• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Powershift getrag450 nie jedzie

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Witam.mam dodge Journey z2009r z getragiem 450. Nie jeździ ani przod ani tył.skrzynia jest po wymianie sprzegiel i dwumasy.nowe filtry obydwa i olej.po podpieciu mechatroniki mogę gazu dodać na 1100obr gdy dodam więcejto szarpie sillnikiem.po odpieciu mechatroniki Maxobr wynoszą ok 2500 lecz silnikiem nie szarpie.czy ktoś coś podpowie pomoże lub podejmie się diagnozy?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Tą skrzynię robił amator ? Bo jeżeli warsztat to masz chyba gwarancję.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Aby wymienić filtr wewnętrzny trzeba rozebrać skrzynkę. Składając skrzynię przesuwki ustawiłeś na tzw. luz ? Czy przy montażu mechatroniki zablokowałeś okrągły czytnik hallonowy wybieraka biegów w pozycji D ?

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Skrzynie rozbieralem sam. Powershifta robiłem pierwszy raz. Zawodowo zajmuje się naprawa automatów tradycyjnych w maszynach budowlanych.czytnika nie blokowalem.po złożeniu i uruchomieniu na wyświetlaczu nie zgadzaly się pozycje z wybieraka. Zdjalem miske i wykrecilem śrubę m6 trzymająca ten czujnik i ustawiłem metoda prób i bledow tak ze zgadza się wyświetlenie z wybierakiem.auto nie za bardzo reaguje na gaz .po dodaniu gazu wchodzi tylko na 1100obr później przerywa.po odpieciu mechatroniki silnik płynnie wchodzi na obr .moze ktos podpowie co powinienem sprawdzić.domyślam się ze prroblem w mechatronika.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Proszę sprawdzić to co napisałem wyżej, a tu rysunki jak ustawić czytnik:

Załączniki

• DSG 1.jpg
    DSG 1.jpg
    789,8 KB · Wyświetleń: 290
  • DSG 2.jpg
    DSG 2.jpg
    960,8 KB · Wyświetleń: 306

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Ok.Dziękuję bardzo.Wg rysunku dźwignia ma być na D i zablokować należy kolkiem koło czytnika .Dobrze rozumiem? Dziś to sprawdzę i dam znać.Jak nie pomoże to będę prosił nadal o wskazówki.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Też mam takie autko na warsztacie z tym że prace zakończyłem w tygodniu i muszę nim trochę pojeździć aby skrzynka się "ustawiła". Też zmieniałem sprężyny z plastikami tzw. tłumik drgań w zespole sprzęgieł, bo jak wiadomo skrzynka ta nie ma koła dwumasowego jak piszesz. No i kasowałem luz na sprzęgłach na 2mm. Przed przykręceniem czterech blokad przesuwek ustawiłem je na tzw. neutral, luz. Autko jak na razie jeździ, oddam w poniedziałek.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
A więc tak.koło czytnika było ustawione na otwór gdy dźwignia na D więc w tedy metoda prób jakoś się udało to dobrze ustawić.postanowiłem powierzyć elektrozawory.wszystkie mają 3.3ohm a dwie większe 3.2.myślę że tu jest ok.proponujesz rozebrać sterownik? Może tloczek/suwak się zatarl?

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
A rozbierałeś sterownik przy naprawie skrzyni ? Sądzę że nic nie znajdziesz ponieważ nie otrzymałem przy swoich postach "lubię to".

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Wszystko sprawdzałem co mówiłeś i nadal to samo.po podpieciu mechatroniki skrzyni silnik nierówno pracuje i tylko troszkę gazu można dodać.na wszystkich polozeniach lewarka kola można obracać lecz nic nie ciągnie.tylko na parking blokują. Kody błędów jakie udało się odczytac to c184, p2849blokada widelek zmiany biegow A , p284c blokada widelek zmiany biegow D.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Przesuwki widełek A i D też ustawiłeś na N.

Załączniki

• Getrag.jpg
    Getrag.jpg
    729,4 KB · Wyświetleń: 196

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Przesuwka D była źle ustawiona.Poprawiłem na swoje miejsce wkrecilem blokady i wlałem olej.Błędy wykasowalem lecz po odpaleniu nadal wyskakuje najpierw blolada widelek zmiany biegow A a następnie blolada widelek zmiany biegow D i nic nie jedzie::-(

Sprawdzałem jeszcze raz dla pewności i jest ustawione ok.a może źle czyta sensor co wchodzi do sterownika? On tam się zagłębia w skrzynie.tylko z czego on czyta? Pewnie z takich białych kostek tak mi się kojarzy że tam są takowe.Czy jakby ten sensor był walniety to też by był błąd taki czy inny? Jak go sprawdZić?

Ostatnia edycja:

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Czytnik halla czyta położenie z magnesów (białe kostki). Przy składaniu skrzyni musiało coś wyjść nie tak. Moim skromnym zdaniem skrzynka jest zablokowana.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Zablokowana tzn? po wykreceniu tych korków przesuwki moge swobodnie srubokretem przesunac wiec chyba tu jest dobrze.Mysle ze musi być coś nie tak z tymi magnesami lub czujnikami. Masz może jakies info czy te czujniki da sie przemierzyć i jakie powinny mieć wartości?Wyjmę jeszcze raz sterownik i przyjrzę się czy te magnesy nie sa odgięte czy w jakikolwiek sposób nie przesunięte. Strasznie niewdzieczna ta skrzynia w naprawie.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Skrzynie rozebralem wymylem łącznie ze sterownikiem itd.po złożeniu zaczął jeździć.na zimnym wali błędem blokada widelek B i brak biegow parzystych.Ale jak zlapie temp to po zgaszeniu i zapaleniu jeździ ok. Myślisz że to wina leży po stronie gęstości oleju ze jak się nagrzewa to rzadszy i jest ok czy po stronie ogólnie mechatroniki ze jak temp wyższa to coś lżej się przesuwa czy co? Spotkałem się też z przypadkiem ze jak się rozgrzewal olej to cewka traciła obwód elektryczny ale to w tym przypadku by błąd był raczej inny.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Problem nadal nie rozwiązany.unormowalo sie tylko wszystko.Teraz wygląda to tak ze po odpaleniu auto jedzie przez ok 1km płynnie i skladnie.później zazwyczaj na 3biegu jest szarpniecie i wyskakuje błąd blokada widelek C i brak biegów 2,4,6.nie ma biegow przez jakieś 3km .po przejechNiu tych 3km auto gasze kasuje błędy i wszystko działa tak jak powinno dopuki auta nie odstawie go na noc.rano ta sama procedura żeby auto jezdzilo.pomóżcie może ktoś coś podpowie.każda wskazówka się liczy.

Romuald-f pomocy:)

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Co mogę pomóc na odległość ? Jedynie na pocztę e-mail wysłać dokumentację naprawy i to w j.angielskim.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Bardzo bym prosił piotrekkk4@wp.pl
Wie może Pan za co są odpowiedzialne dwa zawory usytuowane w pierwszej płycie sterownika ? Są one docisniete dość grubymi sprezynami które widać po zdjęciu miski . Jeden z nich ma znaczny luz.zawór ma 12mm a gniazdo w Alu 12.2mm

Do góry Bottom