• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ix35 d4ha zatarty po remoncie

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Zastanawiam się gdzie popełniłem błąd.
Składałem silnik d4ha z 2013 roku po obróceniu dwóch panewek korbowodowych.
- blok planowany honowany na szlifierni
- głowica uszczelniacze i planowanie
- wał nowy zamiennik z alle( prosty, czopy trzymały wymiary)
- dwa nowe korbowody
- panewki ne
- wszystko składane na momenty
- nie umyłem chłodnicy oleju i pompy olejowej, wyczyszczona obudowa filtra oleju
- składany na dużą ilość świeżego oleju
- kręcony 10s po zgaśnięciu kontrolki, później uruchomiony, pracował godzinę na wolnych obrotach.
- silnik kluczem obracał się luźno bez zacięć
Po 100 km spokojnej jazdy zaczął klepać. Uszkodzone wszystkie panewki korbowodowe i główne. Na starych korbowodach obrócone( według szlifierni korby były dobre), na dwóch nowych mocno przytarte ale nie obrócone. Dwie główne mocno przytarte do miedzi, trzy lekko. Głowica bez oznak zatarcia. Wał z plasteliny na najgorszym czopie wytarty na 0.7mm( pomiar zgrubny suwmiarką, nie widzę sensu mierzyć dokładniej bo na oko widać próg).
Gdzie popełniłem błąd który spowodował ten armagedon? Tylko bez złośliwości, to moja pierwsza tak poważna robota i chcę wyciągnąć wnioski na przyszłość. Do tej pory robiłem kilka silników, ale nigdy po panewce.

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
nie umyłem chłodnicy oleju i pompy olejowej, wyczyszczona obudowa filtra oleju
Nie wiem, jak to rozumieć, ale jeśli zostawiłeś to w takim stanie w jakim zdemontowales z zatartego silnika to w zasadzie na nowo poskładany silnik poszły opiłki po zatarciu.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Mi wydaję się, że 100km to za mało, aby pozostały wiór uwalił nowe panewki aż tak mocno.
Wydaje mi się, że lichej jakości wał na bank nie był wyważony tak, jak powinien być. Po prostu miał bicia osiowe jak cholera i tłukł panewki aż ubił.
Takie rzeczy kupuje się tylko oryginalne (wiem, znam ceny) albo zamienniki lecz na serio markowej firmy i na pewno nie z portalu, w którym aż 85% asortymentu to utylizacja.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Niestety z powodu braku dostępności czegokolwiek wziąłem ten wał, dzisiaj już wiem, że lepiej brać używkę nawet do szlifu( Ori miał pęknięcie 2cm pod drugą panewką). Panewki ne premium czy jakoś tak, kilka zestawów zamontowałem i jeżdżą, z tej firmy brałem kiedyś tłoki i też były ok.
No właśnie z pośpiechu i roztargnienia nie umyłem i zastanawiam się czy jakość wału czy właśnie brud który został ubił ten silnik.
Ale czy filtr nie powinien zatrzymać opiłków? Góra silnika czysta bez widocznych opiłków

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
Mi raz wał genmot załatwił silnik w 15 minut, tak więc coś prawdy w tym jest ze zamiennik się nie nadaje. Jednak czystość przy składaniu i czystość montowanych części to podstawa. Czasami wystarczy jeden opiłek między wałem a panewką i dzieło zniszczenia idzie szybko.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Muszę przyznać rację.
Przy okazji wałów, dawna, stara szkoła (rok 1994) mówiła, że nie wolno przechowywać a nawet przenosić wałów korbowych bez podstawek. Aktualne to w dzisiejszych czasach? Chodzi o to, że wał ugina się pod wpływem własnej ciężkości i kiedyś, gdy ktoś kupował nowy wał - był on umieszczony do transportu w takich jakby podstawkach (twardy plastik). Dawno nie kupowałem nówki.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Panewek NE nie zakładałem, ale pierścienie owszem. 100km to taka destrukcja że wątpię w opiłki mimo że nie wyczyszczenie układu to praktycznie samobójstwo. A jak wygląda pompa oleju w środku?

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Broki wybite z bloku i umyty blok przed montażem? Auto szlif zazwyczaj nie myje bloku po obróbce dokładnie, tylko aby z oleju po obróbce żebyś się nie pobrudził w transporcie. Blok był osiowany? Bo nawet jak trzymał wymiar to trzeba go było ruszyć na osi. Wał napewno dobrze pomierzony na czopach, krzywizę oraz twardość? Chyba będziesz musiał się zaopatrzyć w średnicówkę i mikrometry, bo czasem trzeba skręcić blok w panewkami i pomierzyć otwór oraz czopy wału dla pewności, silnik mógł się kręcić kluczem ale dalej za ciasno i pobrało go.

Do góry Bottom