• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z ładowaniem Honda Civic 2.2 i-CTDi

JaRRunio

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
RK
Witam,

Mam następujący problem z ładowaniem Honda Civic "UFO" 2.2 CTDI 103kW
Klient przyjechał z brakiem ładowania, alternator DENSO 1042104860, po wyjęciu okazało się że ma upalone diody w prostowniku, wirnik i stojan OK więc wymieniłem prostownik regulator napięcia i szczotki.

Po montażu alternator nie ładuje na wolnych obrotach (cały czas napięcie ok. 11,8V), załączone światła, dmuchawa, ogrzewanie foteli, radio. Czym wyższe obroty tym lepiej, przy ok. 3000 obr. dobija do 14V.
Aku naładowany sprawny prąd spoczynkowy ok. 12,5V, pobór prawie nic 13mA.

Regulator ma wtyczkę 4 piny IG, C, L, Fr (z tym że Fr nie ma fabrycznie pinu ani kabla)
Wiem że alternator jest sterowany z ECU do niego są doprowadzone 2 przewody C i L - sprawdzone, IG czyli 12V po stacyjce jest, lampki na tablicy nie świecą. W ECU nie ma błędów, obciążenie alternatora jest widoczne i zmienia się wraz z załączaniem odbiorników.

Gdzie szukać przyczyny problemu ?

JaRRunio

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
RK
Dziękuję za schemat ale raczej nie pasuje, jak już wcześniej pisałem nie ma pinu i kabla FR we wtyczce. Przewody do ECU też na inne piny lecą. ELD jeśli jest to rozumiem powinien się znajdować w skrzynce bezpieczników ?

JaRRunio

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
RK
ELD wymontowałem ze skrzynki, zasilanie i masę ma, kabel do sterownika sprawdzony, czy jest możliwe że to on jest przyczyną mimo że sterownik nie rejestruje jego uszkodzenia?

Tym bardziej że w ECU widzę zmieniający się pobór prądu (a po to chyba jest ELD żeby informować ECU o obciążeniu) zależnie ile odbiorników jest załączonych

JaRRunio

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
RK
Nadal walczę z problemem, ktoś pomoże ?

Jak ten alternator jest wzbudzany? Na stole jak go mam wyjęty wzbudzę go przez podanie 12V n a IG to na wiertarce czuje duży opór ale też ładowanie marne ok. 12,5V przy ponad 1500 obr wiertarki.

Jakie sprawdzić prawidłowość sygnałów z/do ECU z pinów alternatora C i L ??

JaRRunio

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
RK
Dziękuje za zainteresowanie, niestety tyle z autodaty to też wiem :)

Chyba poszukam innego alternatora do sprawdzenia :(

Pin35 to na złącze C co za sygnał ze złącza L ?? tego akurat nie mam w pinologii z ESI

już widzę dzięki :)

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Nie chcę się mądrzyć ale wydaje mi się ale chyba regulator napięcia, prąd ładowania powinien być cały czas podobny w zależności od obrotów. To nie prądnica jak kiedyś, info na kompa chyba mniej ważne, wzbudzenie jest.
Regulator nowy, ale noworodki tak umierają. Zawieź do elektryka bo nim nie jesteś bez obrazy :bigtears:

JaRRunio

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
RK
Regulator był na starcie podejrzany więc jest już drugi NOWY i nadal to samo.
Z elektryka nie mam problemów ale ten przypadek jest ciekawy i nie daje mi spokoju

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Dlatego nie bawię się w takie żeczy, kiedyś wyjmowałem zawoziłem brałem swoje. Jak miałem parę skuch z winy chińskich podzespołów co ładują do środka, a potem mam to wszystko wysłuchiwać to stwierdziłem że pier........le ja tą kasę.

JaRRunio

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
RK
Moze i masz rację z ekonomicznego punktu widzenia ale ja chcę problem rozwiązać dla własnej satysfakcji. Ekonomicznie to już oczywiście wtopa z tym samochodem :)

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Wiem mam tak samo czasami, jak się zatnę nad jakąś szmatą, tym bardziej, jak przyjedzie mówiąc że był w paru warsztatach i nie mogą znaleźć przyczyny. Trwa to, ale wtedy włącza się trzecza taryfa.
Napisz jak znajdziesz bo gro ludzi lamętuje pomocy!!!!! ale nie napisze co było przyczyną.

JaRRunio

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
RK
Działa - niewłaściwy prostownik mimo że Auto starter jak i Cargo wg swoich katalogów twierdzą że ma pasować do tego konkretnego alternatora.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
No widzisz kupujesz nową część, jest źle eliminujesz to co wymieniłeś, szukasz dalej, okazał się źle z katalogowany. Czasami można zgłupieć z tymi gratami.

Punktów
0
hej hej mam ten sam problem z alternatorem, tzn z ładowaniem. Czy już może ktoś ten temat opanował?

Witam,

Mam następujący problem z ładowaniem Honda Civic "UFO" 2.2 CTDI 103kW
Klient przyjechał z brakiem ładowania, alternator DENSO 1042104860, po wyjęciu okazało się że ma upalone diody w prostowniku, wirnik i stojan OK więc wymieniłem prostownik regulator napięcia i szczotki.

Po montażu alternator nie ładuje na wolnych obrotach (cały czas napięcie ok. 11,8V), załączone światła, dmuchawa, ogrzewanie foteli, radio. Czym wyższe obroty tym lepiej, przy ok. 3000 obr. dobija do 14V.
Aku naładowany sprawny prąd spoczynkowy ok. 12,5V, pobór prawie nic 13mA.

Regulator ma wtyczkę 4 piny IG, C, L, Fr (z tym że Fr nie ma fabrycznie pinu ani kabla)
Wiem że alternator jest sterowany z ECU do niego są doprowadzone 2 przewody C i L - sprawdzone, IG czyli 12V po stacyjce jest, lampki na tablicy nie świecą. W ECU nie ma błędów, obciążenie alternatora jest widoczne i zmienia się wraz z załączaniem odbiorników.

Gdzie szukać przyczyny problemu ?

hej hej mam identyczny problem z ładowaniami po regeneracji alternatora jet to samo. Czy może uporałeś się z tym problemem? będę wdzięczny za udzieloną podpowiedż Przemek

JaRRunio

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
RK
Witam, tak jak wyżej napisałem problem był z prostownikiem, jak dobrze pamiętam .... nowy niesprawny wymieniony na taki sam i zadziałał. Ważne też było aby nowy był 12-diodowy a katalogi Cargo i AS po numerze oryg. alternatora sugerowały 6-diodowy

Pozdrawiam

Do góry Bottom