• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Primara P12 2,2 DCI drgania silnika

lechum30

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Izdebnik,Podchybie
Witam kolegów
Mam problem z nissanem primerą 2,2 dci. Klient podjechał autem pod sklep wszystko było super. Po odpaleniu po wyjsciu ze sklepu silnik już inaczej pracował, na wolnych obrotach odczuwalne drgania w samochodzie i podczas przys[pieszania wibruje całym autem w przedziale obrotów 2000- 2500. Podłączyłem tester brak błedów, rozebrałem rozrząd w porządku wymieniłem przy okazji napinacz łańcucha. Drgania jak były tak są . Poduszki wyglądaja na sprawne. Wiecie może co dalej robić?

pozdrawiam
Leszek

Pablo Guzzi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Radomsko
Witam miałem kiedyś takie auto Almera ści 130 koni..Raz chodził normalnie a raz nie.Silnik pracuje jakby na 3 cylindry ale tylko na wolnych.Powodem były uszkodzone wtryski.Pozarym dymił na czarno.

lechum30

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Izdebnik,Podchybie
Wiesz może nie wywalać żadnych błędów? nic kompletnie właśnie chodzi na wolnych tak jak by na 3,5 gara odpalasz i czuć wibracje silnik drga . a przy przyspieszaniu to już w ogle od 2000 do 2500 czuć jak diabli wibracje

Pablo Guzzi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Radomsko
To jest cr czy pompa rozdzielaczowa Czyli silnik dci czy di.Moje auto miało moc i nie było wibracji tylko kulał na wolnychTrzeba zrobić pomiar ciśnienia sprężania.Musisz wykluczyć dwumas

lechum30

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Izdebnik,Podchybie
To jest DCI Dzisiaj dostałem informację z regeneracji wtrysków , że są w porządku. Także wtryski wykluczone . Chyba , ze coś z dwumasem ale objawów jako takich nie ma chyba , że coś z wyważeniem. Klientowi to się stało nagle.

Pablo Guzzi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Radomsko
Sprawdź ciśnienie sprężania

Ciśnienie sprężania 34 nominał 25 min.Luzy ssący 0 ,24 —0,32.wydech 0,26-0,36.Proszę pamiętać że to są tylko przypuszczenia,każdy przypadek może być inny.pozdrawiam Paweł

lechum30

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Izdebnik,Podchybie
Ok spradzę czy jest oki natomiast on nie miał żadnych objawów tylko zgasił pod sklepem erócił odpalił i od razu była lipa czyli usterka powstała nagle . ale sprawdzę to co napisałeś...

A

Anonymous123

wymieniłem przy okazji napinacz łańcucha
Minęło ze dwa lata jaka ostatnio zagladalem w ta pomylke renault ale nie wiem o jakim łańcuchu piszesz. Tam jest rozrzad na kołach plus pasek na wałkach.
Co do problemu , skoro jestes mechanikiem to chyba potrafisz okreslic czy problem jest po stronie mechanicznym czy mechanicznie wszystko jest sprawne i problem lezy w zasilaniu paliwem lub elektryce.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a nie wywalił kodów wtryskiwaczy ze sterownika? może trzeba je ponownie zakodować do stera?
Sam kodowalem w Mondeo, jeden ciągle wykodowywał się i była różnica w pracy silnika, widzialna i słyszalna co prawda zaświecał się check...

lechum30

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Izdebnik,Podchybie
On jest na łańcuchu nie na pasku właściwie to są dwa łańcuchy jeden na rozrządzie drugi napędza pompę

Pablo Guzzi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Radomsko
Kolega z Gorzowa nie wie o jakim silniku mowa .To jest silnik nissana a nie renault.Może jeszcze będziesz miał okazję.Typowe podejście ludzie mylą te silniki nierozumim czemu.Ok więc powtarzam w moim przypadku winne były wtryskiwacze.Odpalasz auto rano jak jest zimne siadasz i jazda słuchasz pracy silnika.zużyte wtryski idzie poznać na słuch .przy dodano gazu słychać charakterystyczne sztuki.Nie trzeba do tego maszyny.Ten silnik kiedy jest sprawny pracuje jak benzyna Zero klekotania starego Diesla.

A

Anonymous123

Mowa o tym ?

Załączniki

• Łańcuch rozrządu p12 2.2'dci.pdf
    195,4 KB · Wyświetleń: 27

lechum30

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Izdebnik,Podchybie
Nie nie było słychać żadnego charakterystycznego dzwięku żadnych stuków. Dla świętego spokoju wysłałem wtryski do sprawdzenia są w porządku wibracje jak były tak są . Rozrząd sprawdzony też jest ok dwumas no nie wiem klient wymieniał nie dawno ale nie ma też żadnych objawów świadczących o dwumasie.....

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Poduszki silnika wygladaja na sprawne. Lubie TO. Wtryski wygladaja na sprawne, i bledow brak. Tez to lubie. Sprawdz cisnienie sprezania, szczelnosc cylindrow, a przedewszytskim sprawdz korekty na wtryskach. Masz juz tam CR, chociaz nawet na VP jest indywidualna korekta dawki na kazdy cylinder. Jesli beda mocno rozjechane to sprawdz to co pisalem wyzej, sprzezanie, szczelnosc, a potem wtryski na dobry stół. Jesli i tam nic nie znajdziesz to poduchy. Z szybkich rzeczy mozesz sprawdzic czy jest roznica w wibracjach na wysprzegleniu a bez sprzegla. To ze dwumas byl nowy to nie znaczy ze sie nie rozlecial. Plus sprawdzenie przewodow ecu-wtryski, moze ktoras z kostek nie kontaktuje, bledow zglaszac nie musi z tej okazji.

Doczytalem ze sprawdziles wtryski. Tam masz chyba denso, mialem dwa przypadki ze po powrocie ze stołu z wydrukiem idealnych parametrow na nim wtryski jednak byly do dupy.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
sprawdź ciśnienie sprężania, może na którymś padło i nie koniecznie przez pierścienie...może nim bujać przez nie równowagę w pracy tłoków...:p

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
Potwierdzam WTRYSKI, też miałem w X-Trail z tym silnikiem uwalone, a klient sprawdzał je niby:D co się naszukałem to tylko ja wiem...To jest DENZO a majstry od wtrysków w większości nie ogarniają tego-no ale co tam"weźniem i skasujem" Ja podmieniłem wtryski i wszystko było jasne, dodatkowo był zawalony kolektor ssący...

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Do denso nie ma czesci, ich regeneracja nie jest mozliwa. I kazdy kto pisze ze jest inaczej robi na chinczyku lub szlifuje plaszczyzny zaworkow, ale nie wiem o co z tym kaman chociaz znam jednego majstra co robi takie cuda wianki. Co do tralosci nie wiem jak to wyglada.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Temat przerabiany wielokrotnie jeżeli chodzi odenso ,albo sprawdzone używki albo nowe nie ma innej opcji .

EndrjuWiwi

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Rzeszow
Tak jak koledzy wyżej stawiam na dwumas, skoro sprawdzałeś wtryskiwacze. Sprawdź sobie również czy nie spada Ci ciśnienie w układzie. Pozdrawiam i odpisz co Ci wyszło

Do góry Bottom