• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pomoc w analizie wartości DPF'a

Glivek

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Gliwice
Witam serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem tego forum ale mam nadzieje że mi pomożecie.
Użytkuje Golfa Plusa 1.6 TDI kod silnika CAYC czyli 105 km. Co jakiś czas sprawdzam sobie wartości zapylenia i zawartości sadzy w DPFie korzystając z VCDS 15.7.1. Wszystko jest ok ale wole obserwować na bieżąco czy wypala sie systematycznie i takie tam. Lepiej dmuchać na zimne jak to sie mówi. W kilku ostatnich scanach wyszła mi ujemna zawartość sadzy w bloku 239 i nie mam pojęcia dlaczego tak jest. Wypalił sie ostatnio ale wartość ciagle jest ujemna. Czy któryś z Was spotkał sie z czymś takim i mógłby mi wyjaśnić co to oznacza? Jak to interpretować, rozumieć? Jakiś problem z jakimś czujnikiem?
Dzieki wielkie za wszelka pomoc.

Wklejam tez tego scana

Friday,26,February,2016,21:50:04:05031
VCDS -- Windows Based VAG/VAS Emulator Running on Windows 7 x64
VCDS Version: 15.7.1.0 (x64)
Data version: 20150904
www.Ross-Tech.com

VIN: WVWZZZ1KZAW583473 License Plate:
Mileage: 71100 km Repair Order: 26 02 2016

--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------

Address 01: Engine (03L 906 023 B)

21:49:39
230 Particle filter; differential pressure; dynamic offset-DIP_PF_DYN_AD_VALUE[0] 0 hPa
231 Particle filter; field regeneration lock status-LV_STATE_TEST_RGN_PF_INH_HLD 00000000
232 Particle filter; field regeneration request status-STATE_RGN_PF 0
233 Particle filter; fuel consumption since last regeneration-FCO_SUM_RGN 2.29 l
234 Particle filter; kilometers since last regeneration-DIST_RGN 33.5 km
235 Particle filter; offset for differential press.-DIP_PF_AD[0] -1.74 hPa
236 Particle filter; oil ash volume-MASS_ASH_PF 18.2815740 g
237 Particle filter; oil ash volume-MASS_ASH_PF 18.2815740 g
238 Particle filter; soot mass calculated-MASS_SOOT_SIM_PF 9.76 g
239 Particle filter; soot mass measured-MASS_SOOT_PHY_PF -4.24 g
240 Particle filter; time since last regeneration-T_WOUT_RGN 2660.90 s

Glivek

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Gliwice
Dodam jeszcze, ze poziom sadzy ( ta wartość ujemna ) zmienia sie oczywiscie podczas codziennej eksploatacji i po wypaleniu także ale mimo wszystko ciagle sa wartości ujemne. Przed wypaleniem sa to wartości bliższe zeru a po wypaleniu oddalają sie od zera w wartościach ujemnych oczywiscie. Mam nadzieje ze rozumiecie co mam na mysli. Byłbym wdzięczny za jakakolwiek pomoc w tym temacie.
Dziękuje

Ostatnia edycja:

Damian bertone

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Wólka
Podobno z dpfem jest tak ze najlepiej nie doprowadzać do zamulenia . A wiec przedmuchać na dłuższej trasie z większymi obrotami . Bo jeżeli zajdzie już na poważnie, to zadne wypalanie nic nie da. W miejscach gdzie jest wiecej sadzy nawet po wypaleniu jest pozapychane .

Glivek

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Gliwice
Dzieki za odpowiedz ale ona nic nie wnosi do tematu. DPF działa właśnie na zasadzie ze włapuje czastki sadzy ktore następnie w procesie regeneracji wypala i choćbyś nie wiem co robił tego nie zmienisz gdyż sadza jest nieodłącznym produktem spalania w silniku z zapłonem samoczynnym. Mi chodziło o zupełnie inna kwestie. Dzieki i pozdrawiam

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Witam. Nie wiem jak twój vcds , ale wcześniejsze słabo sobie radziły z silnikami na UDS. Może łączy się po innym sterowniku i dla tego parametry są z dupy. Ale sam piszesz ze parametry się zmieniają , powiedziałbym, dobrze tylko jakby skala była przesunięta. Ja bym nieszukał dziury w całym.
Stawiam na zły soft w vcds,

Glivek

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Gliwice
Dzieki Adam 89. Moze jest tak jak piszesz. Byc moze cos z softem. Najdziwniejsze w tym wszystkim jest tylko to ze wszystkie wskazania byly prawidłowe az nagle pewnego dnia wszystko sie zmieniło samo od siebie. Ale tak jak piszesz najważniejsze ze parametry sie zmieniają i DPF działa jak należy.

Do góry Bottom