• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Poszukiwania urządzenia do klimatyzacji

Qba82

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Ryki
to odpowiednik 8250 tyle ze taniej wychodzi i wszystko co ma bb ma w opcjach valeo daje odrazu.mowa o drukarce.pasie grzewczym ma tez dluzsza gwarancję niz bb.Np. hella husky150 nie ma pasa bo jest zdaje sie sprezarka podnoszone cisnienie a ponoc to nawet lepsze niz pas.nie wiem bo nie praktykowalem zadnego z nich.w instrukcji helli zalecaja wymiane oleju co 60h

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Trochę często ta wymiana oleju co 60 h w Helli. Wyobrażasz sobie, że co 60 godzin wymieniasz olej w sezonie obsługowym jak na dworze zrobi się ciepło ? Przecież szlag Cię trafi jak będziesz tracił czas i pieniądze przy kolejce za bramą.
Z tego co sprawdzałem to w Brain Bee czy innych dobrych klimach ten dopuszczalny okres pracy na oleju jest o wiele wiele większy.

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Zakładam prosty przykład ze robimy próżnie 10 min
1h = 6 samochodów
10h = 60 samochodów
To w 60h 60 x 6 = 360 samochodów
360 samochodów razy 400 gram około
To jest 144kg czynnika wiec olej to nie będzie twój problem tylko filtr
Wszystkie dane są podane przykładowe
Wiec nie piszcie mi ze aaa 10 min próżni to bardzo mało bo wiem ile mechanicy robią naprawdę☺ i nie piszcie ze czynnika nigdy tyle nie odzyskasz racja raczej nie czasami więcej czasami mniej

Qba82

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Ryki
czyli taki z filtrem od jelcza?:D wiec spory filtr zdaje sie ma ta acs 611 ale duzy filtr to duza kasa

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Jeden mój mądry klient powiedział przy wymianie filtra w 611
"O to ten filtr co przyjeżdża samochód i klima nie działa a czynnika było tyle ile ma być. ściągam robie próżnie 20 min i daje tyle ile ma być i klima juz zap...dala"

Ktoś się nie zgodzi ☺
Wydaje mi się ze ma trochę racji

Dużo maszyn spotykam z przebiegami 300-350kg bez zmiany filtra i zawsze klient nazeka na usługi związane z klima

Najczęstszy problem to działało teraz już nie działa i mechanik juz ma problem na głowie, znacie takie przypadki? ☺

Optima

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Dąbrowa Górnicza
www.dowarsztatu.com
hella husky150 nie ma pasa bo jest zdaje sie sprezarka podnoszone cisnienie a ponoc to nawet lepsze niz pas

Tak Bosch też to kiedyś testował, napełnienie zamiast 90 sekund trwa 10 min......chyba sobie tego nie wyobrażasz.
Najlepsze że nie dało się tego wyłączyć chyba w modelu 751

Pas grzewczy jest dla osób które nie potrafią obsługiwać stacji.Po co czekać ,jak na włączonym kompresorze zasysa przez niskie ciśnienie w 2 minuty max. Stary sprawdzony sposób.

Odnośnie wymiany oleju, to tak ja z silnikowym. Producent zaleca dajmy na to co 15.000 km a ludzie wymieniają co 20.000 albo więcej no i niby teoretycznie nic się nie dzieje.W wielu przypadkach do czasu.....każdy może wymienić kiedy chce. Koszt butli to jakieś 30-40 zł więc chyba nie ma tematu.

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
w każdym SPX-ie jak dajesz 20min próżni w automacie to przez ten czas kompresor ciągnie z butli i wtłacza do butli podczas tej pracy nagrzewa czynnik i zwiększa ciśnienie w butli ale tak jak optima napisał opcja dla tych co sobie nie radzą :)
pas grzewczy to tez takie potrzebne ze szok mogło by go nie być albo powinien być gdzieś na zewnątrz żeby ręce grzać w przygotowaniu na sezon :D

Qba82

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Ryki
tak z ladowaniem na niskim podczas pracy kompresora walcze do tej pory.w sumie to ten pas moze i przydatny przy duzych pojemnosciach ukladu.ale w stavji sa reczne zawory H,L w przypadku ich braku to ponoc maszyna to robi sama ale robilem na polautomacie to nie wiem

Qba82

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Ryki
no i zostalo valeo ClimFill pro i bosch 611 z tym ze bosch wychodzi sporo taniej jakies 1500 pln. warto dokladac taka kase? valeo dluzsza gwara i model. chyba nowoczesniejszy ale ta 611 to wyglada na taki prosty a zarazem wydajny model do katowania. jak z awaryjnoscia tego modelu 611?

Qba82

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Ryki
ale to za 3ci chyba bo normalnie jest 2 bo pytalem w valeo.gdyby byly tansze ciut climfil auto to bym sie skusil.ale juz prawie ich nie ma a cena ok 15 tysi a tyle to nie mam max do 14

romsped

Gaduła
Punktów
11
Widzę, że ktoś odgrzebał mojego kotleta i dyskusja ciągle trwa. Maszyn bardzo dużo i osobiście też miałem ciężko z wyborem. Jak widzę temat Valeo to mi się rzuca do głowy jedno porównanie modeli :
http://www.wszystkodlawarsztatu.pl/...nie-automatyczne-do-obslugi-klimatyzacji.html
http://allegro.pl/stacja-klimatyzacji-clima-9000-multigas-i5657669779.html
Także Qba82 nie bierz Valeo, bo przepłacisz. Na stacjach Boscha się nie znam i ogólnie co człowiek to inna opinia, ale renomę to mają. Ja w końcu wziąłem mało znanego Ecotechika, powoli się szykuje na drugi sezon i nie mogę nic złego powiedzieć. U mnie wygrała cena, ale trzeba szukać od kogo kupujesz bo różnice mogą być spore. Sprawdź bo często dobre maszyny są na wyprzedażach, np. ja znalazłem u RK Niedziałek bo podobno biorą dużo tych maszyn, dlatego potem cenę mają najlepsza.

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Chyba miałeś na myśli Ecotechicsa. Tak jak pisałem już wcześniej jest na wyprzedaży dostępny model tej firmy z górnej półki ECK 3900 Premium za około 9700 z tego co słyszałem
A to wskazane przez ciebie na Aledrogo http://allegro.pl/stacja-klimatyzacji-clima-9000-multigas-i5657669779.html z Brain Bee to starszy model już nie produkowany. Teraz ta maszyna ma dodatkowo jeszcze zegary analogowe dla łatwiejszego podglądu ciśnień.

Qba82

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Ryki
Widzę, że ktoś odgrzebał mojego kotleta i dyskusja ciągle trwa. Maszyn bardzo dużo i osobiście też miałem ciężko z wyborem. Jak widzę temat Valeo to mi się rzuca do głowy jedno porównanie modeli :
http://www.wszystkodlawarsztatu.pl/...nie-automatyczne-do-obslugi-klimatyzacji.html
http://allegro.pl/stacja-klimatyzacji-clima-9000-multigas-i5657669779.html
Także Qba82 nie bierz Valeo, bo przepłacisz. Na stacjach Boscha się nie znam i ogólnie co człowiek to inna opinia, ale renomę to mają. Ja w końcu wziąłem mało znanego Ecotechika, powoli się szykuje na drugi sezon i nie mogę nic złego powiedzieć. U mnie wygrała cena, ale trzeba szukać od kogo kupujesz bo różnice mogą być spore. Sprawdź bo często dobre maszyny są na wyprzedażach, np. ja znalazłem u RK Niedziałek bo podobno biorą dużo tych maszyn, dlatego potem cenę mają najlepsza.
Za chwile wszystko obudzi sie z ala zimowego snu i jak temperatury skocza jak w zeszlym roku to bedzie co robic.

w tej bb 9000 wymiana filtra co 45h ponoc cos sie zmienilo od 2015r .oleju co 60h a w acs 611 wymiana oleju zalecana co 10h to nie rozumiem w czym problem w tej helli ze troche czesto ta wymiana co 60h

Qba82

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Ryki
no i lyknalem bb 9000 plus ma juz manometry analogowe.wrazenie pozytywne zobaczymy jak dalej.

Tomserwis

Początkujący
Punktów
3
Miasto
mazowsze
Witam miał ktoś do czynienia ze stacją klimatyzacji RCC8 A albo X540 ?

Do góry Bottom