• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Popychacze zaworowe opel

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Cześć
mam do Was takie pytanie. Silnik Z12XE, przypadek mam taki, że jak dłużej pracuje w wyższą prędkością obrotową około 4tys. (jadąc w trasie) to zaczyna być słychać popychacze. Jak obroty są mniejsze to sie uspokaja. Wiem że są do wymiany, lecz pytanie moje, o co z nimi chodzi? I co wg Was może być skutkiem dłuższej jazdy na hałasujących popychaczach?
PS. Ciśnienie oleju jest prawidłowe, poziom oleju też.

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Po kolei odpowiem Wam jak potrafię naj jaśniej. Rozrząd sprawdzony jest na prawdę w porządku. Olej valvoline wymieniany regularnie co rok a ostatnio jakos 2tys temu. Z racji tego ze silnik ma około 200tys przebiegu i ze od poprzedniego właściciela zawsze był 10w40 to nigdy nie pokusilem sie na pełny syntetyk.
możesz mi podpowiedzieć cos na temat zerowania tych nowych popychaczy? I czy probowaliscie wymieniac je bez demontażu rozrzadu tylko ściągając pokrywę zaworów?

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
samspec13 Rozumiem o co Ci chodzi.

jacek grabowski Ściągałem pokrywę zaworów, bo chciałem na szybko zobaczyć czy jakiś popychacz nie ma luzu to przy okazji panewki też sprawdziłem.

Z tym dźwiękiem to jednak dziwny przypadek bo jak zaczynają hałasować wystarczy puścić na obroty jałowe na chwile i ustaje, a potem jak znowu wejdzie na obroty to się powtarza.
Postaram się wymienić bez demontażu połowy silnika, mam nadzieję że od góry jakoś da radę.

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Trzeba je scisnąć imadłem lub czym innym by olej wycisnąć na zewnątrz. Bardzo powolnie - wskazane. Po sprawdzić w palcach czy się nie przycinają.
upload_2017-10-31_9-48-18.jpeg
Ja podgrzewam i wtedy jest lżej z wyciskaniem

Witam.
Z mojego doświadczenia rozrząd również słychać głośniej, jak poluzują się śruby panewek wałków rozrządu.
Pozdrawiam.
Czasami w oplach oring na smoku lubi robić niespodzianki

Załączniki

• s-l225.jpg
    s-l225.jpg
    7,4 KB · Wyświetleń: 12

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Musze Was przeprosić bo chciałbym byc wobec Was fair.
mowilem ze ciśnienie smarowania jest ok bo oparlem sie na pomiarze z poprzedniego miesiaca. Mierzylem je we wrześniu. Dziaj jak pomierzyłem tak dla ostatecznego testu to sie trochę zalamalem. Na jalowym ma tylko 1bar a na podwyższonych przy przegazowaniu tez tylko 3bar.
zastanawiam sie czy pakowac sie w remont czy dac sobie z nim ogólnie spokój. Wymienię popychacze ktore na dlugo pewnie bez remontu nie wystarczą.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Najpierw to bym rzucił okiem na smok w misce i go dobrze umył.
Hydropopychacze ja wystukuje na kawałku blachy i potem ściskam w palcach.