• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

praktyki w warsztacie czy w serwisie ?

Luuki098

Nowy
Punktów
0
Witam chodzę obecnie do 3 gim chcę się uczyć za mechanika teraz w tych sprawach jestem zielony,ale chce się nauczyć wszystkiego . Mam zamiar iść do zawodówki ... Mam taki problem otóż miałbym do wyboru praktyki w serwisie Renault które załatwia szkoła, ale wiadomo tam jest przeważnie wymiana ,przeglądy a nie naprawa wolałbym, jednak jakiś prywatny warsztat samochodowy gdzie nauczyłbym się mechaniki od podstaw. I moje pytanie jest takie czy na prawdę jest tak ciężko znaleźć praktyki w prywatnym warsztacie? od czego to zależy czy mnie przyjmą czy nie ? Jak wyglądają początki czy rzeczywiście będę się uczył naprawiać czy będzie to na zasadzie " przynieś,wynieś,pozamiataj" . Z góry dzięki za odpowiedź Pozdrawiam

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Na początku wszędzie będziesz od "przynieś, wynieś, pozamiataj" ale musisz się starać to przydzielą Cie do jakiegoś mechnika i będziesz się uczył. Byłem w 1 ASO (Toyota) i tam wbrew pozorom trafiały się roboty typu wymiana silnika.
Od dziś chwilowo siedzę we Fiacie i widzę że też machają normalne roboty nie tylko przeglądy.

Luuki098

Nowy
Punktów
0
Mimo chęci nauki tego zawodu mam jakieś dziwne wątpliwości że mogę sobie nie poradzić z mechaniką :/

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Mechanik uczy się całe życie. Niema czego się obawiać tylko być ciekawskim.
Ja uczyłem się mechaniki pracowałem jako mechanik, a teraz np startuje na stanowisko sprzedawca części zamiennych magazynier i jestem po ZSZ. Więc będąc po mechanice mając masz spore możliwości bo "znając" części na to stanowisko też się nadajesz.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Mimo chęci nauki tego zawodu mam jakieś dziwne wątpliwości że mogę sobie nie poradzić z mechaniką :/

Cóż kiedyś były inne czasy , ale jeśli czujesz benzynę w żyłach nadajesz się na mechanika.
Prosty i zasadniczo tani test w porównaniu z błędem za który będziesz płacił całe życie ,jeśli wybierzesz niewłaściwie .

Jedź na wieś poszukaj Komarka albo WSK-i kup ja za 200/300 pln
Zaciągnij na plecach do swego lub kumpla garażu i nie wolno Ci wyjść stamtąd
do momentu kiedy nie zagada .

Jeśli po tygodniu nadal tam będziesz nie nadajesz się na mechanika- za długo….

Jeśli po tygodniu nadal Tam będziesz i nie da się Ciebie stamtąd wyciągnąć, nawet jeśli pojazd nadal nie odpalił- nadajesz się na mechanika

A na poważnie nikt Ci nie powie co masz robić Ty musisz to czuć musi cię kręcić, to że chcesz wiedzieć jak to działa,

Myślę ,że wielu kolegów zgodzi się ze mną ze już jako niemowlęta największą frajdą był dla nich nie nowy samochodzik, tylko moment kiedy udało się im go rozebrać – ja tak miałem:D

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Shreku ja miałem że po rozebraniu samochodziku i to nie resoraka tylko takiego z silniczkami i pilotem zrobienie czegoś z tego. Wyjmowałem silniczki budowałem śmigłowce z lego + plastelina montowałem śmigła i się telepało bo latać to nie mogło. Ale to były moje początki z "elektryką" od razu bo trzeba było wiedzieć co jak działa żeby szybciej się śmigła obracały 2 baterie, kiedyś zbudowałem łódkę która silnik po mojej przeróbce miała pod wodą i co najlepsze działał długo.
Trzeba mieć głowę do tego przy okazji.

Luuki098

Nowy
Punktów
0
A powiedźcie mi jeszcze na jakie zarobki, może liczyć mechanik na różnych stronach czytałem że jest to od 1500 do 2800 zł .. Czy to prawda ?

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Zależy od regionu, doświadczenia i pracodawcy.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Zarobki zależą od warunków na których jestes zatrudniony.

Do góry Bottom