• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pomoc w diagnostyce Peugeot 508SW EP6CDT/ Usterka temperatury silnika

Kacperddae

Początkujący
Punktów
1

Dzień dobry,

PEUGEOT 508SW 2011 1.6 THP (EP6CDT) + LPG ZENIT DIRECT

Co ustaliłem i zrobiłem do tej pory

Objawy

-komunikat „usterka temperatury silnika”

-wskazówka temperatury skacze od minimum do maksimum

-wentylator chłodnicy pracuje na maksymalnych obrotach

-test diagboxem 1322 (sprzęgło pompy wody) uruchamia pompę paliwa oraz sprzęgło tzw. elektryczny napinacz

-test diagboxem dodatkowej pompy obiegu cieczy turbo uruchamia pompę paliwa

-po odpaleniu silnika i osiągnieciu temperatury załączenia pompy wody, pompa nie włącza się

-błędy typu „zwarcie do masy” na kilku obwodach (fizycznie w instalacji go nie znalazłem)

-podczas podglądu parametrów na uruchomionym silniku status napinacza pompy wody skacze aktywny, nie aktywny i tak w kółko

-wiązka silnika ma łączone / przerabiane przewody w kilku miejscach głównie zasilanie 12v do elementów wykonawczych (sprawdziłem według schematu, wygląda okej)

Zrobione

Odłączyłem instalacje lpg w celu wykluczenia jej z grona podejrzanych

Wymieniłem termostat

sprawdziłem bezpieczniki

wymieniłem napinacz pompy wody

sprawdziłem wszystkie złącza/kostki

Sprawdziłem najbardziej podejrzane obwody :

-Pompa paliwa

-Elektryczny napinacz pompy wody

-Pompa chłodzenia turbo

-Termostat

-Masy

-Zasilanie wentylatora

-zasilanie po stacyjce

Pytanie do bardziej obeznanych w temacie
Co jeszcze mogę sprawdzić aby zlokalizować usterkę?

Ostatnia edycja:

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
52
YY a co z czujnikiem temperatury? Bo o nim nic nie napisałeś.
A bardzo często wtyczka przy nich ulega uszkodzeniu lub sam czujnik.

Kacperddae

Początkujący
Punktów
1
YY a co z czujnikiem temperatury? Bo o nim nic nie napisałeś.
A bardzo często wtyczka przy nich ulega uszkodzeniu lub sam czujnik.
wymieniłem termostat, jest "zintegrowany" z czujnikiem tzn. można go wyjąć osobno ale zawsze jest w zestawie z termostatem(tam wymienia się całą obudowę)

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
978
Miasto
PGS
Czy rowno pracuje silnik ? Kiedy wystepuje usterka ? Na zimnym czy po nagrzaniu ?

Rys00

Boss regionalny
Punktów
97
Odpowietrzył sie ? robiłem odpowietrzenie z 10 razy i dopiero grzałka i czujnik zaczeły pokazywać normalnie i ucichły wentylatory

Kacperddae

Początkujący
Punktów
1
Odpowietrzył sie ? robiłem odpowietrzenie z 10 razy i dopiero grzałka i czujnik zaczeły pokazywać normalnie
Tak
Automatyczne połączenie postów:

Aktualizacja, Oddałem do Naprawy ecu, po naprawie problem nadal występuje, ale pojawiły się błędy :

P023B – sterowanie urządzenia wykonawczego rozsprzęglania pompy wodnej silnika. Charakterystyka zwarcie z masą.

P0 598 – sterowanie termostatu sterowanego. Charakterystyka zwarcie z masą.

P023B – sterowanie urządzenia wykonawczego rozsprzęglania pompy wodnej silnika. Charakterystyka zwarcie z plusem akumulatora.

Fizycznie tych zwarć w instalacji nie ma, Co mogłem pominąć przy diagnostyce? bo już skończyły mi się pomysły. Jest jeszcze opcja, że naprawiając jedną usterkę Ecu wywołali drugą ale to mało prawdopodobne
Automatyczne połączenie postów:

Czy rowno pracuje silnik ? Kiedy wystepuje usterka ? Na zimnym czy po nagrzaniu ?
Aktualizacja, Oddałem do Naprawy ecu, po naprawie problem nadal występuje, ale pojawiły się błędy :

P023B – sterowanie urządzenia wykonawczego rozsprzęglania pompy wodnej silnika. Charakterystyka zwarcie z masą.

P0 598 – sterowanie termostatu sterowanego. Charakterystyka zwarcie z masą.

P023B – sterowanie urządzenia wykonawczego rozsprzęglania pompy wodnej silnika. Charakterystyka zwarcie z plusem akumulatora.

Fizycznie tych zwarć w instalacji nie ma, Co mogłem pominąć przy diagnostyce? bo już skończyły mi się pomysły. Jest jeszcze opcja, że naprawiając jedną usterkę Ecu wywołali drugą ale to mało prawdopodobne

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom