• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem kolejny ze sprężynką i odpalaniem silnika.

Miras67

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich serdecznie,
Mam Mondeo 2007, MK III, 2,0 TDCI i problem od kilku miesięcy... z pojawiającą się sprężynką - wtedy auto przełącza się w tryb awaryjny i do dyspozycji mam 50% mocy. Coraz częściej wyłączenie silnika już nie pomaga od razu muszę poczekać dłużej, aby komputer się zresetował, albo o tym "zapomniał". Na początku fachowcy stwierdzili uszkodzoną turbinę (mianowicie zacinający się popychacz w turbinie). Turbina została gruntownie naprawiona z wymianą wałka i innych maneli i oczywiście sprawdzona odnośnie odpowiedniego ustawienia doładowania. Nie dało to spodziewanego efektu. Dalej pojawiała się sprężynka... Następnie został wymieniony nawet 2 razy zawór przy turbinie na inny, bo może sterowanie... Ok. dalej to samo. Teraz wyskakuje sprężynka też od czasu do czasu i pojawia się błąd o ile dokładnie zapamiętałem: problem z doładowaniem, niewłaściwa jakość sygnału - i nikt nie potrafi tego zlokalizować o co tak naprawdę chodzi.
Może ktoś z Was miał podobny problem i znalazł rozwiązanie.
A obecnie jeszcze doszły problemy z uruchamianiem silnika głównie rano. Odpala z ok. 5 razem jak mocno podpiłuję go i namacham się pedałem gazu. Mam wrażenie, że rano nie ma wystarczającej ilości paliwa. Bo jak na chwilę zapali to momentalnie gaśnie i tak do bólu.
Proszę o pomoc.

fazior

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Rzeszow
A czy czasem sie nie zapowietrza?Czujnik temperatury sprawdzony?A z tym doładowaniem to może coś nieszczelne?

Miras67

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich serdecznie,
Mam Mondeo 2007, MK III, 2,0 TDCI i problem od kilku miesięcy... z pojawiającą się sprężynką - wtedy auto przełącza się w tryb awaryjny i do dyspozycji mam 50% mocy. Coraz częściej wyłączenie silnika już nie pomaga od razu muszę poczekać dłużej, aby komputer się zresetował, albo o tym "zapomniał". Na początku fachowcy stwierdzili uszkodzoną turbinę (mianowicie zacinający się popychacz w turbinie). Turbina została gruntownie naprawiona z wymianą wałka i innych maneli i oczywiście sprawdzona odnośnie odpowiedniego ustawienia doładowania. Nie dało to spodziewanego efektu. Dalej pojawiała się sprężynka... Następnie został wymieniony nawet 2 razy zawór przy turbinie na inny, bo może sterowanie... Ok. dalej to samo. Teraz wyskakuje sprężynka też od czasu do czasu i pojawia się błąd o ile dokładnie zapamiętałem: problem z doładowaniem, niewłaściwa jakość sygnału - i nikt nie potrafi tego zlokalizować o co tak naprawdę chodzi.
Może ktoś z Was miał podobny problem i znalazł rozwiązanie.
A obecnie jeszcze doszły problemy z uruchamianiem silnika głównie rano. Odpala z ok. 5 razem jak mocno podpiłuję go i namacham się pedałem gazu. Mam wrażenie, że rano nie ma wystarczającej ilości paliwa. Bo jak na chwilę zapali to momentalnie gaśnie i tak do bólu.
Proszę o pomoc.

Jeżeli chodzi o zapowietrzanie się to mechanik od 2 dni próbuje znaleźć jakąś nieszczelność w układzie między zbiornikiem , a filtrem paliwa ponieważ tam pojawia się w bąbelkach powietrze (specjalnie zamontował przezroczyste przewody, aby coś dojrzeć) - niestety nic nie widać aby mógł gdzieś łapać fałszywe powietrze. Rozkłada ręce...
Czujnik temperatury ok. (wcześniej był wymieniony na nowy).
Nie ma wycieków, wszędzie suchutko - może jakiś czujnik wariuje, ale nikt nie wie co na to może wpływać....

fazior

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Rzeszow
Podepnij pod kompa i sprawdz jakie ma cisnienie na szynie na wolnych obrotach i po mocnej przygazówce .Robiłem kilka dni temu transita 2.0 tdci uszczelka pod głowica i regenerowane wtryski i została pompa ale klient nie miałł juz kasy. I to może być wina pompy lub wtrysków bo ten ford taki sam objaw miał przed naprawą.Choć teraz już tego nie ma ale ma za niskie cisnienie na szynie na wolnych.po regeneracji wtrysków jest dużo lepiej

Do góry Bottom