• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprinter 906 311cdi brak reakcji na gaz

SZA7BA

Początkujący
Punktów
1
Ktos cos moze doradzi bo juz mam dość
Auto w ogóle nie reaguje na pedal gazu.
We wtyczce od pedalu na każdym kablu brak napiecia
Dwa błędy stale których nie da sie usunąć
-P0122
-P0222
Po odpaleniu dochodzi blad czujnika MAP
Dane czasu rzeczywistego pokazuja po odpaleniu poozenie przepustnicy 90 a zadaną okolo 10. I faktycznie jest otwarta calkiem. Po zgaszeniu sie ona zamyka na chwile i później puszcza i komp pokazuje zmiane polozenia.
Sygnal z pedalu gazu dwie wartosci ciągle 0%
W sterowniku abs jest blad elektronika silnika brak autoryzacji lub jest ona nie wlasciwa w nawiasie pedal gazu.
Przepustnice mam dwie na kazdej to samo. Pedaly mam 3 kazdy to samo.
Jakieś pomysly moze ktos ma.
Auto odpala i chodzi w porzadku. Sprawnie reguluje wolnymi obrotami jak ruszam na jaowym

SZA7BA

Początkujący
Punktów
1
Przegladalem to wyglada w porzadku. Czy moglo sie cos rozsypac we wiazce?

pen1

Bywalec
Punktów
8
Miasto
Południe
Jak najbardziej, przepatrz ją pod kątem zwarcia i przepływu prądu pod obciążeniem.

SZA7BA

Początkujący
Punktów
1
Czy da sie to zrobic jakos bez przegladania kabla po kablu ? Czy trzeba jednak pruć i szukac

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Wiosna Biedronia. Trzy pedaly z mercedesa.

SZA7BA

Początkujący
Punktów
1
Witam ponownie. Dalej walcze z dziadem. Wymienilem cala wiazke od przepustnicy do sterownika oraz od pedalu so sterownika. Nie dało to zadnego efektu. Mozliwe ze sterownik padl? Jakies sugestie ?

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
Tam sa trzy linie zasilan 5V.Podłacz SD i podpowie ci co jeszcze jest zasilane na tej samej lini.Robiłem cos podobnego dawno i na tej lini co wisi pedał gazu byl zasilany jeszcze czujnik w misce oleju,chyba przepustnica i EGR i czujnik cisnienia paliwa.U mnie po wymianie czujnika cisnienia paliwa wszystko wrociło do normy.Błedy miałem przejsciowe a nie stałe jak ty.

SZA7BA

Początkujący
Punktów
1
Rozebralem sterownik okazalo sie ze qoda poszla i posniedzial. Wyczyscilem zalozylem i jeden z bledow zniknal i jeden z dwoch parametrow polozenia pedalu gazu zaczal zyc. Ale zginelo napiecie na drogi i trzeci wtrysk. Oddalem ster do magika i wtryski znowu zyja ale z powrotem wrócił blad pedalu i znowu martwy. Probowalem odpinac po kolei wszystko co sie da, czujniki cisnienia paliwa powietrza egr czujnik poziomu oleju przepustnice sonde turbo i nic nie pomaga. Gosc co sterownik robił nie by sprawdzal ze ze sterownika napiecie na stole wychodzi na pedal.

SZA7BA

Początkujący
Punktów
1
Wtryski tez odpinalem. Pedały w sumie 3 sztuki mam wczesniej działające i nic

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Ciekawy jestem jak Ty otworzyłes te edc16.. ;)

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Że ten sterownik jest odwrotnie klejony. 90% prób otworzenia kończy się smietnikiem sterownika.. zrób lepiej odczyt puki coś działa :)

Nawet osoby co robią tylko ecu nie otwierają do odczytu..

SZA7BA

Początkujący
Punktów
1
Wycialem boki obudowy by usunac klej. Dzieki temu znalazłem sie w tych 10% :p

SZA7BA

Początkujący
Punktów
1
Nie przestal dzialac. I nie trzeba byli go wywalac do smieci.... Zginelo napiecie dwoch wtryskow po czyszczeniu, nie po otwieraniu.

Jak to taki problem to moge to robić zawodowo, wystarczy cierpliwość :p Jedyne co zrobiłem źle to nie potrzebnie na własną rękę go czyścilem

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom