• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Prawo jazdy kat C - koszt i co dalej

Lukasz7000

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Luków
Witam , zamierzam zrobic prawo jazdy kat. C tylko moje pytanie brzmi jaki bedzie koszt takiego prawo jazdy i co dalej musze załatwiać (pozwolenia by móc już pracować ) i jaki bęzie tego wszystkiego koszt w przyblizeniu

pzdr.

K!S!3L

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Szczerców
Aktualnie jestem w trakcie prawa jazdy C+E. Koszt C to 2300zł E 2100zł i kurs kwalifikacji wstępnej przyspieszonej 3300zł. Po tym trzeba jeszcze kartę kierowcy z tego co się orientuje ale to już "groszowe" sprawy. Ceny dla pow. bełchatowskiego.

karuzel32

SuperMechanior
Punktów
2
czesc kolego a nie masz mozliwosci zrobienia w ZDZ zawsze taniej ja tak zrobiłem w ubiegłym roku

K!S!3L

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Szczerców
Pewnie jakieś warunki trzeba tam spełnić żeby zrobić kwalifikacje?

karuzel32

SuperMechanior
Punktów
2
bo masz dwie obcie jako pracujacy i chcesz podnies kwalifikacje albo jako rolnik musisz sie wybrac i dowiedziec

K!S!3L

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Szczerców
To u mnie odpada, ani pracujący, ani bezrobotny ani rolnik ze mnie.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
MAM C+E Ale do sedna - Samo prawko to nic by zacząć jeździć.
Lekarzowi przed kursem, powiedz, żeby od razu wypisał Ci kwitek na kwalifikacje zawodową. Zaoszczędzisz na kolejnych badaniach.
Koszta ( Poznań ):
Badania - 300
Kat C - 2300 + egzamin
Kat C+E - 1750 + egzamin
Kwalifikacja wstępna - 2800
Kwalifikacja uzupełn. - 1400
Karta cyfrowa kierowcy - 150pln

Łącznie 8400 + egzaminy (nie liczę bo nie wiem za którym razem zdasz)
Do tego dochodzą inne kwity które musisz mieć w transporcie. ADR, sanepid czy ponad gabaryty etc...

Do zostania kierowcą zawodowym nie jest krótka i łatwa droga... Sam kiedyś chciałem zostać... Ale biorąc pod uwagę zarobki kierowców a wymagania i ich czas pracy... W PL NIGDY...
Ale dzięki temu, że chciałem mam możliwość serwisu ciężarówek i naczep... ;)

mateoj

Nowy
Punktów
0
Jak chcesz zrobić kurs na C, C+e to trzeba zrobić psychotesty i szkolenia okresowe dla kierowców. Wszystko możesz zrobić w Oesie na Wrocławskiej w Krakowie. Zresztą tam jest poukładana dziewczyna która ci wytłumaczy co i kiedy trzeba zrobić i pomoże ci z papierami. Same kursy tez mają ok

Muminek

SuperMechanior
Punktów
73
hej -kat C i co dalej ? No właśnie co zamierzasz dalej robić ze sobą/w życiu.
zrobisz katC -ok 2300-2500 pln + egzamin ok 200pln z hakiem
potem jak chcesz już jeździć to kwalifikację na przewóz rzeczy(wstępną) ok.2500 pln
a jak jeszcze masz trochu grosza to od razu rób C+E koszt 1700-2000 pln egzamin tylko praktyczny ;-)
i wtedy kwalifikację wstępną(ceny jw)
jak już masz pozdawane to oczywiście opłaty w urzędach (ok 80pln za prawko znaczki i takie tam)
no i teraz do tego karta kierowcy 180 pln( wysyłasz wniosek przez internet- Uwaga czas oczekiwania min 30 dni- u mnie było tak że im zaginęła jedna strona z wniosku i czekałem 2,5 miesiąca- gdybym nie dzwonił to pewnie bym nadal czekał ;-( biurwokratyczny beton no ale taki mamy klimat)
czyli tak kumulując koszty jak nie masz 10.00pln w łapie to trochę nie bardzo jest sens zaczynać (papiery , dojazdy, egzaminy-jeśli ci się zdaje że zdasz za 1 wszystko to możesz się grubo zdziwić choć niektórym się ponoć udaje)
no i teraz dochodzimy do finalnego pytania - I CO DALEJ?
myślisz że jak pójdziesz do ''jakiejś'' tam firemki(co by zacząć i złapać doświadczenie) to zaczniesz grabić złotówki grabiami- hmm nie bardzo w to wierzę, pierwsze kilka m-cy będzie ogarnianie sprzętu, trasy, papierów, i innych pierdół a ciągłe wku...wienie i pośpiech będzie twoim towarzyszem. Każdy cieć na bramie będzie chciał cię pomiatać jak szmatą, czas pracy jest kolejnym tematem- czekanie pod bramą na wjazd , czekanie na towar ,na papiery, aż Pan magazynier zrobi kupę, aż Pani z okienka skończy pogadankę przez tel. z koleżanką co tam ich dzieci dziś w szkole wymodziły a na koniec wspaniały szef wymyśli ci z d..py rzeczy co by ci nie wypłacić kasy na którą się umawialiście( celowo nie piszę ile na umowie bo każdy wie jak jest)
wiem wiem powiecie że teraz się pozmieniało i kierowce szanują - może i tak ale nie wszędzie- a tam gdzie tak jest to jest temat obstawiony i leszczu z łapanki się nie wśliźnie.
Chyba że pojedziesz na zachód (3/1, 4/1) itepe systemy pracy - jak jesteś kawalerem to może się to jakoś poturlać ale jak jest dom, żona, dzieci ja bym się na takie coś nie pisał - ale ponoć życie jest sztuką wyboru- tobie życzę by był on trafny i żebyś nie żałował z perspektywy czasu

Do góry Bottom