• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pomocy problem saab sportsedan

acerx

Nowy
Punktów
0
witam (SAAB 9-3 SS 2003 2,0t 175KM manualna)
Problem jest następujący przy trochę szybszym puszczeniu sprzęgła na 1 biegu czuć gruby z tłumiony stuk jakby gdzieś poduszka silnika lub skrzyni była do wymiany więc je posprawdzałem i wydają być ok,następny test ruszanie na 1 biegu do przodu stuk trochę podjechałem do przodu jeszcze raz popuszczenie pedału sprzęgła z tą samą prędkością stuku brak więc wrzuciłem wsteczny po puściłęm pedał znów z tą samą prędkością i znowu stuk więc pomyślałem sobie przeniesienie napędu sprawdzam półosie i skrzynie wygląda wszystko ok ,zawieszenie też po sprawdzałem też jest ok,jedyne co jeszcze zostało to koło dwumasowe,a dwa następne problemy to takie że:
1) jak samochód stoi przez noc i gdy jadę z nim pierwszy raz na drugi dzień to chuczy mi jakby łożysko przez 5-10min myślałem że to łożysko koła ale chuczenie dochodzi jakby z skrzyni biegów
2)jak przyśpieszam niezależnie na jakim biegu (na razie rzadko ale jednak zdarza się)czuję jakby na 2sekundy ślizgło się sprzęgło lub docisk popuścił (czyli po prostu jakbym wjechał dwoma kołami przednimi na lód).I ostatnio poszło mi to tak na nerwy że zdemontowałem skrzynie i ją rozebrałem ku mojemu zdziwieniu wszystko wygląda OK,następnie zabrałem się za dwumas i też jest dobry standardowy luz w jednym jak i w drugim kierunku gdzieś 2cm tarcza sprzęgłowa 15-20% zużycia,co mnie zdziwiło to że na tarczy jeden rowek i tylko ten jeden jest starty gdzieś 1,5cm od zewnętrznej krawędzi

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
"następnie zabrałem się za dwumas i też jest dobry standardowy luz w jednym jak i w drugim kierunku gdzieś 2cm"
2 cm? i jest ok ?

acerx

Nowy
Punktów
0
a co sprawnego dwumasa nie da się pokręcić w jedną i drugą stronę?

Do góry Bottom