Witamy na Forum Mechaników!
Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach. Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!
Witam kolegów potrzebował bym schemat rozrządu z tych programów, do auta Doge Journey 2.0 crd 103 kw rok 2008 . Chyba ze ma ktoś dostep do programu serwisowego doge to by było jeszcze lepiej
Dokręcić nakrętkę rolki napinającej 15. Moment dokręcania: 20 Nm + 45 °.
Uwaga: Podczas dokręcania nakrętki rolki napinającej wskazówka może się przesunąć maksymalnie o 5 mm w prawo. W ŻADNYM RAZIE nie poprawiać położenia rolki napinającej. Pasek zębaty ułoży się po kilku uruchomieniach silnika.
Przytrzymać koła rozrządu. Zastosować przyrząd nr 9880.
Dokręcić śruby każdego z kół rozrządu 11 i 12. Moment dokręcania: 25 Nm.
Obracać wałem korbowym w lewo, aż występ przyrządu blokującego minie otwór w obudowie pierścienia olejowego 19.
Obracać kołem wału korbowego, aż będzie można wsunąć przyrząd blokujący 8.
Uwaga: Występ przyrządu blokującego koła wału korbowego musi trafić w otwór w obudowie pierścienia olejowego 9.
Przytrzymać koła rozrządu. Zastosować przyrząd nr 9880.
Dokręcić śruby każdego z kół rozrządu 11 i 12. Moment dokręcania: 25 Nm.
Obrócić powoli wałem korbowym o dwa obroty w prawo w położenie tuż przed GMP pierwszego cylindra.
Powoli obracać wałem korbowym w położenie GMP i założyć przyrząd blokujący wałka rozrządu (CA1) 13.
Sprawdzić, czy przyrząd blokujący wałka rozrządu (CA2) może zostać umieszczony 14.
Jeżeli przyrządów blokujących nie można wsunąć, powtórzyć czynność zakładania.
Znaki odniesienia muszą się pokrywać 10.
Uwaga: Występ przyrządu blokującego koła wału korbowego musi trafić w otwór w obudowie pierścienia olejowego 9.
Wskazówka rolki napinającej powinna pokrywać się z nacięciem lub może znajdować się maksymalnie 5 mm na prawo od nacięcia 17.