• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford S-Max 1.8TDCI 125KM - Błąd P010F brak mocy

Flip_xxx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ciechanów
EGR'a to zaślepiłem już kiedyś i tak jeżdżę i żadnych błędów nie było, zastanawia mnie dzisiejsza sytuacja którą opisałem jak odpiąłem przepływomierz dlaczego auto chodziło normalnie i nie było błędu P010F i ciągnął obroty do samego końca bez żadnej odcinki mocy ... Przepływomierz zakładałem oryginalny nowy, różnych firm i na każdym pokazywał błąd P010F i brak mocy... dopiero dziś rano jak testowałem bez przepływki to było wszystko ok ...

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
A na wszystkich przepływkach w parametrach rzeczywistych pokazuje jednakowe wartości ? Jeżeli tak to rozkręć wydech gdzieś przed katalizatorem i zobacz co będzie się działo.

Flip_xxx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ciechanów
Ja podpinałem różne przepływomierze chodzi mi o nowe tylko innych firm to nie sprawdzałem jakie pokazuje parametry rzeczywiste tylko podłączałem patrzyłem, ze nie ma mocy i pokazuje ten sam błąd to dalej nie szukałem... z tłumikiem też ktoś robił coś bo jest od góry kwadrat wycięty i pospawany jakby ktoś coś z niego wyjął ze środka... a co ma wydech do tego jeśli możesz jaśniej ? Ten mój model DPF'a nie ma

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Witam jestem posiadaczem od jakiegoś czasu Forda S-max 2006R silnik 1.8TDCI 125KM, auto sam sprowadziłem z Francji z uszkodzonymi wtryskami. Problem jaki posiadam to błąd P010F. Od razu chcę nadmienić, przeczytałem wszystkie tematy odnośnie błędy P010F i nigdzie na forum nie ma odpowiedzi.

Jakie są objawy :

- rano przy obecnych mrozach auto po odpaleniu praktycznie nie reaguje na pedał gazu, musi się rozgrzać trochę abym mógł wyjechać z bramy (oczywiście pali bez problemu)

- turbina raz działa raz nie, takie mam odczucia, przy obrotach powyżej 3000 pokazuję usterkę silnika i błąd zapisany jako P010F (czujnik masy lub objętości przepływu powietrza, korelacja A/B, błąd korelacji)

- gdy jadę normalnie i nie daję gazu do oporu to turbo powyżej 2000 obrotów działa normalnie ale dopiero na biegach 3,4,5,6 na 1 i 2 obroty dość szybko idą w górę i trzeba przełączyć bieg i mam wrażenie, ze turbina jest wyłączona

Problem ogólnie polega na tym iż turbina nie działa prawidłowo, auto nie posiada mocy jakiej powinien mieć, a rano jak auto jest zimnie nie dość, że nie reaguje na pedał gazu prawidłowo to nie ma mocy.

Co zrobiłem/wymieniłem :

- regeneracja wtryskiwaczy
- wymiana (używany) egr'a bo był ukręcony ten wirnik, oczywiście też go zaślepiłem
- regeneracja turbiny
- regeneracja nastawnika turbiny
- wymiana rury dolotowej ( co ciekawe była bez czujnika temperatury powietrza dolotowego, a czujnik był podłączony i wisiał obok silnika)
- sprawdzony cały układ powietrza rurki, rureczki wszystko dosłownie
- podpinałem nowy przepływomierz, map sensor, czujnik temperatury dolotowej i wszystkie czujniki które są związane z powietrzem.
- sterownik silnika był wyjęty i sprawdzony pod kątem modyfikacji/rzeźby okazało się jest oryginalny soft i nic nie modyfikowany.

Co mnie zastanawia :

- auto po odpięciu przepustnicy nie pokazuje żadnych błędów, nie ma tez komunikacji z przepustnicą, nie działa w ogóle przy gaszeniu auta, gruszka stoi w miejscu
- nie widzi czujnika temperatury doładowania, podłączając pod KTS'a nie widzi go w ogóle a pod Delphi widzi ale tylko jako 3.5V po odłączeniu jego pokazuje 5V ale nie pokazuje temperatury, po podłączeniu pod ForScan widzi tylko IAT a IAT2 nie jest widoczny.

Mechanik już nie może sobie poradzić jedyne co jeszcze zaproponował, sprawdzić czy kable od sterownika które idą wzdłuż podłużnicy czy nie są zgniłe jeśli nie to wgrać nowy soft jeśli nie pomoże to wymienić sterownik na nowy.

Szczerze mówiąc przeczytałem wszystkie tematy związane z turbo dziurami, błędem P010F ale w żadnym temacie nie było odpowiedzi, były sugestię na dziurę w układzie powietrza ale wszystko zostało sprawdzone.

Najbardziej co mnie zastanawia to przepustnica która w ogóle nie działa i żaden program jej nie widzi i tego czujnika temperatury doładowania z tego co wiem jeden jest na rurze która wychodzi z kolektora a drugi jest w przepływomierzu.
przerabiałem ten temat z korelacją i też odpinałem przepływkę i chodził ok.Po zapięciu przepływomierza była dupa...błąd korelacji A/B - walnięty czujnik ciśnienia w rurze dolotowej.

o coś takiego?

Ostatnia edycja:

Flip_xxx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ciechanów
Ten czujnik też podkładałem nowy oryginalny z ASO do niego też czujnik temperatury ciśnienia dolotowego i też ciągle to samo ...

te podłączałem nowe i nic to nie dało :

Flip_xxx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ciechanów
EGR'a błąd wywalało już wcześniej, bo był popsuty ale ja go wymieniłem na używany i wtedy już błędu nie było także jeśli chodzi o to jest ok, jedyne co jest zaślepiony, bo lepiej reagował samochód na pedał. Jeśli chodzi o soft był sprawdzany pod kątem modyfikacji/rzeźby i elektronik stwierdził, że oryginał jedyne co zaproponował mi mój mechanik to wgrać nowego i aktualnego softa jeśli to nic nie pomoże to wymiana sterownika silnika na nowy, ma racje ?

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Odłącz wydech i zobacz czy auto zacznie jeździć z podpiętym przepływomierzem.

Flip_xxx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ciechanów
Odłączyć go zaraz za kolektorem wydechowym przed katalizatorem tak ?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Może głupie pytanie, jesteś pewien tych programów że ogarniają to auto. Klony nie wszystko potrafią a i ori również nie wszystko potrafią.

Sugeruję zmiannę nadedykowany do tego autka.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Weż darmowy forscan a zaslepienie egr moze powodować nieprawidłowe odczyty przepływki

Flip_xxx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ciechanów
Zamówiłem właśnie sobie ELM i Forscanem, sprawdzę parametry rzeczywiste i wstawię zdjęcia.

Tomserwis

Początkujący
Punktów
3
Miasto
mazowsze
Witam ja z zaślepionym EGR w takim motorze latam już 3 lata i nie wyrzuca błędu. Miałem podobny problem a powodem był uszkodzony czujnik temperatury na rurze dolotowej i wywalał błąd korekty czujników A/B

Windstar

Uczestnik
Punktów
4
Te silniki nie maja problemów po zaślepieniu EGR. Moc nie zniknie i nie będzie błędu. Co do rury dolotowej z IAT - Ford wprowadził modyfikacje i po wgraniu aktualizacji można ten czujnik odłączyć. Jeśli chodzi o sam błąd to najczęściej są to jakieś nieduże nieszczelności w układzie dolotowym które ciężko wykryć na postoju (uszczelki kolektorów, okolice intercoolera lub niewielkie pęknięcia rur plastikowych). Ewentualnie źle ustawiona turbina. Po prostu nie zgadza się zapisana charakterystyka doładowania z rzeczywista. Skoro czujniki były podmieniane to raczej szukałbym usterki mechanicznej.

Flip_xxx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ciechanów
Witam ja z zaślepionym EGR w takim motorze latam już 3 lata i nie wyrzuca błędu. Miałem podobny problem a powodem był uszkodzony czujnik temperatury na rurze dolotowej i wywalał błąd korekty czujników A/B

Właśnie z tego co wiem to w tych motorach żaden błąd od EGR'a nie wywala... też każdy mi mówi, ze ten błąd to jest albo od czujnika temperatury dolotowej albo od przepływomierza ale miałem podkładane te czujniki i było to samo, chyba muszę udać się do elektryka niech sprawdzi wiązkę silnika i jakie jest napięcie na tych kostkach od tych czujników...

Te silniki nie maja problemów po zaślepieniu EGR. Moc nie zniknie i nie będzie błędu. Co do rury dolotowej z IAT - Ford wprowadził modyfikacje i po wgraniu aktualizacji można ten czujnik odłączyć. Jeśli chodzi o sam błąd to najczęściej są to jakieś nieduże nieszczelności w układzie dolotowym które ciężko wykryć na postoju (uszczelki kolektorów, okolice intercoolera lub niewielkie pęknięcia rur plastikowych). Ewentualnie źle ustawiona turbina. Po prostu nie zgadza się zapisana charakterystyka doładowania z rzeczywista. Skoro czujniki były podmieniane to raczej szukałbym usterki mechanicznej.

To możesz mi wytłumaczyć dlaczego pod odłączeniu przepływomierza do czasu aż nie zapisze sobie błędu przepływki jest wszystko ok ? Reaguje normalnie na pedał gazu, ma moc, turbina działa prawidłowo i nie wywala błędy P010F i ciągnie obroty do odcinki ? Gdzie szukać problemu ?

Do góry Bottom