• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pomocy Laguna II 1.8 16V błąd nastawnik przepustnicy i czujnik cisnienia

Slawek71

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lublin
Witam poszukuje pomocy.Otóż posiadam Lagune II 1.8 16 V z 2002 r i mam wielki problem. Problem ten polega na tym ,ze od pewnego czasu ( od czerwca) wyskakuje mi tryb awaryjny i samochód przechodzi od obrotów 2000 do 3500, nie reaguje pedał gazu. Podłączyłem kompa i wyskoczyły błędy sporadyczne nastawnik przepustnicy ( ścieszka 1 i 2 ) oraz czujnik ciśnienia w rurze dolotowej. W lipcu było wszystko ok.
Teraz znowu pojawił się ten problem. Kasowałem ten błąd przez odłączenie klemy z akumulatora i dalej jechałem. Czasami było tak że na 12 km stawałem 3 razy. Ale od pewnego czasu nawet zdjęcie klemów nie pomaga. Pomóżcie co to może być? Czytałem że część wymieniła przepustnicę i dalej ten błąd występuje

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Witam
Hehehehe wlasnie walcze z laguna II 2.0 turbo bo ma to samo... posiedzialem tu i tam juz troche z tego co wyczytalem to nawet aso ma problemy z tym... Zdecydowanie uwalona jest przepustnica, ale nie zawsze wymiana daje efekt dlatego,ze moze nie łączyc dobrze kostka itp podobno najlepszym rozwiazaniem jest rozebranie jej i przejrzenie calej, lutów itp, wyczyscic, poprawic wsuwki od kostki i sama kostke dopiąć dodatkowo opaska bo podobno lubi sie luzowac i gubic sygnal... w tym przypadku jak wbija na obroty u mnie pomaga zdjecie na odpalonym silniku kostki od przepustnicy na sekunde i po wcisnieciu jest juz ok. Aha wyczytalem tez ze jest patent z montazem innej pzrespusctnicy i dogrywaja nowa mape i podobno smiga ale czy napewno kto wie...
Jutro bede grzebal w tej co stoi przed warsztatem, zobacze o co kaman to dam znac.

aa zapomnialem dodac ta juz byla w aso ze 2 razy.

Do góry Bottom