• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

problem po wymianie sprzegla

Punktów
0
Samochod to toyota corolla 2002 1.6 benzyna, po wymianie kompletu sprzegla zaczal drgac pedal sprzegla. Poczatkowo drgal tylko po musnieciu 1cm a po dalszym wcisnieciu przestawal calkowicie. Teraz potrafi drgac przez cala droge wciskania/wyciskania ale nie jest to regula. Jezdzilem z tym do warsztatu to patrzyli na mnie jak na debila, ze moze cos lekko drzy ale nie ma podstaw do reklamacji. W koncu wzieli auto i niby poprawili jedna poduszke pod silnikiem co oczywiscie nic nie zmienilo.
Ostatnio poza drganiami pedalu zaczelo sie pojawiac dodatkowo takie dzwonienie/piski nasilajace sie wraz z obrotami silnika przy wlaczonym silniku przy wycisnietym sprzegle. Piski te ustaja po wcisnieciu pedalu sprzegla tak o 1/4 moze 1/3 calego skoku. Co odkrylem sam(nie jestem mechanikiem):
- ton tych piskow, dzwonienia zmienia sie wraz z delikatnym naciskaniem pedalu sprzegla zeby po mocniejszym wcisnieciu zniknac calkowicie
- piski i drgania nasilaja sie wraz z obrotami silnika
- gdy delikatnie nacisne na lape tego 'wysprzeglika' palcami to czuje jakby cos tluklo, mialo luz??
- gdy pare razy wcisne recznie do oporu ten 'wysprzeglik?' z gumowa obudowa pod maska silnika to drgania jak i piski ustaja NA JAKIS CZAS praktycznie calkowicie, a sprzeglo chyba chodzi minimalnie lzej?
Ewidentnie cos te chamy spartolily, bo przed wymiana nic nie piszczalo a pedal sprzegla byl martwy. Problem polega na tym ze objawy potrafia nasilac sie i znikac bez przyczyny. Co to moze byc? Cos z lozyskiem sprzegla? Wysprzeglik do wymiany?

borys90

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Aulnay Sous Bois
a wiesz jakiej firmy sprzegło ci wymienili? z tego co piszesz to objaw zuzycia łożyska sprzegła

Punktów
0
phc valeo...nowe z gwarancja ale serwis twierdzi ze nie ma podstaw, bo co do nich pojade to faktycznie ucichnie albo drzenie lekko ustaje chociaz nigdy do zera no ale wedlug nich lekkie mrowienie pedalu to norma...niby rozbierali i powiedzieli ze 'ze sprzeglem wszystko na pewno ok'. Ogolnie dzisiaj sie bawilem troche palcami tym wysprzeglikiem i to dzwonienie terkotanie o ile nie wystepuje samo z siebie moge wywolac np. delikatnie odciagajac wysprzeglik albo delikatnie go naciskajac..Szlag trafia bo objawy raz sie nasilaja a raz slabna. Raz czuc to skur***mrowienie przez cala prace pedalu sprzegla a raz tylko na samym poczatku jak sie je delikatnie dotknie. Raz dzwoni ze slychac z daleka a raz nie slychac nic. I tak jak mowie jak wcisne ten wysprzeglik do konca to przez jakis czas jest spokoj z dzwonieniem i mrowienie slabnie.

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
moim zdaniem jest to wina niedokrecania na krzyz docisku, dokrecili na maxa jedna srubke i polecieli dalej - taki kedys uczen zrobil mi w 1.6hdi i pedal drzal, po wymianie na nowe i przykrecaniu docisku jak nalezy - wszystko ok

borys90

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Aulnay Sous Bois
kolega mathiass ma racje ale tez te sprzegła nie sa najlepsze, założyłem do peugota i nowe łożysko zaczęło piszczec

Punktów
0
Ale jesli to lozysko to czy nie powinno piszczec tez przy wcisnietym sprzegle? U Ciebie kiedy piszczalo, bo u mnie przy wcisnietym sprzegle efekty dzwiekowe ustaja...

borys90

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Aulnay Sous Bois
u mnie piszczało przy WYCISNIETYM sprzegle jak wciskałem sprzegło powiedzmy ze do polowy, moze 1/3 to przestawało. tak czy inaczej masz skrzynie do sciagniecia i zobaczysz co sie dzieje

Punktów
0
no w tym problem ze juz auto zostawialem gamonie rozbieraly i powiedzialy ze 'ze sprzeglem wszystko jest ok' i niby poprawili jedna poduszke pod silnikiem co nic nie dalo...a tak to patrza jak na idiote...chyba poczekam az sie ten efekt nasili na tyle ze nie beda mogli sie wymigac bo sam nic nie poradze...

Stromb

Początkujący
Punktów
2
PHC Valeo to nie francuskie VALEO, produkują je w Korei a nie we Francji.
Jakością nie odbiega za bardzo od oryginału VALEO, natomiast spojrzałbym na hydraulikę sprzęgła jeszcze, a w rezultacie na ewentualny błąd montażu...co bardzo prawdopodobne...

Robson1963

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Łódź
A ja bym spojrzał na hydraulikę pod kątem spier.... przez Valeo, nie wierzę tej firmie nic a nic.

Do góry Bottom