• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Prędkościomierz w skuetrze nie działa ale pokazuje przejechany dystans

tomek9644

Początkujący
Punktów
2
Witajcie serdecznie
Posiadam skuter Thurbo cz 50 ( jakiś typowy Chińczyk) . Wczoraj po trasie powrotnej z pracy do domu w pewnym momencie zauważyłem że wskazówka od licznika nagle zaczęła spadać w dół aż zatrzymała się na 0 gdzie utrzymywałem stała prędkość ok 50km/h . Zdążyłem już wyczytać gdzie na forach , że prawdopodobnie jest to wina linki( przerwana , ukręcona lub nie łączy ) lub też ślimaka. Z tego co wyczytałem to przy takich awariach jak napisałem to równocześnie nie powinno pokazywać ani prędkości ani przejechanego dystansu , jednak prędkościomierz ani drgnie po dodaniu gazu ale przejechamy dystans dalej pokazuje . Dodam że wszystko po za tą jedną rzeczą działa ( poziom paliwa pokazuje prawidłowo, kontrolki od świateł , kierunkowskazów działają) . Jestem zielony jeśli chodzi o mechanikę , nawet w prostym skuterze .Dodam , że jestem posiadaczem od ok 4 miesięcy i jeszcze nic przy nim nie robiłem więc nie mam zbytnio doświadczenia . Jeśli byłby w stanie ktoś mnie nakierować co sprawdzić lub jaka przyczyna może być tego problemu to myślę , że dam radę jakoś coś wymienić
Pozdrawiam

tomek9644

Początkujący
Punktów
2
W sumie , po przejechaniu jeszcze raz trasy dom praca praca dom , jednak przebieg coś się rusza ale to naprawdę delikatnie . Moja trasa dom praca to 16 km a ruszył się może o jakieś 300 metrów . Chyba najprościej będzie z tego co wyczytałem wypiąć linkę przy ślimaku i podłączyć ją pod wkrętarkę i sprawdzić czy działa

Do góry Bottom