• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pomoc w zakupie samochodu.. Wasze opinie.

Zumir De La Vega

Początkujący
Punktów
1
Witam serdecznie,

postanowiłem kupić sobie nowe autko i mam ogromny dylemat, jakie wybrać. Rozważam trzy samochody, które najbardziej przypadły mi do gustu. Chciałbym poznać waszą opinie na ich temat. ;)

Więc są to:
* Opel Vectra C 2008, 1.9 CDTI 150km
* Alfa Romeo 159, 1.9 JTD
* VW Passat B5 FL, 1.9 TDI 130km.

Najbardziej interesuje mnie ta Vectra, co o niej sądzicie? Warto prowadzić to do domu?:)

hody1990

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Bełda
alfe z góry bym skreślił nie cieszy się dobrą opinią wśród użytkowników i ciężko później się jej pozbyć a wybierając między oplem a vw bym wybrał pasata silnik 1,9 vw jest jedną z lepszych jednostek napędowych

P

PogotowieSamochodoweUK

Porownujac ceny czesci to
Najdrozsze do najtansze
1.Alfa
2Vectra
3Passat

Osiagi od najlepszych do najslabszych

1.Passat
2.Alfa
3.Vectra

Tu dzive zjawisko lepszosci niemieckich koni sie pojawia:D

Komfort od najlepszego do najnizszego

1.Passat
2.Vestra
3.Alfa

Spalanie od najnizszego

1. Passat/Alfa
2. Vestra

Awaryjnosc wg mojego doswiadczenia od najwiekszej do najmniejszej

1. Alfa
2. Vectra
3. Passat

Jakosc wykonania od najlepszego do najgorszego

1. Passat
2. Alfa
3. Vectra

Podsumowujac moje zdanie jest subiektywne i nieco konformistyczne czyli Passat. Jakosc wykonania, materialy, precyzja, moc i osiagi, ekonomia, ceny czesci i awaryjnosc sa po jego stronie. Potencjal tuningowy ogromny. Ja obecnie jezdze passate 1.9TDI ponad 250km a w wakacje atak na 300-320 bedzie i wytrzymalosc silnika na to pozwala by bylo to auto do jazdy na codzien.

Alfa to innowacyjna stylizacja z wloskim zacieciem, lecz niestety strasznie tandetna jak w zabawkach dla dzieci. Ekonomia ok, ale czesci i awaryjnosc ''rekompensuja'' niska cene zakupu auta, komfort...nie jestem pewien czy tam wogole o komforcie mozna mowic:rolleyes:

Vestra, typowe auto dla emeryta taksiarza, materialy tandetne ale ciezkie do zniszczenia, problemy z obsluga, skrzynie biegol czy sprzeglo to wiekszy koszt bo trzeba zciagac sanie, pelno drobnych awarii, stylistyka na czolg niemiecki czyli prosto nie skomplikowanie, ale przy tym zapomnieli dodac elegancji. Ekonomia mizerna bo te silniki kopca po 7/100 w trasie. Trzeszczace drzwi, niewygodna pozycja za kierownica.
Kiepskiej jakosci audio. Ceny czesci na srednim poziomie. Aczkolwiek wersja kombi jest jednym z najwiekszych kombiakow do disiaj!!!

Swoja droga jakosc jest wyznacznikiem ceny zobacz jakie roczniki w danej kwocie mozesz kupic z alfy, fiata, peugeota czy opla a jakie z bmw, vw, audi czy merca;) Za jakosc placi sie zawsze wiecej;) Stan wyeksploatowania 10 letniego pasata rowniez jest nieco lepszy niz stan 6 letniej alfy czy 5 letniej vectry;) Wiec sa trwalsze.

Zumir De La Vega

Początkujący
Punktów
1
Hmm, teraz mi namieszałeś w głowie, bo byłem dość bardzo nacięty na Vectrę. Bardzo mi się podoba, szczególnie w wersji liftback. Nawet dziś znalazłem ładną na allegro, tylko że 120 konną; http://moto.allegro.pl/vectra-gts-1-9cdti-skora-navi-xenon-cosmo-plus-i2916135767.html

Alfa też mi się podoba, a passat jakoś najmniej. No, ale teraz waham się między Vectrą a Passatem. :)

Za Vectra przemawia też to, że mój dobry znajomy ma taką z 2007 roku i oprócz wymiany olei, nic do niej nie dokłada.

P

PogotowieSamochodoweUK

Szukasz auta dla ludzi jak sie prezentuje z zewnatrz i zeby jak najmlodsze, czy dla swojego komfortu w srodku i oszczednosci w portwelu?

Bo jak tylko dla ludzi to powiem ci ze stac cie na mazde rx 8 2009 bez problemu;) Ale komfort, ekonomia i awaryjnosc pozal sie boze.

Za to ludzie bada popuszczac z zazdrosci;)

Widze ze sie musisz powaznie zastanowic na co cie stac i czego oczekujesz jako priorytet.

Zumir De La Vega

Początkujący
Punktów
1
Ogólnie to szukam auta, które mi się będzie podobać. A Vectra strasznie mnie kręci. Nie wiem dokładnie, jak jest z jej awaryjnością, ale z opinii kolegi wynika, że nie jest zła. :p Nie wiem, dlaczego ale passat do nie nie przemawia. :p Alfta owszem, jednak miałem kiedyś do czynienia z jej poprzedniczką, czyli 156 i jeśli nic nie zmienili, to wolę się nie pchać w nią. :)

P

PogotowieSamochodoweUK

Vectra taka ''ociasana po japonsku'' jak auto po zakupy. Passat czy audi A6 ascetycznie i elegancko ale nie skomplikowanie jak we francuzikach i japoncach z plastiku.

Zumir De La Vega

Początkujący
Punktów
1
Vectra, która podałem wyżej nie jest jakaś byle jaka. Wyposażenie według mnie ma dobre. Może wewnątrz cudów w wyglądzie nie ma, ale też źle nie jest, a nawet mi się podoba. :p

A co powiedziecie na Skodę Octavię z 2008?:p Oczywiście z silnikiem 1.9 TDI. :)

P

PogotowieSamochodoweUK

Jak tam uwazasz. Kwestia gustu. Pamietaj ze w CDTI zadne cb radio nie bedzie ci dzialac poprawnie;) A po za tym takie materialy jak w tej vectrze to ja mam w transicie z 2001:D Takz e pozalowali jej strasznie na stylistyce i wykonczeniu.

P

PogotowieSamochodoweUK

No skoda i seat to wogole plastik... VW to tanie audi, seat to tanie vw, a skoda to tani seat.....Wykonczenie dopiero w superbie jako tako daje rade bo octavia poraza tandeta i skrzypiacymi plastikami.

Zumir De La Vega

Początkujący
Punktów
1
Przepraszam, że tak powiem, ale odnoszę wrażenie, że ty uznajesz tylko dwie marki samochodów. :p Skoda wcale nie jest taka tania, tam samo jak VW. :p
Ale dziś kupiłem Audi a3 z 2006r. :p Jeszcze takiej marki nie miałem i mam nadzieję, że będzie dobrze się sprawować. Przynajmniej lepiej, niż Laguna.:D

P

PogotowieSamochodoweUK

Ja uznaje BMW (moja milosc na ktora mnie nie stac) Mercedesa (ktory mnie brzydzi w srodku, ale jest niezawodny pod wieloma wzgledami)Subaru, VW, Audi, Mitsubishi, Seata, Skode i to chyba wszystko bo reszta to plastikowe smieci bez mocy i z brakiem precyzji skladania. I to za jaka kase....

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
A ja tam lubię amerykańce.
Proste i nie do zajechania, części tanie. Tylko pamiętać o przeglądach szczególni skrzyni.

Zumir De La Vega

Początkujący
Punktów
1
Z tego co widziałem to Vectra C nieźle się zbiera, no ale nie tak jak moje Audi.. ;P Takiej mocy dawno nie czułem. ;p

P

PogotowieSamochodoweUK

No wlasnie to jest ciekawe ze 150km opel peugeot renault citroen alfa czy fiat nie da rady choc by nie wiem jak sie starac glupiemu 120 konnemu wolnossacemu 1.8 z koncerny VAG a co dopiero 1.9TDI czy 1.8T postawic na kresce:D
To samo honda... wyje i wyje cos tam swiruje z tymi fazami rozrzadu, a jak siedziala w chmurze mojego TDI tak sie z niej wydostac nie moze a niby moj 250 z groszem a civic zapalonego malolata tunera z osiedla 290km hahahaha

S

S-LINE

Ja tam mialem kilka BMW(E34,E36,E39,E38) pare Opli(VectraB i OmegaMV6), 2 mercedesyW124 i W201), forda (sciere cosworth 2,0 turbo :D) jednego francuza(to dzisiaj mam czkawke), 4 sztuki Audi (80x2,A8x2) no i VW(golf 3 TDI)

i najlepiej z tych wszystkich aut wypada grupa VAG... bo jest niezawodna, czesci sa tanie ze az milo (pomijajac A8, czasem mozna sie nadziac) wiem ze jak bede teraz kupowal auto zonie to cos z tej grupy bo przzekonalem sie do tych aut...z reszta pare lat jestem na rynku i kiedys utrzymywalem sie naprawiajac tylko jedna marke i model jezeli ktos zgadnie jaka to stawiam dobra kawe lub dobrego whiskacza:D

P

PogotowieSamochodoweUK

Nissan primera P11?

Dzis robilem M52b22 przepustnice, ale tam jest prej... zeby co kolwiek wyciagnac:(Caly dzien za 100F dymalem przy nim, ale wlasciciel bardzo wporzadku chlopak to niech strace:)

S

S-LINE

wczoraj robilem E60 wycigalem zapieczony wtrysk (BMW Bonskowscy nie dali rady az dziwne:confused:) za 250 zl robilem pol dnia ale wyciagnelem gada :D przeraza mnie to powoli ze sasiedzi zza granicy wymyslaja coraz to dziwniejsze konstrukcje silnikow z ktorymi sam serwis nie moze dac sobie rady...moj ojciec (wtedy pracowalem w Berlinie) pojechal z W210 E300TD do NASO mietka w Szczecinie(ktore istnieje od ponad 30 lat w Szczecinie i maja "wyspecjalizowana kadre") bo zapowietrzal sie... NASO skasowalo go za robote 1100PLN-ow (bylem wsciekly jak sie dowiedzialem) co sie okazalo naprawilem auto za 10groszy tak doslownie za 10groszy i juz ma drugi rok spokoju...

Do góry Bottom