• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Powershift getrag450 nie jedzie

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
ci co mysla ze IC , IT , Hart , itp itd nie biora czesci z AliExpress to masakra ...

ostatnio kupilem ori elektrozawory do DSG z .... Chin...

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Ja sądzę że nie biorą z AliExpress, nie opłaca się. Raczej kupują na Alibaba.com.
Co do filtra oleju kupuję tajwańskie. Powiadają im dalej od Chin tym lepsze no i droższe.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Dziś i mój dostał głupawki dopuki się nie rozgrzał. Szarpanie już po wrzuceniu biegu poślizgi itd. Rozebrałeś skrzynkę?

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
W piątek ?? przecież zaczyna się weekend. Zacznę od poniedziałku.
Ps. dziś zamówiłem części do sprzęgła i tłumika drgań.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
z mojego doswiadczenia w journey czesto przyczyna jest sterownik elektroniczny , z czasow jak pracowałem @Komornik wie gdzie , to jeden z drugim byl zmieniany

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Powershift, s-tronic to są skrzynie w których można wymienic wszystko a na koniec nie wiadomo co pomogło. Moj s tronic po wymianie całego sprzęgła, zestawu naprawczego zaworów z wiązkami a później sterownika elektroniki i adaptacjach jeździł ujowo a później na starej mechatronice nagle odżył po 10 próbie adaptacji. Klient mówił ze to przecież prosta skrzynia ;) 12 tys złotych a w silniku jeszcze był błąd ciśnienia na listwie w silnik v6. Miał być na handel haha

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Sugerujesz zmianę sterownika (elektroniki). Powiedz mi czy z Forda lub volvo będzie pasował czy musi być z dodga?

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Doszedł mi kolejny objaw. Z okolic skrzyni po odpaleniu po długim postoju jest słyszalny szum dźwięk jakby zaciąganie oleju przez pompę. Jakby była zapowietrzona. Ciężko wytłumaczyć ten dźwięk. Przypomina jakby ktoś listewkę przyłożył do kręcącego się koła Zębatego.

Będzie chyba potrzeba rozebrania skrzynki ale czekam na relacje Romualda.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Wczoraj (15.12.2020) otrzymałem zamówione części do skrzyni. Dziś zakończyłem jej składanie, chyba w piątek montaż do autka. Co znalazłem: niektóre plastiki sprężyn połamane, luzy na sprzęgłach ponad 3 mm, pokrywa sprzęgła (tam gdzie siedzą sprężyny) mocno wytarta od sprężyn no i filtr mocno zabrudzony z fragmentami plastików.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Tak, wewnętrzny i to mocno (autko ma 150000 km). Oraz dwie cienkie sprężyny pęknięte.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
No ja jak rozbierałem skrzynie miałem 170000 też były popękane sprezyny plastiki i filtr zabrudzony. Daj znać po montażu jak się sprawa przedstawia.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Skrzynka zamontowana. Próbna jazda (60 km. trasa-miasto) skrzynka pracuje bardzo dobrze, nawet nie robiłem adaptacji.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
O to dobra wiadomość. Czyli błąd 1759 zginął po czyszczeniu skrzyni i wymianie filtra? Wystaw auto na dwór i zobacz na zimnym po nocy czy od razu będzie jeździł jak należy.

Powiedz mi jeszcze jedna rzecz. Zakładałem nowe sprezyny i plastiki kiedyś i zawsze przy odpalaniu i gaszeniu są metaliczne dźwięki. Czy coś tam można źle złożyć?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom