• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[Mercedes W210 2.2D] Problem z górnym martwym punktem

Japalec

Nowy
Punktów
0
Miasto
Koszalin
Witam,
Jak pisałem w przywitalni jestem posiadaczem MB w210 2.2D 1997r. z pompą Lucas. Samochód nie służy mi do jazdy lecz do nauki. No ale jak go zrobię to będę jeździł dwutonową 90-cio konną bestia.

Post może być długi...

Problem pojawił się z pompą Lucas. Zaczęła lać się z niej ropa. Szybka kalkulacja kosztów i wyszło, że sam ją uszczelnię. Według porad z forum w202.pl wyciągnąłem pompę. I również jak autor nie blokowałem rozrządu. Ustawiłem na kole od wału korbowego znak OT i wyjąłem pompę. Musiałem odkręcić napinacz, aby pompa zeszła z łańcucha. Szybka wymiana uszczelek. Koszt ok 110zł zamiast ok 800zł. No i pora wsadzać pompę. Upewniam się czy jest znak OT i był. Włożyłem pompę i próba odpalenia. Nie wyszło. Ktoś napisał "obróć pompę o 180stopni" Zrobiłem tak i samochód odpalił, jednak strasznie kopcił i chodził jak ciągnik, automat strasznie przeciągał biegi. No to zgasiłem. Gdzieś rzucił mi się post, że ktoś miał znaki na kole poprzestawiane, w sensie OT nie oznaczał GMP. I jak to sprawdzić? Zdjąłem wałki rozrządu, docisnąłem popychacz na pierwszym cylindrze i kręciłem kołem od wału. Popychacz zaczął się podnosić. Gdy skończył zaznaczyłem kole wału własny znak. Był daleeeko poza znakiem fabrycznym OT. Zamontowałem wałki na znaki. Skręciłem wszystko. Odpaliłem i co? Samochód nie kopcił, chodził jak kiedyś. Wszystko pięknie. Ucieszony zgasiłem auto i pojechałem innym do domu(w210 stoi na wsi). Ojciec chciał sprawdzić jak odpali na zimnym silniku, więc odpalił z samego rana. Dzwoni do mnie tata i mówi, że odpalił od strzała i chodzi jak miód. Po jakiejś godzinie dzwoni i mówi, że zgasł. Otworzył pokrywę zaworów i ukazał się pęknięty wałek wydechowy.

No to decyzja zapadła – zdjęcie głowicy. Chciałem to już zrobić aby odnaleźć GMP pierwszego tłoka no ale trochę strach było rozkręcać. No ale teraz trzeba. Głowica zdjęta. Pierwszy tłok w najwyższym położeniu, a na kole daleko poza znakiem OT(tym fabrycznym oznaczającym GMP). Jednak tylko kilka mm dalej niż mój znak, króry zrobiłem. Czyli metoda z dociskaniem popychacza dobra. No to przekręcam wał na OT. Wtedy tłoki ustawiły się na równym położeniu w połowie swojej pracy.

Kiedyś jakiś ktoś na forum chyba w210.pl pisał, że OT to nie jest GMP i nie chciał wyjaśnić czym jest to OT. Wszystkie instrukcje wskazują na to, że OT to jest GMP.

I teraz pytania za 100 punktów każde:

1. Prawdopodobną przyczyną pęknięcia wałka był źle włożony napinacz. Faktycznie jak pamiętam łańcuch był mocno napięty, nie szło go podnieść palcami. Jednak włożyłem go jak mi pisali na innych forach. Napełnić i wkręcić. Inni pisali, że trzeba go rozkręcić natomiast druga strona pisała, że rozkręca się tylko w silnikach benzynowych a w dieslach się go tylko wkręca gdy jest napełniony... Jak ma wyglądać dobrze napięty łańcuch rozrządu? Ma się dać odrobinę podnieść jeśli chwycę go palcami?

2. Jak rozpoznać pokrzywione korbowody bez wyciągania tłoków? Tłoki pracują równo, każdy ma taką samą wysokość gdy jest w GMP. Ktoś może wie ile powinien wystawać tłok ponad blok silnika, lub chować się w blok w momencie GMP?

3. Co jest przyczyną takiej różnicy między znakiem OT a GMP? Czy mogło się koło przesunąć? Poprzedni właściciel tak wmontował owe koło? Pokrzywiły się korbowody i dlatego GMP jest w innym miejscu niż znak OT? Czy mogły się aż tak pokrzywić, że przy znaku OT tłoki zamiast być w ustawieniu: 1góra, 2dół, 3dół, 4 góra są w ustawieniu 1,2,3,4 w połowie cyklu pracy ( na tym samym poziomie)? Musiały by się wszystkie zgiąć tak samo i to bardzo mocno. Na moje oko można to wykluczyć. W sumie to pytanie jest dla mnie najważniejsze.

Z góry dziękuję i przepraszam za tak długi post. Chciałem wszystko opisać.

W załączeniu zdjęcia tłoków i zaworów po pęknięciu wałka rozrządu.

Załączniki

• tłoki.jpg
    tłoki.jpg
    385,1 KB · Wyświetleń: 22
  • zawory.jpg
    zawory.jpg
    268,5 KB · Wyświetleń: 20
Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Jeśli dobrze pamiętam to napinacz trzeba zwolnić. Wałek pęknie od za mocno napiętego łańcucha. Wał na OT. Wałek blokujesz u góry, punkty na kołach zębatych muszą się pokrywać. Daaawno tego nie robiłem i mogę się mylić. Może ktoś kto jest na bieżąco się wypowie.

Japalec

Nowy
Punktów
0
Miasto
Koszalin
Dzięki ale tak robione było, jednak ten znak OT według tego co piszesz ma oznaczać Górny Martwy Punkt pierwszego tłoka. A u mnie OT nie oznacza GMP pierwszego tłoka. Mogę ustawić tłok 1 w GMP widząc go i według niego ustwić wałki jak piszesz, czyli punkty na kołach zębatych muszą się pokrywać.
Tak zrobię, jeśli okaże się, że nie jest groźne to, że znak OT nie zgadza się z faktycznym GMP. Ustawienie rozrządu to nie problem. Problemem jest tutaj fakt, że OT nierówna się GMP pierwszego tłoka. I czemu tak jest?
Mógłbym zdjąć miskę olejową, wykręcić tłoki i zobaczyć te korbowody. No ale skoro przed pęknieciem wałka było już GMP w innym miejscu niż OT to chyba są proste.

I ważne jest też pytanie wyjasnione na obrazku na dole. U mnie jest sytuacja jak na samej górze obrazka.
Odpowiedź na pytanie z obrazka pomoże mi zdiagnozować czy mam pogięte korbowody. Jesli nie to wrzucam uszczelkę, głowicę. POPRAWNIE napinam łańcuch i odpalam.

Załączniki

• Pytanie.jpg
    Pytanie.jpg
    102,8 KB · Wyświetleń: 23
Ostatnia edycja:

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Dzięki ale tak robione było, jednak ten znak OT według tego co piszesz ma oznaczać Górny Martwy Punkt pierwszego tłoka. A u mnie OT nie oznacza GMP pierwszego tłoka. Mogę ustawić tłok 1 w GMP widząc go i według niego ustwić wałki jak piszesz, czyli punkty na kołach zębatych muszą się pokrywać.
Tak zrobię, jeśli okaże się, że nie jest groźne to, że znak OT nie zgadza się z faktycznym GMP. Ustawienie rozrządu to nie problem. Problemem jest tutaj fakt, że OT nierówna się GMP pierwszego tłoka. I czemu tak jest?
Mógłbym zdjąć miskę olejową, wykręcić tłoki i zobaczyć te korbowody. No ale skoro przed pęknieciem wałka było już GMP w innym miejscu niż OT to chyba są proste.

I ważne jest też pytanie wyjasnione na obrazku na dole. U mnie jest sytuacja jak na samej górze obrazka.
Odpowiedź na pytanie z obrazka pomoże mi zdiagnozować czy mam pogięte korbowody. Jesli nie to wrzucam uszczelkę, głowicę. POPRAWNIE napinam łańcuch i odpalam.
Wał korbowy powinien być ustawiony tak, nie na 0T.

Załączniki

• 73_1241386376.jpg
    73_1241386376.jpg
    210,3 KB · Wyświetleń: 48

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Do zamontowania pompy w tym motorku nie ustawiasz na OT tylko tak jak u komara na obrazku, do złożenia rozrządu( wałki- wał) jest OT. Tak samo jak w 2.3d.

No przeciesz się nie wyciągnęły te korby, tak ma być. Gdyby były poniżej płaszczyzny to można by się zastanawiać.

Ostatnia edycja:

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
z krzywa korba jest tak samo jak z kawałkiem drewna z którego robi się łuk , jeśli będzie choc ciutkę zgięty , to obydwa konce w linii prostej będą miały mniejszą odległość.

Do góry Bottom