• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z gasnącym Oplem Tigra 1.6, '95

Wilczek18

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Witam. Mam problem z autem od kiedy wymieniłam pompkę od płynu hamulcowego, odpowietrzeniu hamulców.... Mianowicie wszystko mi zaczęło się lekko mówiąc walić. Ostatnio jest gorzej. Bo gdy zwalniam żeby skręcić i potem wbijam 2 bieg, to robi się nie wesoło... Wszystkie kontrolki mi się zapalają... Nawet od ręcznego....! Wspomaganie kierownicy jest odcięte. Ostatnio zrobiłam restart komputera pokładowego.. Nie ma żadnej poprawy czy zmiany. Nadal słabo. Ktoś ma jakiś pomysł czemu tak się dzieje? Obstawiałam termostat, że zostaje w pozycji otwartej, no i silnik jest za bardzo schłodzony.. Bo temperatura utrzymuje się poniżej tych 90 stopni.. Silnik gaśnie bez wibracji, falowań, szarpnięć.. Pomocy, bo już naprawdę nie wiem czy to elektryki wina.. Czy czego... Początkowo bywało że tylko kontrolka od ABSu się świeciła co jakiś czas.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
napewno nic skomplikowanego,zeby sie dostac do pompy hamulcowej itd mozna wyrzadzic wiele krzywd w tym wozie bo ciasnota.trzeba by zajrzec w okolice tam gdzie bylo robione a moze sie znajdzie odpowiedz.Jak nie to przyjedz,zrobi ci,pozdro

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
nie skręcać,nie zwalniać, nie "WBIJAĆ' 2-go biegu,wbija się gwoździe w deskę;),włączać 2-gi bieg dłużej posłuży:), a co do usterki skoro pompa hamulcowa była wymienia to możliwe że,podciśnienie z serwa było ściągane możliwe że jest gdzieś nieszczelność ,to bym w pierwszej kolejności sprawdził

Wilczek18

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
I problem rozwiązany! Posiedziałam przy aucie.... Sprawdzałam szczelność czy też nieszczelność.... A problem tkwił w sondzie Lambda! :) Wymieniony i śmiga jak głupi. Dziękuję za próby pomocy. :)) Pozdrawiam!

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
sonda z jednym drutem,czy jest czy jej niema ecu i tak przyjmie napiecie awaryjne i jezdzic to MA i niech nikt nie mowi ze nie.
Poprostu,cos wymienic musieli zeby nie bylo ze cos spartolili,bo sondy kolezanka i tak sama sobie nie wymieniła,mysle tu o odkreceniu z kolektora.
Poprostu takie bajki to nie nam

Wilczek18

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Nie robiłam tego w Lublinie, tylko w warsztacie w Urzędowie. Samochód ciągle gasł... Szanowni mechanicy nadal czegoś szukali. Wymienili filtr paliwa (miało pomóc ich zdaniem), a że sonda no to wyszło z rozmów z innymi osobami które miały podobny problem. Nie tyle sama... Co po prostu z pomocą znajomych którzy mają warsztat. Sama robiłam znaczną większość, a oni mi pomagali i podpowiadali. Jeśli coś było nie halo, to po prostu kazali mi stać obok i przyglądać się. Warto umieć trochę więcej i radzić sobie samej na ile to możliwe. Bajki? A co w tym bajkowego, że interesuje mnie mechanika?

Do góry Bottom