• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

potrzebny elektronik z zawodu. Radio nie pamieta ustawień

• Thread starter sz.pak
  • Rozpoczęty
S

sz.pak

radio HMC A200FDE z Hyundai i30. Zasialnie podpiete prawidłowo. Po stacyjce znika +12V po wyjęciu kluczyka, na żółtym zostaje. Radio po wyłaczeniu zapłonu gubi ustawienia, zegarek itp. Brak mi sił już do tego.

Mr_Janis

Nowy
Punktów
0
No dobra, a tak z głupia zapytam . Próbowałeś zamienić + ? Może tu jest problem :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
A włączysz radio bez kluczyka ?

Lenyostry

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
59
Miasto
Rzeszów
chomikuj.pl
a zawsze tak było czy to jakaś zmiana bo ja sądzę że potrzebna zamiana plusa ale odp na pytanie czy zawsze tak było

S

sz.pak

Nie, nie... Radyjko pochodzi z i30 ale jest w Mondeo MK2. Taka rzeźba bo jestem z tych co nie dadzą za Fordowskie RDS6000 z mp3 500zł na allu :) Radio wyrwałem na aukcji za 5 dych. Kostki zasilające i głosników to zwykłe ISO. Znalazłem schemat i jestem w szoku. Niby wszystko prawidłowo podłączone no ale nie działa. Radio gra. Jak jest podłączone tak jak zwykłe (ISO) czyli czerwony = zasilanie po stacyjce a żółty pamięć to radia nie włączę bez kluczyka w stacyjce. Nie pamięta niestety ustawień. Co dziwne - nie pamięta ich po kilku minutach (dokładnie nie wiem czy po 5, 10) od wyjęcia kluczyka. Gdy kluczyk wyjmę na chwilę - np. 10sek i ponownie włączę zapłon - wszystko jest ok. Jest zegarek, ustawienia basów itp. tak jak były. Zostawiam na noc - wracam rano i wszystko skasowane. Gdy podłączę zasilanie (czerwony) nie pod stacyjkę lecz pod pamięć (zmostkowane oba pod żółty) to nic nie znika ale jest to wnerwiające. Radio gdy ma płytę CD w środku - nawet po wyłączeniu a raczej uśpieniu świeci diodką na zielono obok której pisze CD (że jest płyta w środku). Ogólnie mówiąc tego radia nie da się wyłączyć. Gdy wyłączasz przyciskiem - wyświetlacz świeci na niebiesko a na nim jest data, godzina i temperatura z termometru. Musisz wcisnąć DARK by podświetlenie zniknęło. Problemy w tym że na takim DARK słychać bardzo cichuteńki szum w głośnikach (dopiero jak solidnie ucho przyłożysz). Tak nie powinno być.
Na dodatek:
- nie świeci mi podświetlenie klawiszy!!
- nie działa ściemnianie wyświetlacza choć podłączone pod potencjometr od zegarów (ten działa)
- nie działa sterowanie z kierownicy

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Wrzuc nam zdjęcie kostek w tym radiu, ono może mieć sterowanie CAN

S

sz.pak

Zwykłe iso na zasilanie i głośniki:

oraz mini iso na bajery typu sterowanie z kierownicy, termometr, aux czy podobne.

Zasilanie radia i funkcje podstawowe lecą na ISO. CAN to chyba raczej nie...
Radyjko występuje w 2 odmianach. Z kolorowym ekranem i navi:

oraz takie jak mam ja:

To samo radio jest w Kia Ceed, Hyundai i10, i30 i jeszcze kilku innych.
Tu jest schemat podłączania:

Nie sądzę bym gdzieś błąd popełnił przy podłączaniu.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
S

sz.pak

Nic na nim nie ma. Z niemca wychodzi że dauer=czas trwania, trwanie no ale czego? Podświetlenia? Trwać mogło by być pamiętać no ale jest jak byk złącze do pamięci. Te dauer nic nie daje. Podałem tam +12 i nic.

S

sz.pak

Ale numer. Ja mam schematy bezpośrednio od AUDIO-HMC kurdę i widzę że w tu lekko inaczej. Spasiba. Jutro pokombinuję z podłączeniem.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Iso to tylko standard kostek, nawet nie wiesz jak różne wyprowadzenia się w nich zdarzają :D

S

sz.pak

w audio nie siedzę tak mocno. Popatrzyłem gdzie GND i PLUSY i poszło :) no ale TEL MUTE to se chyba pod złącze przyczepy podłączyłem :D

olek39

Uczestnik
Punktów
0
Oj tam oj tam tak to jest jak pierwszy raz coś się robi :p hamerykański system audo masz teraz , własnej roboty

Do góry Bottom