• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Budowa garażu - pytania techniczne i prawne

mlodyellow

Początkujący
Punktów
0
Miasto
ŁÓDŹ
Witam.

W przyszłym roku zamierzam rozpocząć budowę domu, a co za tym idzie i wymarzonego garażu. Ma to być jedynie garaż do własnego użytku - interesuje się mechaniką i starymi autami, żadnej działalności zarobkowej. Planem jest budowa garażu do własnej dłubaniny na 2,5-3 auta (z kącikiem na narzędzia + stół + wiertarka stołowa + prasa), aby jedno stało tam cały czas, drugie aktualnie dłubane było można rozebrać w mak i postawić jego części obok i tam pracować.

Żeby za bardzo nie zanudzać wstawię od razu moje pytania, a w dalszej części szczegółowe ich rozwinięcie

1. Jakie wymiary powinien mieć taki garaż ?
2. W garażu planuje zamontować podnośnik dwukolumnowy - jaką wysokość powinien mieć garaż?
3. Budowa garażu tanim kosztem
- plan pierwotny z betonowych płyt ogrodzeniowych, a słupki z dwuteowników spawanych między sobą (problem z wysokością przy okazji podnośnika dwukolumnowego) oraz z pozwoleniem na budowę garażu o wymiarach 7x10m
- plan awaryjny blaszak na zamówienie - tutaj podobny problem - co z pozwoleniem na taki duży blaszak plus dodatkowo ocieplenie takiego cuda (piana PUR?)
4. Jeśli byłby problem z pozwoleniem na budowę to może dwa blaszaki po 35m2 bez pozwolenia na budowę - ale tu pojawia się problem dwóch fundamentów, więcej problemów z ociepleniem i mediami.
5. Co lepsze - podnośnik dwukolumnowy czy kanał? Plusy i minusy w moim przypadku? Ewentualnie podnośnik na bazie HiLift- słaby pomysł?

1.

Ale do rzeczy - jakie wymiary powinien mieć taki garaż marzeń, wiem że długość tego garażu powinna mieć ponad 5m (bo np. takie Audi A8 ma już ponad 5m), najlepiej ok 7m a co na szerokość? 10 metrów będzie wystarczające?

2. i 3.

I teraz pojawia się problem. Oczywiście chciałbym wybudować taki garaż jak najniższym kosztem, planowałem z początku wykorzystać betonowe panele ogrodzeniowe, a zamiast słupków wykorzystać dwuteowniki zespawane na samej górze prętami zbrojeniowymi, aby się nie rozeszły z czasem. Potem popatrzyłem na blaszaki i tutaj cenowo wychodzi o wiele lepiej. Planowałem i tak ocieplać garaż "betonowy" wiec i blaszak trzeba by jakoś ocieplić? - pianą czy inaczej ?
Marzy mi się też podnośnik dwukolumnowy i pojawia się problem wysokości - jaka wysokość będzie optymalna?
I kwestia garażu z płyt ogrodzeniowych robi się problemem, bo mało kto chce robić ogrodzenie wyższe niż 3,5m. Stosując nawet dwuteowniki mógłbym to jakoś obejść. Ale budując garaż 7x10m potrzebne jest pozwolenie na budowę, a co za tym idzie projekt. Nikt takiego opartego na płytach betonowych i dwuteownikach nie zrobił, a koszt całego projektu będzie niewspółmierny. A jak to się ma do blaszaka? Ktoś ma jakieś info jak wtedy jest to załatwiane?

4.

Budowa dwóch garaży po 35m2 żeby obejść pozwolenie na budowę trochę mnie dołuje, bo dwa razy fundamenty, ocieplenia, dwa przyłącza z energią elektryczną itd.

5.

I chyba już ostatnie pytanie - jeśli nie podnośnik dwukolumnowy to zapewne kanał - co ma więcej plusów lub minusów?

Ewentualnie taki wynalazek- ale to już mało wygodne do stosowania w pojedynkę. Latać między jednym i drugim HiLiftem...

Eh sam już nie wiem jak to mądrze rozwiązać.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Lepiej zrobic samamu garaż blaszany niż kupować ten gotowy szajs. Z tego co wiem to nie potrzeba pozwolenia bo nie jest trwale zwiazany z gruntem.

mlodyellow

Początkujący
Punktów
0
Miasto
ŁÓDŹ
Witam.

Niestety, ale prawo budowlane z 2018 roku mówi:

"1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych w tym garaży, altan oraz przydomowych ganków i oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki."

Wiec blaszak mimo że nie przymocowany na stałe to dalej tylko do 35m2

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
niestety na większy niż 35 musiz mieć pozwolenie, więc i projekt. Wtedy najlepiej chyba po prostu wybudować z siporexu czy coś w tym stylu - dużo lepsze rozwiązanie niż kombinowanie blaszaka.
ja sobie zbudowałem z drewna. ma 7m długości i powiem, że mało.. jak wjeżdzam Volvo v70 to już jest ciasno na długość.
co do podnośnika to jak myślisz o jakichś starszych autach to wydaje mi sie, że lepszy będzie 4-ro kolumnowy, najazdowy. W starszych możesz mieć problemy z korozją i dwukolumnowy się nie sprawdzi.
co do wysokosci to bym rozumował tak: - twoja wysokość? z jakimś luzem pod autem powiedzmy 2m. samochód lepiej mieć zapas wiec kolejne 2m - razem wychodzi wysokość jakieś 4m - ale może się mylę ;)

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Oprócz 35m2 budynek bez pozwolenia nie moze przekraczać chyba 3m, więc podnośnik odpada. Chyba że w kuckach. Jeżeli masz miejsce na posesji żeby się odsunąć od granicy wymaganą odległość to zamów sobie blaszak z projektem, potem go ocieplisz styropianem, wyłożysz osb i po kłopocie. Taniej się nie da. Wszystko inne będzie droższe.
Do dłubaniny przy aucie musisz mieć minimum 8m długości i 4 szerokości plus przestrzeń na dwa pozostałe auta. Wysokość pod podnosnik jakieś 3,5m minimum.
Podnosnik kup używkę.

mlodyellow

Początkujący
Punktów
0
Miasto
ŁÓDŹ
Czyli tak jak myślałem, nie będzie to prosta sprawa. Odsunąć się od granicy raczej nie będzie problemem, ale czy jest to wymagane? Jeśli bd w linii działki to wiem, że nie może być okien od tej strony, akurat tego nie planowałem robić ;)

Czyli takie 8x10 m powinno być ok na dłubanie i z 4 m wysoki.

Co do podnośnika, może w takim razie kanał? Choć wtedy wyjęcie silnika już nie bd takie proste jak z podnośnika kolumnowego i podniesienia budy do góry...

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Czyli tak jak myślałem, nie będzie to prosta sprawa. Odsunąć się od granicy raczej nie będzie problemem, ale czy jest to wymagane? Jeśli bd w linii działki to wiem, że nie może być okien od tej strony, akurat tego nie planowałem robić ;)

Czyli takie 8x10 m powinno być ok na dłubanie i z 4 m wysoki.

Co do podnośnika, może w takim razie kanał? Choć wtedy wyjęcie silnika już nie bd takie proste jak z podnośnika kolumnowego i podniesienia budy do góry...

Nie ma czegoś takiego jak stawianie budynku w granicy, chyba że jest to bliźniak. 3m bez okien trzeba się odsunąć.

Jeżeli kanał jest z głową zrobiony to jak najbardziej. Silnik można wyjąć do góry żurawiem.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Kanał jest spoko ale skoro budujesz od podstaw i masz okazję pokombinować to moim zdaniem za jakiś czas pożałujesz ,że nie zrobiłeś budynku wysokiego umożliwiającego podnośnik. Hamulce robić cały czas kucając wkurzające jest. A jak masz podnośnik to na wysokości oczu sobie grzebiesz. Półśrodek to stanowisko z kanałem + drugie z w miarę wysokim podnośnikiem wulkanizacyjnym ( silnika nie wyciągniesz ale hamulce na siedząco z taboretu można grzebać )

Mój garaż ma 10x10 metrów i jestem zadowolony. Dwie bramy wjazdowe ( rób szersze 2,5 metra) z jednej kanał z drugiej kiedyś właśnie podnośnik wulkanizacyjny wejdzie bo sufit niski niestety i kolumnowego nie ma szans. Jest miejsce na narzędzia i jest na grzebanie wykręconego silnika itp. Tylko ,że ja dodatkowo garaż mam przylegający do stodoły w której stoi kompresor i maszyny wulkanizacyjne.A nad garażem skład części też 10x10 . Gdyby nie to to miał bym ciasno.

Do góry Bottom