• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z błędami rozrządu. Polo 1.4 AUD

08michael

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
K-n
Witam. Potrzebuję pomysłu, podpowiedzi, świeżego spojrzenia. Pacjent to Polo 2002r 1.4 8v kod silnika AUD.Auto klientce nie chciało zapalić. Poprosiła by usunąć usterkę i wymienić rozrząd. Podłączyłem komp. i wyszły błedy na rozrządzie. Faktycznie był przestawiony o jeden ząbek na dużym kole, wiec się nie zastanawiając wymieniłem cały rozrząd. Auto dalej nie można odpalić. Błedy te same-czujnik wału korbowego i wału rozrządu 16705(35-00) i 16726 (35-10). Czujniki podmienione, rozrząd sprawdzony kilka razy, kliny na kółkach rozrządu również. Miał ktoś podobny przypadek? Jakiś pomysł co można jeszcze zrobić? Trochę nie chce mi się wierzyć by przestawiła się zębatka na wale korbowym od strony skrzyni b.

Widzę, że chyba zły dział wybrałem. Jeśli tak, to przepraszam i proszę administratora o zmianę działu

Ostatnia edycja:

08michael

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
K-n
Cześć. Osobą które zainteresowały się moim problemem jestem winien odpowiedź, jak go rozwiązałem. Bardzo nie lubię jak ktoś zaczyna temat i nie opisze efektu końcowego. Dziękuję koledze mechanik.k za schematy. Niestety nie był to problem instalacji elektrycznej, ani sterownika. Usterka była mechaniczna, i tak naprawdę moim zdaniem dość trudna do ustalenia. Tak jak pisalem wcześniej spr. kilka razy ustawienie rozrządu, zweryfikowałem koła rozrządu, podmieniłem czujniki. Sprawdziłem również pierścień (koronkę) na wale korbowym, wyciągając kolektor ssący z rozrusznikiem. Wszystko ok. Następnie wymontowałem jeszcze raz koła zębate i wałek rozrządu. Podjechałem do ASO VW by spr. numery części. Koła zębate okazały sie ok. Numer z wałka rozrządu nie był do końca czytelny. Było widać końcówke która pokrywała się z numerem z etki. Ręce mi opadły. Coś mnie tkło i znalazłem na szrocie jedyny w okolicy silnik z tym samym kodem. Podjechałem i sprawdziłem ustawienie wałka rozrządu w GMP podglądajac przez otwór czujnika w pokrywie wałka rozrządu. Bingo. To był strzał w dychę. Okazało się, że różnica w ustawieniach wałków wynosi cztery ząbki. Przestawiłem w naprawianym silniku wałek rozrządu o cztery ząbki i auto dostało drugie życie. Z taką sytuacją spotkałem się pierwszt raz. Mój wniosek jest jeden. Albo wałek ma jakiś defekt fabryczny, albo pochodzi z innego silnika. Teraz silnik pracuje wzorowo. Brak błędów, ładnie odpala, pracuje równo, przyśpieszenie ok. Pozdr. IMG-20180201-WA0001.jpg

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Mam stać takiego grata, muszę to z ciekawości sprawdzić czy się da o tyle przestawić. ale chwała ci za zakończenie tematu.

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Wałek nie jest odlewem tylko składamy z kilku sekcji, miałem taki przypadek w ibizie w zimę zamarzla odma, wałek przytarl się i skręcił o dwa zęby.

Do góry Bottom