• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z czujnikiem sprzęgła

Tomasz P

Początkujący
Punktów
0
Witam
Piszę do Was bo nie mam już pomysłu do kogo zwrócić się z tym problemem. Każdy znany i nieznany mi mechanik lub elektryk samochodowy rozkłada ręce. Mam ojca na wózku który porusza się na codzień Skodą Fabią lll. Z powodu tego, że nie potrafi ruszać nogami ma problem z odpalaniem samochodu ponieważ za każdym razem kiedy chce to zrobić musi naciskać sprzęgło kijem który wozi zawsze że sobą. Problem staje się o tyle uciążliwy kiedy czasami auto mu zgaśnie przed skrzyżowaniem na światłach i musi szukać kija pod nogami i celować w padał by go nacisnąć. Czy jest jakaś możliwość aby przerobić sygnał na czujniku tak aby mógł zewrzeć go np. na guziku przy kierownicy lub gdzieś w zasięgu ręki? tak aby nie musiał fizycznie naciskać sprzęgła przy starcie. Bardzo proszę o pomoc bo w was ostatnia nadzieja.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Przepraszam, ale czy ja dobrze rozumiem:
Tata, który nie może poruszać nogami porusza się autem z manualna skrzynia biegów? W takim razie jak wygląda taka jazda? Bez gazu i hamulca? Nie chce być niemiły, ale nie mogę tego pojąć.

Też proponowałbym zakup auta z ASB. Będzie dużo łatwiej dla taty.

Tomasz P

Początkujący
Punktów
0
Przepraszam, ale czy ja dobrze rozumiem:
Tata, który nie może poruszać nogami porusza się autem z manualna skrzynia biegów? W takim razie jak wygląda taka jazda? Bez gazu i hamulca? Nie chce być niemiły, ale nie mogę tego pojąć.

Też proponowałbym zakup auta z ASB. Będzie dużo łatwiej dla taty.

No to mi teraz ręce opadły. Ojciec ma przerobiony samochód na półautomat. Gaz i hamulec ma na mające (dźwigni przy kierownicy) jak zamyka gaz to automatycznie auto wysprzęgla i wtedy zmienia bieg
Po czym znów dodaje gazu manetką i auto znów zasprzęgla automatycznie przy wyrafinowanej ilości obrotów silnika. To rozwiązanie przerabiania auta jest już znane od kilkudziesięciu lat i jest wykonywane przez profesjonalne firmy dla ludzi niepełnosprawnych. Nie stać mojego ojca na inne auto a poza tym nie zmienia to faktu że nie uzyskałem sensownej odpowiedzi na moje pytanie tylko jakieś mało znaczące dla mnie odcinki
I tak przy starcie musi nacisnąć sprzęgło a z tego co Cię orjętuje to w automacie jest to samo z tym że trzeba nacisnąć padał hamulca. I tak i tak problem nie znika.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
nie uzyskałem sensownej odpowiedzi na moje pytanie tylko jakieś mało znaczące dla mnie odcinki
...nie uzyskałeś sensownej odpowiedzi dlatego że w swoim poście nie przedstawiłeś OBIEKTYWNIE całego problemu !!! W takiej sytuacji nie można dyskutować merytorycznie ...więc otrzymałeś to co otrzymałeś .

Tomasz P

Początkujący
Punktów
0
Ale dla mnie problemem nie jest to że auto jest przerobione bo to nie ma nic wspólnego z czujnikiem sprzęgła bo ciągle jest w tym samym miejscu i jego funkcja się nie zmieniła. Chodzi mi jedynie o to czy jest możliwość obejścia tego czujnika od strony elektrycznej bo od strony mechanicznej nie wchodzi w grę. Nie chcę wpychać ojcu do auta kolejnej dźwigni do naciskania sprzęgła.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Do czujnika sprzęgła idą dwa przewody, należy przylutować przewody równolegle i na desce zmontować dodatkowy
przycisk, micro switch który będziemy naciskać do uruchomienia silnika.

Tomasz P

Początkujący
Punktów
0
Właśnie, że tego nie był bym taki pewien że 2 przewody bo w tym modelu czujnik sprzęgła nie znajduje się tak jak w poprzednich wersjach skody czyli pod pedałem sprzęgła. On jest gdzieś pod maską i nie wiadomo gdzie. Przynajmniej ja nie potrafię się doczytać i dlatego proszę o pomoc. Może ktoś już miał do czynienia z wymianą lub ingerencją w ten czujnik i może mi w tym pomóc.

Tomasz P

Początkujący
Punktów
0
Ok tylko ja wiem, że to jest czujnik Halla i jak on wygląda ;) tylko nie mam pojęcia gdzie go szukać pod maską. Przeglądałem komorę silnika chyba że 100 razy i nie ma tam takiego czegoś nawet w pobliżu sprzęgła.

Tomasz P

Początkujący
Punktów
0
Tak wiem, że taki ale nie wiem gdzie on jest. Sam szukam. A że na elektronice się znam to sam to sobie zrobię. Tak jak wcześniej pisałem miałem nadzieję,że któryś z elektryków lub mechaników pomoże mi zidentyfikować ten czujnik pod maską ale żaden nie miał z nim do czynienia i nie potrafił wskazać mi miejsca gdzie jest.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
No to mi teraz ręce opadły. Ojciec ma przerobiony samochód na półautomat. Gaz i hamulec ma na mające (dźwigni przy kierownicy) jak zamyka gaz to automatycznie auto wysprzęgla i wtedy zmienia bieg
Po czym znów dodaje gazu manetką i auto znów zasprzęgla automatycznie przy wyrafinowanej ilości obrotów silnika. To rozwiązanie przerabiania auta jest już znane od kilkudziesięciu lat i jest wykonywane przez profesjonalne firmy dla ludzi niepełnosprawnych.
Cieszę się, że wytłumaczyłes mi to bo nigdy nie mialem z czymś takim doczynienia. Moj powyższy post nie miał być uszczypliwy.

Jaki silnik jest w tej Fabii?

I rocznik.

Tomasz P

Początkujący
Punktów
0
Ja nawet nie pomyślałem, że może być uszczypliwy ;) ale księża mi, że ludzie słysząc słowo "niepełnosprawny" reagują tak jak by się mówiło o , może to głupio zabrzmi "śmieciu" który jest nic nie wart i szkoda czasu na pomoc takiemu człowiekowi. Już nie raz tego doświadczyłem. Lepiej się nabijać i docinać różnymi tekstami zamiast potraktować go jak zwykłego klienta który ma takie same prawa jak inny a nie zbyć go jakimś głupim tekstem. Jeśli chodzi o silnik to jest 1.2 TSI 66kW a rocznik 2015

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Nie znajdziesz tego czujnika pod maską bo on jest w koszu sprzęgła i to jest czujnik położenia sprzęgła a nie zwykły wciśnięte /nie wciśnięte dlatego nikt nigdzie tobie go nie przeniesie raczej.

Do góry Bottom