• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Scudo 2.0JTD M7 128KM po rozbieganiu silnika

savitar7

Początkujący
Punktów
0
Witam,
parę dni temu szlag trafił turbinę i rozbiegał mi się silnik, zdusiłem go na hamulcu max w 10 sekund lecz po tym już nie dało się zakręcic rozrusznikiem.
Na następny dzień próbowałem ręcznie pokręcić silnikiem lecz wydawał mi się zablokowany.
Wyjąłem wtryskiwacze i chciałem sprawdzić kamerką cylindry. Silnik ustawił sie tak, że 1-4 były prawie w GMP a 2-3 na dole. 2-3 tłok kamerką wszystko dobrze, zero jakichkolwiek oznak uszkodzeń, odbitych zaworów czy rys. 1-4 było tylko widać komorę w tłoku, bez oznak uszkodzeń.
Kolejnego dnia chciałem rozbierać rozrząd, wyjąć wałki rozrządu, posprawdzać koniki itd lecz zastanawiałem się jak zaznaczyć ustawienie rozrządu czy też jak go zablokować. Spróbowałem pokręcić ręcznie silnikiem do tyłu i poszedł. Gdy udało mi się opuścić tłoki 1-4 zaraz sprawdziłem kamerką i też zero uszkodzeń tylko dużo oleju w komorze tłoka.
Pokręciłem recznie silnikiem przód-tył i zaczął sie normalnie kręcić. Potem spróbowałem rozrusznikiem i kręci normalnie, wydmuchało troche oleju z cylindrów. Kręciłem 2 x po 1 minucie i nic nie strzeliło.

Po tym wszystkim domniemam, że to olej zablokował silnik, wiadomo, nie da sie sprężyć oleju.

Skoro wygląda na to, że głowica cała, zawory całe, rozrząd nie przestawiony to głowię się nad tym czy jest szansa, że silnik nie umarł?

Czy to, że normalnie kręci na rozruszniku z wyjętymi wtryskami, nic nie stuka, puka, nie drży, daje szanse przyjąć, że korbowody nie dostały strzała?

Jak dalej diagnozować? Zmierzyć ciśnienie w cylindrach? Jeśli będzie dobre to będę miał tylko pewność, że zawory trzymają. Cylinder, tłok, pierścienie - wszystko zaolejone, więc chyba nie będzie miarodajne.
Miska w dół? Na oko nie sprawdzę czy korbowody są proste, musiałbym zrzucić głowicę i zawieźć korby na pomiar.

toldek1

Gaduła
Punktów
31
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Jeśli to Twoje auto, ciśnienie możesz sprawdzić jeśli O.K zamontuj sprawną turbinę wyczyść układ dolotowy z oleju w szczególnie interculer i odpal, jeśli auto klienta to czapkę bym zdejmował w celu dokładnej diagnostyki.

savitar7

Początkujący
Punktów
0
To moje prywatne auto, nie prowadzę mechaniki, kiedyś sie uczyłem za młodziaka ale na 126p, 125p, Polonezie.

Jakie będą objawy zgiętego korbowodu? Czy objawią sie na biegu jałowym czy trzeba wkręcić na obroty?

Przed awarią turbiny stukał mi jeden popychacz zaworowy to jak mam zdjęty dolot i układ wtryskowy to jeszcze przed odpaleniem zrzucę pokrywę wałków rozrządu, zobaczę dla pewności koniki.

Jak rozpoznać stukający popychacz zaworowy? Będzie bardziej miękki niż pozostałe?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Zgięta korba to moze byc dziwne klekotanie oraz biały dym po odpaleniu silnika lub samym kreceniu rozrusznikiem :) wtryski daj do sprawdzenia czy przezyły " zapłon" oleju silnikowego ....czesto koncówki sie topią i zaklejają ...lub zostaną otwarte i silnik sie kolejny raz wścieknie.

savitar7

Początkujący
Punktów
0
Mam pytanie czy te parametry wtryskiwaczy coś złego pokazują?
Miałem problem z zapowietrzeniem wtrysków, były sprawdzane w serwisie, podobno musieli je "odwiesić", zamontowane ponownie, przepompowane mnóstwo paliwa przy odłączonych wtyczkach wtryskiwaczy i popuszczonych nakretkach rurek wysokiego ciśnienia, samochód odpala od strzała ale chodzi jak traktor.

Załączniki

• Screenshot_20250728-205828.png
    Screenshot_20250728-205828.png
    794,9 KB · Wyświetleń: 12

savitar7

Początkujący
Punktów
0
Nie mierzyłem kompresji, nie mam sprzętu.
Wymieniona turbina, 16 regulatorów zaworowych, pasek, łańcuch rozrządu, wyczyszczony dolot i EGR, 4 wtryski wyczyszczone i sprawdzone w serwisie z nadaniem nowych kodów, sprawdzone kamerą cylindry, tłoki, dolot- zero oznak uszkodzeń, rys, na cylindrach widać honowanie, zawory ssące zalane ropą - w 15-20 min nie spłyneła, więc zawory ssące nie pokrzywione, zawory wydechowe oglądałem od spodu kamerką - wydawały się ok.
A mimo to coś nap...dala w tym silniku.

savitar7

Początkujący
Punktów
0
Jutro zmierzę kompresję, wprawdzie tanim miernikiem ale coś pokaże.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Za wartość nowych części wsadzonych w ten silnik kupiłbyś ze 100 manometrów i wiedział, czy jest sens w ogóle rzeźbić w tym gównie.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Za wartość nowych części wsadzonych w ten silnik kupiłbyś ze 100 manometrów i wiedział, czy jest sens w ogóle rzeźbić w tym gównie.
i to mnie zawsze dziwi.
rozumiem, że każdy chce wydać jak najmniej na naprawę auta. tu się zgadzam i też staram się oszczędzać.
ale ludziska potrafią wymienić dosłownie pół silnika, bo gdzieś tam na forum było trochę podobnie. albo "łojciec kiedyś w polonezie jak mu przerywał silnik to wymienił świeczki i przewody zapłonowe i pomogło. jo przewodów ni mam, ale świeczki żem wymienił i ni pomogło"
miałem tez pytanie w stylu: jak się świeci check engine i czerwony stop to co wymienić. tłumaczę, że przyczyn może być tysiące i trzeba sprawdzić testerem. gościu mi nie uwierzył, że jedna kontrolka może świecić z wielu powodów.

i dalej zlecają wymianę konkretnych części z listy: a może to to, a może tamto.
zamiast przyjechać na warsztat, opisać problem i resztę zostawić specjaliście.

savitar7

Początkujący
Punktów
0
Zgadzam się, że źle się do tego zabrałem, nawymienialem części nie sprawdzając podstaw. Chociaż wydawało mi się, że sprawdziłem czy można ratować ten silnik.
Po rozbieganiu silnik był zablokowany. Gdy wyjąłem wtryskiwacze zobaczyłem, że to olej w cylindrach go blokuje. Rozruszalem wał ręcznie, powietrzem wydmuchalem co się dało, potem dlugo na rozruszniku bez wtrysków. Zanim zamówiłem jakąkolwiek część to zamontowałem wtryski i odpaliłem go. Chodził na wolnych obrotach aż się zagrzał do 90st, chodził normalnie jak przed rozbieganiem wobec tego uznałem, że będzie dobrze. Zamówiłem turbinę, przy okazji postanowiłem wymienić popychacze hydrauliczne bo wcześniej coś cykało w silniku. Przy okazji rozrząd i łańcuch, jakby normalne że jak rozebrane to wymieniam.
Po tych wymianach odpaliłem go i chodził normalnie na wolnych obrotach, jak się zagrzał to zacząłem zwiększać obroty i sporadycznie zaczął pojawiać się jakiś stuk.
Stuk był raz na jakiś czas, poczytałem w necie i znalazłem, że wtryskiwacze Delphi można łatwo zawiesić niedokładnym odpowietrzeniem. Przyjąłem, że to powód stuków i zawiozłem je do sprawdzenia. Trzy uratowali, jeden dokupiłem. Złożyłem, odpowietrzylem, odpaliłem - stuk coraz częstszy i głośniejszy aż po sumarycznie 2h pracy silnika teraz napi..dala masakrycznie.

Dzisiaj zmierzyłem ciśnienie na cylindrach. Chiński miernik pokazał 21-21-20-20 barów.

Znalazłem też w końcu przyczynę stuków. Na czwartym cylindrze tłok uderza o głowice.

Podczas wcześniejszego sprawdzania kamerą nie zwróciłem uwagi na błyszcząca powierzchnię na 4 tłoku, pomyślałem, że "wyczyściło się" z jakiegoś powodu.

Teraz prawie cala powierzchnia 4 tłoka i głowicy w tych samych miejscach jest błyszcząca co nie ma miejsca w innych cylindrach.

Korbowód wygiął się tak, że się wydłużył? Czy możliwe jest jakieś pęknięcie tłoka, którego nie widać od góry a powoduje zwiększenie wysokości? Może pęknięcie jest na obwodzie tłoka, np jak rowek pierścienia i go "podrzuca" i wali w głowicę?

Wiem, muszę zrzucić głowice i miskę aby to sprawdzić.

Czy istnieje jakakolwiek szansa, że rozwiązaniem będzie wymiana tłoka z korbowodem? Tuleja cylindra nie ma jakiś drastycznych rys.

Nie mam już siły do tego samochodu, zastanawiam się czy jeszcze się angażować w rozbieranie tego czy olać i na złom.
20 barów to chyba malo jak na ten silnik? Ale jest równo na wszystkich cylindrach. Kręciłem po 20 obrotów rozrusznikiem. Tuleje do pomiaru zrobiłem podobnie jak wtrysk, podkładka miedziana i mocowanie jak wtryskiwacz, dokręcone na 15 Nm.

Załączniki

• 20250731_163709-COLLAGE~2.jpg
    20250731_163709-COLLAGE~2.jpg
    1,3 MB · Wyświetleń: 10
  • IMG_20250731_145512514.jpg
    IMG_20250731_145512514.jpg
    2 MB · Wyświetleń: 9
  • Screenshot_20250731-171803~2.jpg
    Screenshot_20250731-171803~2.jpg
    71,8 KB · Wyświetleń: 8
  • Screenshot_20250731-171833~2.jpg
    Screenshot_20250731-171833~2.jpg