• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pomoc w pracy magisterskiej

Mario_Bros98

Początkujący
Punktów
0
Witam

Piszę pracę na temat "Wpływ firm produkujących zamienniki części samochodowych na rynek motoryzacyjny w Polsce w latach 2010-2019". Dlatego przychodzę do Was z zapytaniem lub z prośbą o wyrażenie swoich opinii na temat firm, które sprzedają zamienniki do aut, np.: Kamoka, NTY, Delphi, Febi i inne z którymi mieliście styczność lub jakich używacie. Jaka jest ich wytrzymałość, cena i jakość i ogólne wrażenia po użytkowaniu.

Z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam :)

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
wniosek do pracy:
co byś nie kupił zależy od twojego szczęścia (w mniejszym lub większym stopniu) i danej partii wytwarzanej części.
Byłem parę razy pozytywnie zaskoczony NTY jak również zawiedziony Lemforderem czy FEBI

ka_CZOREK

Początkujący
Punktów
2
Z częściami różnie bywa. Tak jak napisał ojek, wszystko zależy od szczęścia. Ja już mam starsze auto i już trochę remontów przeszło. Ostatnio walczyłem z przepustnicą, pierwszą zamontowałem używkę oryginał, pojeździłem może 2 miesiące, następnie kupiłem VALEO podobno dobra firma, jak się czyta w internecie. Wytrzymała nie wiele więcej co używka i jakby tego było mało to jeszcze mają wielki problem z uznaniem reklamacji. Stwierdziłem, że już nie będę wydawał pieniędzy i kupiłem przepustnice z SKV, wcześniej o niej nie słyszałem, poczytałem trochę w internecie i kupiłem przejeździła trochę więcej niż 2 poprzednie i z reklamacją nie miałem problemu. Czasami trudno stwierdzić czy bardziej się opłaca kupić "markowe, z wyższej półki", które okazują się wtopą, a jak kupisz średniaka to nie możesz mieć wielki oczekiwań, co za tym idzie tak mocno się nie rozczarujesz.

Citrofan

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Ostrow wlkp
Jak praca magisterska to lepiej zrób tutaj ankietę. Dla wszystkich będzie łatwiej

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Praca magisterska na podstawie forum? Świat się kończy nie tylko przez wirusa...

Mario_Bros98

Początkujący
Punktów
0
Ankieta to dobry pomysł, ale chciałem żeby to wyglądało tak jak teraz, że ktoś napisze o swoich wrażeniach z daną marką i ja już wyciągnę swoje wnioski po jakimś czasie. A praca nie jest wyłącznie oparta na podstawie forum, tylko są mi potrzebne opinie, a gdzie je można znaleźć jak nie na forum, gdzie myślę, ze jest największa grupa osób, która może mi pomóc. :D

Mario_Bros98

Początkujący
Punktów
0
Może Citrofan masz rację, tyle że nie mogę teraz dodać ankiety, to jakbyście mogli odpowiedzieć na kilka pytań:

1. Z jaką marką zamienników części samochodowych masz swoje ostatnie doświadczenie?
2. W jaki sposób dowiedziałeś się o danej marce ( z forum, przez znajomego, z rekomendacji mechanika)?
3. W skali od 1 do 10 jak oceniasz jakość części proponowane przez firmy produkujące zamienniki ( np.: NTY, Kamoka, SKV, Febi, Delphi Lemforder VALEO) i dlaczego?
4. Czemu zdecydowałeś się na kupno zamiennika, a nie części zamiennej?
5. Do jakiej marki auta ostatnio kupiłeś zamiennik?

Citrofan

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Ostrow wlkp
Popracuj jeszcze nad tymi pytaniami. Możesz zapytac z jaką marką części miałeś najlepsze doświadczenia?najgorsze doświadczenia? Skąd czerpiesz wiedzę o Markach części?

Mario_Bros98

Początkujący
Punktów
0
Szczerze Citrofan to pytanie 1 i 3 odnosi się do Twojego pomysłu z najlepszym doświadczeniem, i nie pytam o najgorsze doświadczenie, tylko o to jak oceniasz jakość danego zamiennika, jeśli ktoś ma złe doświadczenie to niech je opisze, nie chce pisać tylko o najlepszych zamiennikach tylko chciałbym to opisać w sposób obiektywny. Dlatego jeszcze raz proszę Was o napisanie swoich doświadczeń i wrażeń ( nie ważne czy są dobre czy złe) na temat produktów jakie firmy produkujące zamienniki mają w swojej ofercie. Mogą to być rozległe treści albo krótkie typu: firma a- nie polecam , firma b-polecam nie chce tego ograniczać to odpowiedzenia na pytanie. Będę wdzięczny za Waszą pomoc.

Z góry dziękuje :)

Ololeksy

Początkujący
Punktów
0
Może nie zabrzmi to oryginalnie, ale jak się decydujesz na zamienniki to musisz się liczyć z tym, że możesz trafić na dobrą jakościową część, albo na taką, która może się rozlecieć po przejechaniu tysiąca kilometrów. Przejrzyj forum na pewno coś znajdziesz o markach i o opiniach :p

Do góry Bottom