• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

DPF wskaźniki jak je odczytać VCDS

berys

Uczestnik
Punktów
0
LM na pol zbiornika tak jak pisales ?, mowa o archoil AR6400-D MAX ? tez na pol zbiornika?

berys

Uczestnik
Punktów
0
Tak. Nawet możesz wlać na 1/4 nic mu nie będzie.
Zalalem Archoil na 1/4 zbiornika, zrobilem okolo 330km gdyz nie bylo prawie paliwa. Autostrada i krajowka robiac przerwy na kawe silnik pracowal na wyzszych obrotach pewnie wypalal sie dpf, kilkadziesiat kilometrow dalej znowu na wyzszych obrotach, logi (przepraszam ze zdiecia) zrobione na wlaczonej klimie wiec lekko obciazony. Jak to widzisz kolego?

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    458,4 KB · Wyświetleń: 32
  • 3.jpg
    3.jpg
    434,5 KB · Wyświetleń: 36
  • 4.jpg
    4.jpg
    425,8 KB · Wyświetleń: 32
  • 5.jpg
    5.jpg
    435,7 KB · Wyświetleń: 35
Ostatnia edycja:

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
dla 1.6 tdi graniczna ilość popiołu to 70g. Filtr zabity popiołem do mycia. W pierwszym przypadku to samo. Demont i mycie.

Fabek

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warsaw
Tutaj magia się nie stanie po paruset km. Wlej LM. Jezdzone było na kiepskim paliwie. Problem z wtryskami zawsze równa się problem z dpf. W najgorszym wypadku wszystkie wtryski do wymiany i filtr do mycia (chociaż dla mnie mycie jest bez sensu).

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
sam umyłem kilkadziesiąt i wszystkie ganiają z poprawnymi parametrami i bez reklamacji. przebiegi pomiędzy wypalaniami zmieniły się z około 200km na minimum 700km.

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Myjesz je bez rozcinania? Czekają na mnie do wyciagnięcia 2 dpf-y i przydałoby się im czyszczenie.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Oddaj do firmy mycie jak mycie ale osuszanie jest ważne. Sprzęt robi robotę nie ma co się oszukiwać dostaniesz wykres z wynikami przepływu powietrza będzie git . Chociaż też popatrz czy nie ma czegoś w zamienniku za dobre pieniadze

berys

Uczestnik
Punktów
0
Tutaj magia się nie stanie po paruset km. Wlej LM. Jezdzone było na kiepskim paliwie. Problem z wtryskami zawsze równa się problem z dpf. W najgorszym wypadku wszystkie wtryski do wymiany i filtr do mycia (chociaż dla mnie mycie jest bez sensu).
Ok, wleje teraz LM na 1/4 zbiornika czy na wieksza ilosc paliwa?. Kiedy jest ten najgorszy wypadek? Narazie 0 bledow, kontrolka od dpf nie zaswieca sie. Nie widze problemu z regeneracja dpf, ale podejzewam ze te moje wtryski szybko go zabija. Jezli trzeba to zrobie wtryski czy wszystkie sa zle?, regeneruja je jakos, czy kupic uzywane czy nowe, zrobic logi dynamiczne dla wtryskow, jakie sa wskazania prawidlowe dla zdrowych wtryskow?Jestem z okolic wrocławia widze ze jest kilka firm pioracych dpfy. Dzieki

berys

Uczestnik
Punktów
0
Zauwazylem ze 3 wtryski maja inne nr w vcds tylko pierwszy sie zhadza z tym pod maska ( w komorze silnika 4 maja identyczne nr.) Czy trzeba wprowadzic poprawne nr do ECU?

Fabek

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warsaw
Tak koniecznie. Ale zapisz stare kody, może się okazać, że wtryski były po regeneracji.

berys

Uczestnik
Punktów
0
Tak koniecznie. Ale zapisz stare kody, może się okazać, że wtryski były po regeneracji.
Dzieki za info. Nic sie nie stanie? Pod maska wszystkie maja te same nr na czapeczkach. Dopisuje kod skladajacy sie z 6 znakow literki i cyferki na koncu ciagu w vcds widze ze na 7 miejscu jedt zero. Po dopisaniu zrobic korekte minimalnej dawki ? Zapomnialem jak to sie zwie dokladnie. Dodam ze koles od vag mowil ze nie ma takiej potrzeby

Fabek

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warsaw
Vcds może mieć problem z kodowaniem tych wtrysków. Użyj Odisa.

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Podpowie ktoś czy wartość zmierzonej masy sadzy na minusie jest prawidłową wartością czy nie bo znalazłem sprzeczne informacje.
Jedni mówią, że tak być powinno a inni, że może to wskazywać np na usterkę elektryczną i/lub uszkodzenie czujnika różnicy ciśnień.
Vw Touran 12r 2,0TDI.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Podpowie ktoś czy wartość zmierzonej masy sadzy na minusie jest prawidłową wartością czy nie bo znalazłem sprzeczne informacje.
Jedni mówią, że tak być powinno a inni, że może to wskazywać np na usterkę elektryczną i/lub uszkodzenie czujnika różnicy ciśnień.
Vw Touran 12r 2,0TDI.
Może wskazywać także, że ktoś wykasował wartości filtra zanim został on wyprany.

Fabek

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warsaw
Vw Touran 12r 2,0TDI.
normlane w tym sterowniku z tego roku.

Do góry Bottom