• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Poszukiwania urządzenia do klimatyzacji

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
705 R bardzo dobra w tej maszynie znam tylko jedna zasadnicza wadę makarony nie zasłoniły butli wewnętrznej i trzeba na nią szczególnie uważać poza tym polecana bardzo

kolega widzę ogarnięty w maszynach :)

Pozdrawiam

Marcin_GDA

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Części koledzy, właśnie poszerzam działalność o obsługę klimatyzacji i jestem w trakcie negocjacji cen. Na celowniku jest bosch acs 511, i właśnie o tym sprzęcie szukam opini. Widzę ze większość z was ma duże doświadczenie z tego typu maszynami wiec wasza opinia bedzie bardzo ważna. Jeżeli w podobnym przedziale cenowym jest cos bardziej godnego uwagi to proszę o opinie. Pozdrawiam i dzięki z góry za reakcje

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
pracuję 4 lata na Texie i jak dotychczas 100% zadowolenia

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
kolego znam te maszyny na wylot napisz mi jaka cenę ci oferują i czy nie jesteś w stanie dołożyć do ACS 611 dużo większe możliwości no i automat napisz na pw

Qba82

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Ryki
a co powiecie o Magneti Marelli clima tech top next czy Hella husky 150?

Qba82

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Ryki
jak czesto trzeba zmieniac filtr osuszacza i olej w pompie?nie ma problemow z elektronika? wzgledna baza aut?

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Ja jestem troszke przeciwnikiem magneti marelli wiec jak z tych mam wybierać to bez wahania husky bo jest bardzo fajna maszyna
Może mało znana ale dobra

Qba82

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Ryki
w magneti przeraża mnie widok zamontowanych podzespołów na trytki. maszyna topowa a np filtr osuszacza jest na trytke przypiety to troche smieszne. a kase za wszystko łoją i to nie mala. co ciekawe to nie tylko filtr

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Masz racje ze tak jest ☺ fakt słabo to wygląda ale mnie najbardziej denerwuje program w magneti mało czytelny
No i wisząca waga ha ha tez nieporozumienie ☺
Ma jedną zaletę dla klienta juz po zakupie serwis jest dość tani
Mały i słaby filtr to i tani
Mała pompa to mało oleju
Ale mnie to nie przekonuje☺

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Czy czasem Magneti nie klepie tych samych maszyn już od bardzo wielu wielu lat takich samych bez zmian ? Wszyscy poszli do przodu a oni stoją. Texa, Ecotechics, Brain Bee ... mają co dwa lata wysyp nowych rozwiązań i dopuszczeń fabrycznych a Magneti wciąż takie same. jak przed laty.

Optima

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Dąbrowa Górnicza
www.dowarsztatu.com
Tak klepie z małymi zmianami lub ulepszeniami, jak akurat mam dobre doświadczenia z tymi urządzeniami. To że gama bardzo się wewnątrz nie zmieniła jest na plus, zostały wyeliminowane mankamenty które kiedyś powodowały problemy. Co do elektroniki to faktycznie obecnie standardem jest dotykowy ekran lub LCD a nie alfanumeryczny, lecz niektórzy wracają do takich rozwiązań np Texa żeby obniżyć cenę urządzenia(np model 705),wszystko ma swoje wady i zalety.Pompa wcale nie jest mała i tak na marginesie to ten sam dostawca co Texa i Brain Bee jedynie w stacjach Bosch,Robinair czy dawnym Valeo(SPX) są inne pompy ale wymianę oleju po 10 godzinach pracy w tych urządzeniach uważam za absurd i wyciąganie kasy od klientów.Ten parametr można spokojnie ustawić na 30 godzin pracy lub 60 jak gdzie indziej.Filtr który jest w Magneti wcale nie jest mały i pasuje do wielu modeli Boscha, Delphi i jeszcze kilku BrainBee.

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
interwał zmiany oleju nie jest podyktowany zmęczeniem oleju tylko jego przybywaniem podczas procesu próżni
jedyne maszyny które są przed tym zabezpieczone w takim stopniu ze da się przerobić 60h próżni są właśnie BB i nowe Valeo (pompy produkcji Value). ten filtr który wchodzi do MM znajduje się w Bosch ACM 3000 poza tym w nowej Seri boscha są parkery dużo większe i niestety droższe nie mówię o starych modelach.

Optima

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Dąbrowa Górnicza
www.dowarsztatu.com
Tak w nowych Bosch są nowe filtry ale cała seria slivertonic, potem ACS i ta robiona Indiach miała taki sam filtr.Pompy "Value" lub nazywajmy je jak chcemy , pochodzą od jednego producenta za wielkiej wody i są montowane w większości stacji na rynku.Ich awaryjność jest w tej chwili na tyle mała że większość producentów przerzuciła się na tą właśnie produkcję. Bez problemu wytrzymują 60 godzin pracy a nawet więcej, uwierz mi ten parametr jest regulowany i wielu przypadkach ustawiany przez producenta tak żeby szybko zarabiać na serwisie. Pompy w maszynach SPX bez problemu mogłyby pracować dłużej niż 10 godzin.....zmykam temat bo to w zasadzie nie w naszym interesie ;-)

Qba82

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Ryki
doszla jeszcze jedna maszynka na oku valeo clim fill pro.wykonana zdaje sie przez brain bee 2 lata gwary,drukarka,podgrzewanie butli w standardzie.jakies opinie?

JuroIro

Gaduła
Punktów
8
Qba daj jakiegoś linka do tej maszyny, bo nazwa clim fill jest ogólna. Znam parę modeli Valeo, jak i Brainbee.

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Valeo dobra maszyna a model pro jest pośrednim modelem
Gwarancja 2lata z opcją na 3 lata tylko jak dla mnie to za te pieniądze powinna mieć większą pompę próżniowa☺ fajnie ze jest to pełny automat

JuroIro

Gaduła
Punktów
8
Jak zwykle cena odgrywa bardzo ważną rolę, a w przypadku Valeo warto porównać tą cenę do tego samego modelu pod logiem BB. Model faktycznie pośredni, ale w sumie nic więcej nie potrzeba.

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Fakt faktem kolega ma rację z porównaniem tych maszyn ale ja postawił bym przy dużo tańszej ACS 611 dużo wydajniejsza pod każdym względem
Brak jedynie pasa grzewczego i automatycznych zaworów ale moim zdaniem to zaleta bo można coś oszukac☺jak ktoś potrafi

Do góry Bottom