• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pomoc w wyborze szkoły- kierunku.

zielin

Początkujący
Punktów
0
Witam. Od razu piszę, że może taki temat był, ale prosiłbym o nie usuwanie mojego, możliwe, że mam parę nowych, innych pytań, ponieważ kierunki kształcenia zmieniają się co jakiś czas. A mianowicie.. Niedługo kończę gimnazjum i mam dylemat- wybór szkoły średniej.. Zastanawiam się czy iść do technikum czy do zawodówki.. Myślałem o technikum, profil Technik pojazdów samochodowych, ale po poczytaniu różnych informacji już nie jestem tak przekonany co do tego, ponieważ jest tam sama teoria mało praktyki, zakończę naukę w tej szkole z wiedzą teoretyczna, z niewielką wiedzą praktyczną.. Interesuję się motoryzacją, można powiedzieć że mam do tego "smykałkę" rodzina i bliscy mi to mówią. Naprawiam różne pojazdy od najmłodszych lat, w wolnych chwilach naprawiam skuterki itp. Dlatego wybrałem kierunek mechaniczny.. Chciałbym nauczyć się naprawy aut ale też diagnostyki komputerowej aut. Zawodówka jest o tyle lepsza, że jest dużo praktyk, ale niestety nie ma się po ukończeniu matury... O zawodówce krążą opinię, że idą tam nieuki- bynajmniej ja tak slyszałem ... Moglibyście mi napisać co mam wybrać? Napisać jakąś drogę według której mam sie kierować? Jaką szkołe, potem jakie studia itd? W przyszłości chciałbym otworzyć warsztat samochodowy. W mojej okolicy istnieje szkoła zawodowa, ale wiadomo to ile się nauczę ma duże znaczenie od praktyk... Z tym jest gorzej, moi znajomi mają praktyki w warsztatach to sprzątają a w wakacje jeżdżą zbierać maliny... To chyba ich nie nauczy zawodu.. Prosiłbym o Wasze cenne rady.. Nie chciałbym aby temat został zignorowany. To jaką szkołę wybiorę będzie potem kierowało mnie w życiu, dlatego jest to trudny wybór. Prosiłbym o poważne odpowiedzi. Dziękuje i pozdrawiam.

norbi666994

SuperMechanior
Punktów
34
Idź do zawodówki a że SŁYSZAŁEŚ że do zawodówki chodzą nieuki to tylko takie słuchy Cię dochodzą bo jesteś w gimnazjum. Wiadomo, nikt cię nie dopuści odrazu do głowicy w pierwszej klasie. Musisz odpowiednio dobrać sobie warsztat, popytać znajomych itd. Ja jestem w 3 zawodówce na zawodzie elektromechanik poj. sam. praktyki mam w ASO... Technikum możesz zrobić po zawodówce, zaocznie. Więc będziesz mógł pracować i się uczyć.

Czarnuszak

Nowy
Punktów
0
Miasto
Brzeg
Zgadzam się z przedmówcą :) ja jestem w ost klasie technikum poj samochodowych i prawdę powiedziawszy przez 4 lata szkoły niewiele mieliśmy praktyki przy samochodach. W II kl praktyka była na tokarkach i frezarkach, machanie pilnikiem i duperele nie związane wcale z zawodem. W III kl niby praktyka zawodowa, a to guzik prawda, prawie nic nie robiliśmy. Myślę, że większość szkół nie jest odpowiednio wyposażona.
Idź do zawodowej, więcej się nauczysz, będziesz lepszym fachowcem niż ja po technikum, i tu nie ma nic do tego, że jestem dziewczyną... Pozdrawiam

zielin

Początkujący
Punktów
0
Tak a co potem? Chcialbym miec jednak ta mature, czasami sie przydaje.. Móglby ktos napisac co po kolei? Np jakie potem techinkum zaocznie potem studia itd. ? Chcialbym sie nauczyc jak najwiecej i zalozyc swoj warsztat

norbi666994

SuperMechanior
Punktów
34
A to już chyba sobie sam możesz zobaczyć, jest technikum mechaniczne itd...

zielin

Początkujący
Punktów
0
Mogę ale nie wiem jak to jest. Widziałem kiedyś ktoś pisał, że po zawodówce technikum uzupełniajace następnie jakies tam studia chyba i coś tam coś tam o to mi chodzi. A kierunek w zawodowce jaki jest najlepszy? Mnie interesuje tak jak pisałem wyzej - naprawa aut i diagnostyka komputerowa. Jaką szkole polecacie z war-maz?

rafal.

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Irlandia Polnocna
Idz do zawodowki,3 dni w szkole 3 dni (z sobota)w warsztacie ale nie szkolnym.Praktyki w warsztacie samochodowym musisz sobie sam zalatwic,popytaj w aso czy wezma cie na praktyki lub warsztatach prywatnych o ktorych slyszales dobre opinie wtedy bedziesz mial kontakt z samochodami,w warsztacie szkolnym za duzo sie nie nauczysz.I dobra rada ucz sie od poczatku w szkole na lekcjach i chodz na praktyki nie kombinuj wtedy bedziesz mial szanse zeby wyjsc z zawodowki z jak najwieksza wiedza.Moim zdaniem powinienes isc na mechatronika i w tym kierunku szukac praktyk.

zielin

Początkujący
Punktów
0
Ale mechatronik nie ma za dużo wspólnego z samochodami- tam bardziej jest automatyka, robotyka- fizyka itd. Własnie z praktykami bedzie problem, bo u nas nie ma dobrego warsztatu. Moze jest ktos z warmińsko-mazurskiego kto poleci coś dobrego?

norbi666994

SuperMechanior
Punktów
34
Ja dojeżdżam na praktyki 25km więc szukaj...

rafal.

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Irlandia Polnocna
Szukaj,na pewno cos znajdziesz nawet jak bedzie trzeba dojezdzac.Jesli chcesz sie czegos nauczyc od poczatku miec stycznosc z samochodami musisz miec praktyki w prawdziwym warsztacie samochodowym.W tej chwili oprocz mechaniki wazna jest tez elektronika.Musisz tak zrobic ze oprocz mechaniki liznac podstawy elektroniki,diagnostyki.Rozgladaj sie za kursami dla diagnostow zeby podnosic kwalifikacje.O studiach na razie nie mysl bo to dluga droga.Tak jak wspomnialem wczesniej ucz sie od poczatku jak bedziesz chcial isc do technikum bedziesz mial latwiej.

zielin

Początkujący
Punktów
0
No tak latwiej ale tam malo naucze sie teorii.. A po czym poznac ze warsztat bedzie odpowiedni? Na co zwracac uwage?

Świeżak

Początkujący
Punktów
7
Ja polecam kierunek Technik pojazdów samochodowych, poszukaj czy nie ma w twojej okolicy jest tam więcej o samochodach i diagnostyce a na technik mechanik jest sporo o maszynach typu tokarki frezarki, budowa i części maszyn itd. co mnie osobiście mniej interesowało i miałem to tylko przez rok a mechanik ma przez 4 lata a ja miałem przez 3 kolejne sporo o samochodach i diagnostyce więc polecam.

zielin

Początkujący
Punktów
0
Tak, myślę, że pójdę do technikum na kierunek : Technik pojazdow samochodowych, tylko teraz wybrac odpowiednia szkołę... Z tego jak opisuja ten kierunek to wynika, że nauczę się diagnostyki oraz napraw aut.

Czarnuszak

Nowy
Punktów
0
Miasto
Brzeg
W tech poj sam nie ma za wiele praktyki przy samochodach, ale popytaj jeszcze kumpli. Jest taki przedmiot jak pracownia diagnostyki, ale to tylko wertowanie książek. Może uda się nauczycielowi zorganizować wypad do SKP, ale to raczej bd pokazówka niż jakaś nauka. W zawodówce możesz też poszukać praktyki w warsztacie obok stacji kontroli, ja taki miałam w III kl na praktyce miesięcznej. Robisz z diagnostą przeglądy i przy okazji coś naprawisz, jest też rotacja jeśli jest wiecej praktykantów, jeden na diag a inny na warsztacie.

zielin

Początkujący
Punktów
0
No wiem własnie że w technikum jest mało praktyk, planuje np. w wakacje na jakiś kurs diagnostyczny itp..

Pewniak19

Bywalec
Punktów
9
W poprzednim roku skończyłem technikum w zawodzie technik pojazdów samochodowych. Odnośnie praktyk to wyglądało to tak:
1 klasa: 1 dzień w tygodniu, były różne działy: pomiary, obróbka ręczna, mechaniczna, spawalnictwo, serwis aso, pracownia toyoty
( byłem w klasie patronackiej)
2 klasa: 1 dzień w tygodniu: warsztaty szkolne, serwis aso, skp szkolna, uczniowie z najlepszymi wynikami mogli załatwić sobie praktyki cały czas w serwisie aso bądź prywatnym
3 klasa: praktyki w aso lub w warsztacie prywatnym w maju, poza tym cały rok szkolny była pracownia elektrotechniki i elektroniki ( obsługa multimetru i oscyloskopu, pomiary, diody, tranzystory, alternatory, oświetlenie itp. )
4 klasa: 6 godzin lekcyjnych tygodniowo w pracowni diagnostyki samochodowej ( analiza spalin, zadymienia, diagnostyka układów zapłonowych i wtryskowych, edc, common rail, klima, srs , geoemtria ,itp.)
Jeżeli chodzi o wyposażenie to nie mogłem narzekać: audi a6 2.7 tdi, citroen c6 2.7hdi, zafira b 2.2 benzyna, peugeot 806 2.0 benzyna i toyota yaris z pracowni toyoty; do tego testery vas, adp 186, hanatech ultrascan , stacja klimy i cała masa tablic od Kędzi w tym stół do common raila itp.
Ja jestem zadowolony, że tak wybrałem.

zielin

Początkujący
Punktów
0
Musiałeś mieć jakąś dobrą szkołę, u nas takich rzeczy nie ma ;/ A gdzie sie uczyłeś? Możesz dać link do szkoły? Najlepiej jakbyś mógł podać np. gg na PW :)

zielin

Początkujący
Punktów
0
Właśnie... Poznań to duże miasto u nas to wiesz... Jak masz czas to zerknij, planuje isc do technikum w augustowie jak mozesz to zerknij i napisz co myslisz.

Do góry Bottom