• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pomoc w diagnozie klimy

autoec

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bełchatów
Witajcie koledzy!

Jestem nowy zarówno na forum, jak i w temacie klimy.
Trafił mi się na warsztacie taki pacjent jak Toyota Avensis T22 z silnikiem 1.6.

Nabiłem mu pusty układ po wymianie sprężarki (nie ja wymieniałem sprężarkę), ale niestety coś jest nie tak, bo z nawiewów leci ciepłe powietrze. Układ jest szczelny, bo jeździł ok tygodnia i nie ubyło czynnika. Natomiast problemem są ciśnienia. LP jest poniżej 0, HP około 6-7 bar. Czyli oba zdecydowanie za niskie.

Jeśli dobrze rozumiem - gdyby sprężarka była uwalona to wysokie ciśnienie też by było w okolicach 0. Gdzie więc szukać? Zapchany osuszacz? Zawór rozprężny? Od czego zacząć, albo jak jeszcze diagnozować?

Pomożcie, proszę ;)

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Masz zatkany układ, albo nie wkręciłeś dobrze złącza serwisowego.

autoec

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bełchatów
No niestety, ale właśnie tak to wygląda

Załączniki

• IMG_20170808_202057_1502217745555.jpg
    IMG_20170808_202057_1502217745555.jpg
    74,7 KB · Wyświetleń: 37

autoec

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bełchatów
Zdaje sobie sprawę że to jest nietypowy przypadek. Mi to wygląda jakby był gdzieś po stronie niskiego ciśnienia przyblokowany układ. A na wysokim niby coś tam sprężarka pcha. Ale wiedzę mam znikoma...

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
Powinieneś zacząć od początku, nie wiadomo co było przyczyną wymiany sprężarki? Sprawdzenie układu ,pod kątem sprawności.Jężeli poprzednia sprężarka się rozsypała,to ta też może tak skończyć bez odpowiedniego podejścia do tematu. Jakie masz rurki po wyjściu ze skraplacza,zimne,czy letnie,a przed parownikiem?

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Skoro była wymieniana sprężarka to stara prawdopodobnie była zatarta... i jeżeli tak(i to było powodem jej wymiany) to opiłki poleciały na układ.Przed założeniem nowej (regenerowanej) należy wypukać układ i po założyć nowy osuszacz i dysze rozprężną jak jest dobre dojście,sprawdzić szczelność i napełnić...

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
benek , ale jeszcze powinieneś to naprawić , przez komunikator , troszkę wysiłku niech włoży . Napisałem chyba w miarę czytelnie . :D

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Spoko mogę to ogarnąć przez internet... ;) nie ma problemu :D:D:D
Pozdrooo...

kubag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
72
Miasto
Łomianki
www.gropro.com.pl
My w ogólel nie robimy Japończyków wiec nie widziałem tego na żywo, ale kiedyś na szkoleniu słyszałem, że potrafią stosować zawór który odwracający układ klimatyzacji. Tzn w zimie ukł. klimatyzacji działa na początku jako ogrzewanie. Może on jest walnięty lub sterowanie.

szymalec

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Warszawa
Dostałeś dobre podpowiedzi. Przy tej temperaturze ciśnienie samego czynnika może być na poziomie 7 barów, nawet na niepracującej sprężarce. Jeśli załącza Ci sprzęgło to jest to układ z zaworem rozprężnym, nie ma czego zasysać. Należy szukać zatkania układu od strony niskiego ciśnienia - chociaż może być zablokowany osuszacz, zawór a nawet skraplacz i efekt będzie ten sam. Nie ma czynnika w parowniku - stąd podciśnienie.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
panowie to nie ten układ , to o czym piszecie to camry i to ameryka ,choć europy nie robiliśmy. Generalnie tylko jedna opcja ,układ do weryfikacji , kilka śrub i wszystko jasne , chyba że króćce skorodowane no to zabawa przed nim.

Do góry Bottom