• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

pompa wody, pęknięta uszczelka

mrpixel3x2

Początkujący
Punktów
1
Cześć, doszła do mnie właśnie pompa wody. Uszczelka niestety pęknięta. Zdjęcie w załączniku.

Laik ze mnie jeśli chodzi o mechanikę samochodową.

W sumie można by dać kapkę silikonu i zamontować. Co byście zrobili?

Załączniki

• IMG_20190612_152847.jpg
    IMG_20190612_152847.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 20
Ostatnia edycja:

mrpixel3x2

Początkujący
Punktów
1
..odrobina masy uszczelniającej --Reinzosil lub Dirko ..powinno być szczelnie .A jeżeli zdecydujesz inaczej-- nowa uszczelka lub Zrób to Sam .Dobrym ,trwałym materiałem jest kręgielit .
Radmor dzięki za cenne rady: nowej nie umiem znaleźć (link do mojej pompy: https://www.czesciauto24.pl/skf/1366021).
Skorzystam z rady z tym silikonem Dirko. Przekonało mnie stwierdzenie "...czy też jako dodatek do uszczelnień płaskich". Będę pisał jak mi to wyszło.

Pomożecie jeszcze wybrać płyn do układu chłodzenia? Plan jest taki: zlać stary (szczerze nie wiem co tam jest) i nalać nowy. That's all.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Plan jest taki: zlać stary (szczerze nie wiem co tam jest) i nalać nowy. That's all.
..jeżeli stary płyn jest brudny ,mętny w odcieniu brązu (rdzy) itd...sugerowałbym Tobie przepłukanie układu chłodzenia przed zalaniem nowego płynu.Płynów jest wiele oto niektóre>>>Petrygo ..Glixol..Prestone ..Kuler ..Borygo..Texaco Havoline....itp. To co oferują sklepy jest powszechnie stosowane przez użytkowników aut....decyzja należy do Ciebie .

mrpixel3x2

Początkujący
Punktów
1
A miałbyś siły sprzedać mi swoje podejście przy płukaniu układu chłodzenia? Jak byś to zrobił? Pozdrawiam

jhosef

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Gdańsk
Ja bym się zastanowił jak trudno dostępna jest uszczelka przy wymianie. Jak trzeba się napracować to bym nie ryzykował. Jak jest na wierzchu to może bym zostawił.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
A miałbyś siły sprzedać mi swoje podejście przy płukaniu układu chłodzenia? Jak byś to zrobił? Pozdrawiam
...w sklepach są dostępne preparaty do przepłukiwania układów chłodzenia np. o obj. 250 ml. ..z opisem .Niekiedy taką czynność należy wykonać kilkukrotnie aby układ był czysty .Jak jest czysty wówczas masz lepsze chłodzenie (a teraz są upały )...lub lepsze ogrzewanie jak jest zimno.

Do góry Bottom