• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pracownicy

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Gdzie szukacie pracowników do warsztatu? W sensie mechaników nie melepet. Bo już mnie ręce opadają.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
571
Ja bym se np. u kogoś popracował z miesiąc za darmo.
Nie będę się na swoich uczył "niszczył" :D przecież.
Więc są i tacy.

A Wy im jeszcze płacicie pensje.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1103
Miasto
...Seksu i biznesu...
Gdzie szukacie pracowników do warsztatu? W sensie mechaników nie melepet. Bo już mnie ręce opadają.
A pod sklepami monopolowymi( jeszcze na wsiach takie są) i tam naprawdę można znaleźć dobrego pracownika ,tam jest jeden lepszy od drugiego,trzeci czego on tam nie zrobi a czwarty to już tylko on jest przed Panem Bogiem;):D

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
220
Miasto
Gorzów Wlkp
Kto płaci, ten znajduje. Myślałem nad powrotem do pl na etat od nowego roku, ale oferty są śmieszne, a wszędzie tylko narzekają ze nie ma komu robić.

Piotr0583

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
TK
Jak nie wiadomo o co chodzi to zazwyczaj chodzi o pieniądze

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
571
Jak nie wiadomo o co chodzi to zazwyczaj chodzi o pieniądze
Pieniądze to nie wszystko :D jest jeszcze pasją czarnego pazura.

Najgorzej mają Ci których ojciec bił i za karę poszli do samochodówki.
tzn. ich klienci

Z tymi co się przebranżowili po budowlance na mechanika też klienci nie mają różowo :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Pieniądze to nie wszystko :D jest jeszcze pasją czarnego pazura.

Najgorzej mają Ci których ojciec bił i za karę poszli do samochodówki.
tzn. ich klienci

Z tymi co się przebranżowili po budowlance na mechanika też klienci nie mają różowo :D
W tym zawodzie trzeba to lubić, mieć pasję, pieniążki też są ważne bo to jest praca a do pracy chodzi się po pieniądze:) ale jest wiele momentów w życiu mechanika kiedy człowiek chce to wszystko rzucić:) a mimo wszystko jest ciekawość co tam jest popsute i jak się uda naprawić to jest satysfakcja, samozadowolenie i chęć do dalszej pracy

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
571
Ja mam to szczęście, że swojej pracy nie traktuję jako pracy. Nie chce mi się "pracować" może raz na rok dwa razy w roku...ale tylko dlatego, że jestem zjebany i po prostu bym poleżał.
...ale generalnie z miesiąc za darmoszkę bym u kogoś popracował na warsztacie... :D miałbym dostęp do całej bazy doświadczalnej pojazdów na których bezkarnie można się pouczyć (i tak za wszystko płaci właściciel) :D

Więc nie każdy patrzy na pieniądze i pensje ;)

(Jak sobie pomyślę, jakie bezmózgi, nieuki i tępaki pracują na warsztatach, to aż krew mnie zalewa. Zwykła guma gdzie po kształcie widać, jak ją włożyć i szympans z zoo ma 50% szans żeby poprawnie ją zamontować potrafi być odwrotnie założona. Ba! Nie dość że odwrotnie założona, to jeszcze rozerwana. Gdzie nie ma możliwości bez pomocy imadła i śrubokręta jej rozerwać. A jednak rozerwana. Jak to zrobione? Magia)

Więc, ja się nie dziwię że kolega zakłada takie wątki.
Automatyczne połączenie postów:

No weź coś takiego zamontuj odwrotnie...nawet jak zamontujesz odwrotnie, to guma jest na tyle elastyczna i ruch łapy na tyle mały, że nie ma możliwości rozerwania gumy przez ruch łapy. Ja wchodzę pod samochód, bo musiałem wysprzęglik wymienić po zaledwie 30 kilometrach które samochód przejechał od montażu tejże osłony i co się ukazuje moim oczom? Odwrotnie założona osłona. Ja ją ściągam, patrzę, a ona rozerwana(30km zrobiła).
A guma nowa. A dlaczego nowa? Bo starą którą osobiście montowałem i miała może kilka tysięcy kilometrów także rozerwał przy demontażu. Jak? Nie wiem po dzień dzisiejszy. Ale machnąłem ręką, dobra rozerwana daj nową 15zł najmniejszy problem. To dał nową którą nie dość że odwrotnie założył, to jeszcze rozerwał.

No normalnie debile. Debile.

Ktoś kiedyś mi tu pisał..."co heniek można zjeb. przy wymianie filtra oleju" Wszystko, wszystko można spierd. A już przy wymianie filtra powietrza, to silnik zatarty.

A tak mi się teraz przypomniało jakaś wypasiona fura V8...mechanik mi opowiadał który kupował od mnie samochód lata temu. Chłop chciał tylko wymienić olej. To wymienili. Zerwali rozrząd.
Sam nie wiedział co się stało, ale przypuszczał że pierwsze odpalenie po wymianie dali mu od razu do odcinki (fajne brzmienie) a łańcuch nie był napięty. I chu.

Załączniki

• idiota.jpg
    idiota.jpg
    8,8 KB · Wyświetleń: 19
Ostatnia edycja:

Alpari

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
ostatnio widziałem u znajomego jak pracownik nakrętkę półosi odkręcał kluczem dynamometrycznym. Znajomy pojechał po części, a że akurat klucz dynamometryczny był pod ręka to czemu nie. I po takim sabotażyście montujcie później głowicę,

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
66
Jeżeli ma duży kluczy, dodatkowo obustronny, to dlaczego nie. Nastawiasz więcej niutków i jedziesz

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
389
pod warunkiem, że nie przekraczasz zbytnio wartości zadanej momentu. A co jak walisz grubo poza zakres? Dasz gwarancje, że po takich zabiegach poprawnie nim dokręcisz głowicę czy rozrząd?
Choćby nie wiem jak bardzo mi się nie chciało iść po klucze to dynamometrycznego nie użyje jak jest pod ręką. Szkoda pieniędzy na kalibrację co chwilę, albo żeby pękł na kwadracie . Klucz nie kosztuje 500 zł żeby używać jak zwykłej grzechotki . Poza tym do takich śrub - nakrętek to pneumat / elektryk / rękojeść z kwadratem , nawet nie grzechotkę zwykłą bo szkoda jak tam pordzewiałe i około 200-300 Nm. A po latach to i więcej by ruszyć .

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
571
Jeżeli ma duży kluczy, dodatkowo obustronny, to dlaczego nie. Nastawiasz więcej niutków i jedziesz
I pewnie za każdym razem luzuje sprężynę i odkłada do szuflady...czy tak leży rok ustawiony na 200 niutów...

Zresztą kto normalny odkręca śruby, czy nakrętki kluczem dynamometrycznym.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1560
I pewnie za każdym razem luzuje sprężynę i odkłada do szuflady...czy tak leży rok ustawiony na 200 niutów...

jakby płacił ze swoich to by nawet szmatką przecierał i pakował do skrzyneczki

Zresztą kto normalny odkręca śruby, czy nakrętki kluczem dynamometrycznym.

przypomniały mi się moje praktyki. klucz dynamometryczny to był jeden na cały warsztat i leżał w biurze.
grzechotka to była dla PANA mechanika, a ty młody kocie jedziesz ze zwykłymi kluczami. wtedy nienawidziłem tego, ale po iluś latach zrozumiałem jak ktoś mi zwrócił uwagę, że świetnie operuje płaskim kluczem. a ja nawet się nie koncertowałem na przykręcaniu tylko zastanawiałem się nad czymś innym. sama ręka kręciła- pamięć mięśniowa :)

Do góry Bottom