• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Porsche cayenne 4,5 v8 diagnostyka i naprawa silnika

Pablo Guzzi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Radomsko
Witam wszystkich.Dowiedziałem się że silnik pochodzi z wadliwej serii z plastikową magistralą wodną. Motor został rozebrany tłoki i cylindry zatarte.Duże rysy na cylindrach. Myślę że zbyt wysoka temperatura .Motor do naprawy.Tłoki do wymiany.Kadłub do obróbki.— należy dać nowy nicasil.Teraz pytanie do was czy ktoś wie czy można zrobić to w Polsce?

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
wiesz że jak dasz nad wymiar to dlugo się nie nacieszysz swoją robotą, bo nikasil jest bardzo wrarzliwy na różnego
rodzaju zanieczyszczenia , producent nie przewidzial w tym silniku procesów naprawczych , jest mozliwosć zatulejowania takiegio bloku na stalowych tulejach ale są różne opinie na ten temat :)

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1754
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Lepiej poszukaj drugiego motoru i najlepiej auta po wypadku
Ostatnio robiłem BMW F02 papierowy silnik.Tak był przegrzany ,ze wszystkie tuleje cylindrów do roboty,pierścienie elektryczna pompa wody do wymiany dwie przepływki ,8 wtryskiwaczy z zastrzeżenie, od BMW,ŻE TO TYLKO NA 100000 km,wymiana olejów filtrów silnik i skrzynia biegów a i jeszcze odmy olejowe plus dwa vanosy.Koszt naprawy 7000funtów,Auto z 2012r Klient kupił auto bardzo tanio a już jest w plecy

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
blok w miejsce nicasilu do przetulejowania. Jeśli dobrze zrobione będzie śmigać. tyle, że pierścienie trzeba dobrać pod tuleje żeliwną a nie nicasil...

Każdy robi jak uważa. ja jestem zdania, że wkładanie silnika z identyczną wadą jest stratą pieniędzy. podobnie jak z 1.9 dci. tylko remont.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
zimoon tylko jak to wyglada ww rzeczywistości bo nie miałem jeszcze auta (cayenne) po takich eksperymentach

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Ja nie robię silników masowo jednego producenta. Naprawiam co trzeba i już. Ostatnio tulejowaliśmy 3.2 v6 z merca 6 tulei i jeździ jak należy;]

wuzio

Uczestnik
Punktów
9
Witam wszystkich.Dowiedziałem się że silnik pochodzi z wadliwej serii z plastikową magistralą wodną. Motor został rozebrany tłoki i cylindry zatarte.Duże rysy na cylindrach. Myślę że zbyt wysoka temperatura .Motor do naprawy.Tłoki do wymiany.Kadłub do obróbki.— należy dać nowy nicasil.Teraz pytanie do was czy ktoś wie czy można zrobić to w Polsce?

nie wadliwej serii, tylko to był standard, zorientowali się po czasie, i była akcja serwisowa.

Pokrywanie gładzie, 800zł kosztów stałych + 500zł od gara -wykonywane w Czechach albo Anglii-, ekonomicznie nie uzasadnione, bo masz wydane 5tys zł i co dalej....? kupisz nowe tłoki? jak klient już teraz klęka z ceną.

kup drugi silnik z używki z już metalową magistralą, i niech właściciel cieszy się prosiakiem. cena ok 10tys zł + oleje i takie tam, wyjdzie 13tys zł

Tulejowanie w wolnossącym jakoś daje rade, w turbo za słabe odbieranie ciepła i kończy się ponownie zatarciem, szczególnie Turbo S, 500KM luz wersje 520KM

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
tylko kto ci da gwarancje na silnik z tej grupy ,do konca nigdy nie wiesz co w srodku siedzi , poprawili troszkę ten silnik zmieniajac magistrale ratowali sie jak mogli a i tak to nic nie dalo bo wadliwa jest tak po prawdzie cala konstrukcja bloku bo mimo tej poprawki i tak sie zacierały .

wuzio

Uczestnik
Punktów
9
tylko kto ci da gwarancje na silnik z tej grupy ,do konca nigdy nie wiesz co w srodku siedzi , poprawili troszkę ten silnik zmieniajac magistrale ratowali sie jak mogli a i tak to nic nie dalo bo wadliwa jest tak po prawdzie cala konstrukcja bloku bo mimo tej poprawki i tak sie zacierały .

witamy w erze jednorazówek ;) , a problem z naprawą dotyczy praktycznie wszystkich silników chemicznie utwardzanych powierzchniowo , jak np Mercedes i 6,0l M120 już 25lat temu. Obecnie dodadzą dużej ilości krzemu do stopu podczas produkcji bloku i efekt też jest podobny:banghead:

krzygrom

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Ta historia się jakoś kończy?

Dzisiaj kolega właśnie zadzwonił do mnie żebym zajrzał do jego V8 bo coś z płynem nie tak i stukanie.

Czy autor może napisać o rezultatach?

Krzysztof

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
No co?? Przytarty na cylindrach, tulejowanie, nowe tłoki, poprawiony kolektor wodny i heja banana. Masz porsz to prosz.

krzygrom

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Podepnę się pod temat mam nadzieję że Autor nie będzie miał nic przeciwko.

Jak już napisałem post wyżej kolega poprosił mnie żebym zajrzał posłuchał ale co ja amator mogę.

Proszę Państwa wiem że ze słuchu to można napisać dyktando ewentualnie coś zagrać ale może komuś coś się rzuci na ucho:

Proszę o opinię.

KTMracer

Początkujący
Punktów
0
Sprawdź 5ty cylinder najczęściej się zacierają. Jak odłącząłeś cewki to znikł lub wytłumił się dźwięk? Świece out, kamera i oglądanie ścianek cylindrów. Obstawiam na piston slap, wytarte ścianki cylindra i tłuczenie tłoka w TDC.
Pozdro

Do góry Bottom