• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z Audi A4 B6 1.9 TDI AWX 130KM

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Witam Wszystkich

Już troszkę km moją audicą narobiłem i nadal mnie niepokoi spalanie i delikatny "muł"...

Mianowicie. Spalanie w mieście 8-10l/100, a w trasie poniżej 7,5 ciężko zejść (przy eko jeździe...)

Czy taka korekcja na pompkach może mieć wpływ na duże spalanie? VAGLOG - share your VCDS/VAG-COM logs Dodam, że samochód nie kopci ani na zimnym ani na ciepłym silniku.
A tu jeszcze logi 011

VAGLOG - share your VCDS/VAG-COM logs Turbo nie zasyfione bo rozkręcałem ze znajomym.
Przepływka raczej też w porządku: VAGLOG - share your VCDS/VAG-COM logs

Dodam, że nie mam problemów z odpalaniem silnika. Pali na zimnym przy 0* do strzała, kąt synchro ustawiony na 0

Mam wrażenie, że też kiepsko reaguje na gaz (wcisnę, a dopiero po chwili coś się zaczyna dziać) Wcześniej miałem 1.9 110 na rotacyjnej pompie i dużo lepiej silnik się zbierał niż ta 130stka.

Poradzicie ?

Bodzio012

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Dęblin
Masz czym zczytać edc15 a dokładnie flash, porównałbym czy nie masz coś grzebane, ewentualnie jazda z vag-iem na kolanach i sprawdzanie parametrów

GTH

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Piła
Hej Bogdan ;)
Ja to mysle ze moze byc problem ze sa niewlasciwe pompki zamontowane, wtedy po sofcie niewiele wyjdzie a raczej ciezko tak spraprac moda zeby jechal gorzej niz seria.

Paawel

Gaduła
Punktów
38
Co wy z tym modem ? Nie widzicie ze tam jest ori wsad, zapodaj no logi te co trzeba i wtedy coś się może wyjaśni np. czy termostat daje rade .....
Teraz tylko widać ze coś ogranicza paliwo i brak spalin do rozpędzenia turbiny.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ja bym obstawial przeplywke, mialem kilka takich przypadkow ze z diagnozy i po parametrach jest niby ok a jednak po wymianie na nowke silnik dostaje drugie zycie:) Paliwo tnie albo doladowanie albo powietrze, we ogranicznik momentu - stycznik sprzegla czy hamulca.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Stryj podkladales druga czy tak po prostu Ci wychodzi? Jak patrze na logi to od 1600rpm jest spora rozbieznosc miedzy specyfied a actual,
Jesli masz mozliwosc podloz przeplywke:)

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Podkladalem inna przeplywke, niestety nie robilem logow, ale nie bylo zadnej roznicy

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Przepływomierza się nie czepiajcie jest bardzo dobry. Zrób jeszcze logi z 18 kanału i 23 podczas jazdy na zimnym i na rozgrzanym silniku

Do góry Bottom