• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem nawiew klimatyzacja

bobek25

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Gostyń
Witam mam problem bardzo mocno śmierdzi z ogrzewania w aucie i klima tak samo . Rok temu odgrzybianie robiłem A w tym roku wymieniłem filtr kabinowy . Można jakoś to konkretnie odgrzybic A nie tylko ozonowanie (rok temu) pozdrawiam

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Dezynfekcje układu robi się po to aby nie śmierdziało. Jak widzisz zaniedbanie zemściło się. Filtr czasem warto wymienić dwa razy w roku. Trzeba wybrać metodę dezynfekcji na sucho czyli chemia a areozolu. Tylko preparat musi mieć właściwości biobójcze. Jeśli to nie pomoże no to zostaje namiesienie chemii na parownik lub jego demontaż i czyszczenie.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Napisz czy dozowałeś poprzedni preparat na właczonej czy wyłączonej klimatyzacji. Środek może był skuteczny tyle, że metoda nanoszenia mizerna.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Jak robisz dezynfekcje chemią na włączonej klimie to pamiętaj że parownik jest mokry i wtedy żadna chemia nie pomoże. Środek + wilgoć na parowniku = wielka lipa z dezynfekcji.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Instrukcje często są tłumaczone przez laika i na dodatek błędnie. Przeanalizuj treść postu #14

Ostatnia edycja:

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Zdemontować filtr pyłkowy jeśli jest w środku, jeśli na podszybiu to pomijamy, nawiew na 3/4 obrotów, temperatura 21-23 stopnie, obieg zamknięty. Układ tak pracuję koło 5 min aby ewentualna wilgoć odparowała. Ustawiamy pojemnik ze środkiem w okolicy poboru powietrza i naciskamy spust. Po zakończeniu aplikacji środka, z uwagi na nieprzyjemny zapach układ może popracować na "uwolnionych oparach" przez kilkanaście minut.

Do góry Bottom