęt co wymieniłem są to chińskie kolony oryginalnych serwisówek, pracuje ktoś na tego typu sprzęcie. Czy te interfejsy mogę kupić za dotacje z UE z projektów 6.2? Jestem studentem elektrotechniki specjalizacja diagnostyka i elektronika samochodowa więc już coraz więcej potrafię, moje dotychczasowe doświadczenie to 2 lata pracy w warsztacie. Czy są prowadzone gdzieś kursy odnośnie programowania?

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
Witam
Zamierzam otworzyć warsztat chcę nastawić się głównie na elektrykę i elektronikę jaki sprzęt polecacie mi kupić, kwota jaką mogę przeznaczyć to około 25tyś?
Mam taki plan aby kupić:
1.tester diagnostyczny Launch X431 IV 4 MASTER
2. Interfejsy diagnostyczne którymi zrobi coś więcej do poszczególnych marek:
-grupa,VAG VAS VAG
-BMW, ICOM
-Mercedes STAR C4
-ford VCM JDS
-renault CLIP
-toyota MVCI
3. Z jakich sklepów kupować sprzęt?
Z góry dziekuje za pomoc, proszę o szybką odpowiedź
to zaledwie garstka z tego co potrzeba .... a programatory ... stacja lutownicza... wiedza....?

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Kończyłem technikum samochodowe w 1988 roku. :rolleyes: Kto wtedy słyszał o elektronice w samochodach.
A potem jak od 1996 pracowałem w serwisie Opla jako mechanik to wiedzę elektroniczną skutecznie chroniono przed zwykłymi mechanikami.
A że na naukę nigdy nie jest za pózno więc teraz szukam mozliwosci douczania się.
Wiadomo - internet jest pełem wiedzy tylko że akurat ta jest dalej hermetyczna.

Pawlo92

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ryki
To nie jest tak że nie posiadam żadnej wiedzy i otworzenie własnej firmy przyszło mi z dnia na dzień. Przy mechanice siedziałem od najmłodszych lat ponieważ tata miał warsztat samochodowy i obecnie uczy w szkole. Jestem studentem 3 roku studiów specjalizacja elektronika i diagnostyka pojazdów. Z elektryką i diagnostyką sobie radzę. Z programowaniem nie miałem za wiele do czynienia i wiem że taką wiedzę zdobywa się nie w kilka miesięcy tylko w kilka lat.
Ja jestem tego zdania że lepszym rozwiązaniem jest własny warsztat niż praca w serwisie. Założyłem taki temat z myślą że ktoś mi pomoże przy doborze sprzętu który chcę kupić za dofinansowanie z UE a nie chce źle wydać tych pieniędzy.

hanczar

Nowy
Punktów
0
Witam . Mam takie pytanko. Chcem kupić program do diagnostyki i się zastanawiam co kupić tak żeby kilka marek samochodów obsługiwało, wiem że są grupy vag itp. ale chciałbym wybrać nawet kilka interfejsów żeby obsługiwało np :
Ford, opel, fiat, audi , seat, vw, skoda, peugeot, reanult itp. dokładnie nie wiem ale poszukuje pomocy z góry dzięki. Znalazłem takie coś ale dokładnie nie wiem o co chodzi ... http://interfejsy-diagnostyczne.s-tech.pl/?go=produkt&id=46

Ostatnia edycja:

Pawlo92

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ryki
Korneliusz co do uzyskania dotacji jest troch przy tym chodzenia i papierologi. Ja otwieram pierwszy raz działalność więc skorzystałem z projektów dział 6.2 (Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia). Ja jestem z woj. Lubelskiego więc wszystkie projekty były na stronie: http://pokl.wup.lublin.pl/ (po prawej stronie niebiesko-pomarańczowe tło. Z tych projektów można dostać więcej niż z Urzędu Pracy.
Teraz jest już koniec roku wiec raczej nie masz co liczyć na jakiś projekt pieniądze z UE. Od 2015 mają być nowe projekty, dotacje. Wiem że jak ktoś mieszka na terenach wiejskich z PROW będzie też można uzyskać jakieś dotacje ale co i jak jeszcze nic nie wiadomo pewnie w połowie roku 2015 wszystko się wyjaśni.
Ja jeszcze korzystałem z darmowych usług KSU przy pisaniu wniosku, ale teraz też już chyba nie ma tych usług pod koniec roku http://ksu.parp.gov.pl/pl/.

Pawlo92

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ryki
Korneliusz dzięki i wzajemnie:D
Z jakich sklepów najlepiej kupować sprzęt? Czy kupował ktoś sprzęt ze sklepów motodiagnostyka.com lub keyprog.pl?

Pawlo92

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ryki
Ponawiam pytanie z jakich sklepów kupować sprzęt do diagnostyki? Pozdro

Do góry Bottom