• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem po zmianie oleju

kamil126

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Krakow
Witam wszystkich,
2 tygodnie temu zmieniłem w warsztacie olej i filtry. Zaraz po zmianie sprawdziłem poziom, było za dużo o jakieś 400 ml. Auto trochę dymiło ale nie jakoś strasznie. Sądziłem, ze przepala tą nadwyżke oleju. Przejechałem jakieś 400km głównie w mieście. Wczoraj zaświeciła mi się kontrolka poziomu oleju, bagnet był suchy. Dolałem 1,5 litra do poziomu optymalnego..
Auto dymi bardziej po postoju na światłach i rozgrzanym silniku. Czasem na 2 biegu po wcisnięciu gazu coś pod maską zaczyna klekotać a za mną zostaje chmura dymu. Dodam, ze kopci tez z bagnetu, na rozgrzanym silniku obroty jałowe 600-700.

Wycieków nie zauważyłem ale pewnie jakiś jest bo az tyle oleju na pewno nie zostało przepalone.
Olej to castrol 10w40, wczesniej był na pewno ten sam bo auto mam od 4 lat. Przed wymianą trochę oleju brało, jakies 200-300ml na 1000km ale praktycznie nie dymiło, przynajmniej nie zauwazyłem.

Auto:
Audi a3, 2000r 1.6 benzyna. Przebieg niby 240 tys.

Będę bardzo wdzięczny za wszeką sugestię co moze byc przyczyną aż takiego pogorszenia stanu rzeczy po zwykłej wymianie oleju..

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Domyslam sie, ze chodzi o silnik akl o mocy 100-101km. Zapewne olej nie byl zbyt czesto wymieniany i ów ostatnia wymiana wyplukała wszystko doszlo do rozszczelnienia i dlatego wciaga olej.
Ponadto te silniki maja tendencje to pobierania oleju przy przebiegach 200tysi. Remont silnika nalezy zrobic. Wymienic pierscienie tlokowe oraz uszczelniacze zaworow z zaworami (ewentualnie dotrzec gniazda jak zawory sa dobre) i bedzie cacy.

kamil126

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Krakow
Złomu sprzedawać nie będę, chyba, ze na złom :)
A czy mozliwe jest, ze przez nadwyżkę oleju (oraz jaki jest stan silnika) zapchana zostala odma powodując zwiększenie ciśnienia?

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Raczej nie. Również drugiego silnika nie oplaca sie kupowac bo po co drugi zlom, lepiej wyremontowac w tym przypadku swoj. Temat przerabialem w warsztacie 50 razy.

Do góry Bottom