• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z hamulcami VW Golf 5

dzimi

Gaduła
Punktów
10
Miasto
.
W vagach powiem Wam chłopy, że nie umiem odpowietrzyć hebli za 1 razem zawsze się z tym męczę, taki szmatowaty ciągle pedał jest, nawet jak na maszynce lecę albo z kompa wyzwalam ABS. Ciul wie co robię źle, a Ty Krzyhu5 ze zbiorniczka wywal od sysarką, odkręć odpowietrzniki niech zleci grawitacyjnie a do zbiorniczka pchaj nowy, jak auto teściowej to nie rób nic, a jak masz czas to rozbierz cały ukł. hamulcowy i do myjki ultradźwiękowej

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Miałem kiedyś problem z a3. Odpowietrzane ciśnieniowo, podciśnienowo, kompem, tradycyjnie i dalej zapowietezony. Trochę postało później pojeździłem i poszło.

dzimi

Gaduła
Punktów
10
Miasto
.
Ja zawsze też objeżdżam, w trakcie próby wyzwalam ABS. Powiem Wam może komuś się przyda odpowietrzacie hebel na 4 kołach w powietrzu jest lipa, potem próba po próbie spróbujcie na aucie nie podniesionym z żadnej strony tylko na chwile otworzyć odpowietrznik, grawitacyjnie czasami lubi siknąć z któregoś powietrzem !!! taka porada i zauważyłem, że inaczej jak się odpowietrza z kołami w powietrzu a z kołami na ziemi inaczej się układają te przewody elastyczne coś w tym jest ja osobiście polecam !!! jako 1 na podnośniku na pałę potem próba i odpowietrzanie na kołach

Krzyhu5

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Mszana Dolna
raz wykręcaliśmy zacisk to z wężyka powoli coś wyciekało na ziemię ,nawet nie ubyło ze zbiornika [czas naprawu do 1godziny] więc jak jedno koło ,mnie zejdzie wiele czasu
a potrzeba wszystkie naraz , a jak nie zdążę to pomiesza się nowy i stary i d...

mrqq

Bywalec
Punktów
11
w całej grupie vag najlepiej odpowietrzyć tył (bo zawsze tam jest problem ) na odkreconym i zblokownym zacisku , prawie zawsze pojdzie jeszcze powietrze

mrqq

Bywalec
Punktów
11
kolego Szumek nastepnym razem zmien kolejność i odpowietrz przed przykręceniem zacisku tj zacisk w ręce , odpowietrznik max u góry, Czasu nie stracisz nic , a pewnie sporo zyskasz nie odpowietrzajac drugi raz ;)
ps. gdzie w golf v znajduje sie regulator siły hamowania ?

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
kolego Szumek nastepnym razem zmien kolejność i odpowietrz przed przykręceniem zacisku tj zacisk w ręce , odpowietrznik max u góry, Czasu nie stracisz nic , a pewnie sporo zyskasz nie odpowietrzajac drugi raz ;)
A ty wiesz w jaki sposób zastosowano regulacje siły hamowania, to nie golf 3 kolego. -> STG 03 - Elektronika hamulców
-> Funkcja 10 (Adaptacja)
-> Kanał 09
-> Wartość 0 (Standard / średnia) zmienić na 2 (duża). Pewnie Szumek72 to miał na myśli.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
wolę łopatologię i własne ręce, wtedy jestem pewien. Na podnośniku koła masz w dole czy na górze? Raczej wszystko się zmienia jak postawisz furę na glebe, nie? może to nie ma znaczenia? jak myślisz?
czytając tą odpowiedź wydaje się że robisz w branży z rok? a co ma do tego zacisk w górze? a może odpowietrzyć go w imadle na stole?

ja nie robię na czas, tylko na jakość i każdy ma swoje sposoby tylko trzeba rozumieć zasadę działania...;)

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Ja nigdy nie mam problemu z odpowietrzeniem. Bez ABS zaczynam od tyłu [od koła najdalej], a z ABS od przodu [od koła najbliżej]. Odpowietrzam tylko raz. Jak w grupie VAG odpowietrzenie nic nie daje to najczęściej pada pompa ABS [wtedy pedał wpada do podłogi]

mrqq

Bywalec
Punktów
11
kolego szumek warsztat mam legalnie od 2007 a samochody robie robie od 20 lat prawie.Wiec nie rok. I powiem tylko tyle ze przez cały ten czas ani razu nie miałem potrzeby zmieniać kodownia abs po naprawie hamulcy (o ile nie była wymieniana pompa abs) , jazdy probnej z właczeniem abs w takich przypadkach tez nie robilem. Ale poprawiac odpowierzenie tylu po psudonaprawch w wszelakich audi b6 b7 i calej płycie golfa v to sporo razy
pozdrawiam

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
no, no, ale ja nie piszę o żadnym kodowaniu stera ABS-u, ja tego nie robię,. To ty stary wyga jesteś i dziwi cię że czasem tak się dzieje? dlatego ja robię to dwa razy jak jest potrzeba, po za tym mam rolki do sprawdzenia i siły hamowania, wyzwalam ABS też jak jest potrzeba...wszystko zależy od typa jaki się trafi...a przede wszystkim tylne zaciski mają być sprawne...

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Zobacz czy nie zerwałeś regulatora w zacisku- (tłoczek się nie podstawia tylko wraca do końca). Wtedy klocki są bardzo odsunięte od tarczy i pedał zawsze wpada - powstaje wrażenie zapowietrzonych hamulców.

Zgadza się można się nadziać, wymieniam klocki 20 lat, a ostatnio po samym wkręceniu tak się zrobiło przy ich wym. Troszeczkę przekręciłem o odwrotną stronę aby nacięcia były w poziomie i tak się stało. Dałem dupy już teraz będę pamiętał, zresztą uczono mnie kiedyś aby nie kręcić w odwrotną stronę, jakoś tak wyszło. Tłoczek zachowywał się identycznie, cofało go po puszczeniu ham. na maksa do tyłu i taki był efekt. DOBRA RADA LEPIEJ NIE ODKRĘCAĆ TŁOCZKA do wyrównania nacięć.

Ostatnia edycja:

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Zobacz czy nie zerwałeś regulatora w zacisku- (tłoczek się nie podstawia tylko wraca do końca). Wtedy klocki są bardzo odsunięte od tarczy i pedał zawsze wpada - powstaje wrażenie zapowietrzonych hamulców.

no, no, ale ja nie piszę o żadnym kodowaniu stera ABS-u, ja tego nie robię,. To ty stary wyga jesteś i dziwi cię że czasem tak się dzieje? dlatego ja robię to dwa razy jak jest potrzeba, po za tym mam rolki do sprawdzenia i siły hamowania, wyzwalam ABS też jak jest potrzeba...wszystko zależy od typa jaki się trafi...a przede wszystkim tylne zaciski mają być sprawne...

Ciekaw jestem czy panu mądralińskiemu, co od komuchów wyzywa, rolki pomogą do znalezienia mojej przyczyny, a może i u kolegi jest podobna. Po kuta odpowietrzać cały układ abs-y sresy jak płyn zleciał tylko od zaciśniętego przewodu do zacisku 20 cm. Cały słupek płynu został na miejscu w tym i innych kołach. bo jakim k...wa cudem może zlecieć jak nie ma ujścia. Zastanówcie się panowie mechanicy nad swoimi kosmicznymi wywodami ( auto w górze, od którego koła zacząć itp. )
Przy wymianie pompy abs to tak ale nie zacisku. Czy ktoś się w ogóle spytał czy płyn leci podczas odp. Czy wymieniał klocki bo jak są nowe to pedał będzie miękki i wpadał. Tarcza do nowego klocka musi się dotrzeć, a czym większe są różnice to może nawet wpadać do podłogi. Z tyłu dłużej to trwa bo dlaczego panowie?
Moja głupia dedukcja jest taka:
Gość zdjął zacisk nie wiemy po co pewnie dźwignia stała, standard w VW, zjechało klocki bo trzymał ręczny Tak
Nie wypompował tłoczka na aucie do wypadnięcia przed zdjęciem Tak ( ja tak robię, często stoi na dębowo i w imadle jest ciężko )
Wykręcił tłoczek na imadle może na chama może nie, tego nie wiemy Tak.
Pier.....ął regulator opisany wyżej, pewności nie mamy Tak
Nie zauważył tego jak w moim przypadku Tak.
Zrobił dźwignię reperaturki pierdoły dzikie węże i eja na auto Tak.
Niestety zong po odp. pedał wpada Tak.
U mnie nikt tego na początku nie zauważył bo podczas odp. i tak pedał wpada i rośnie przez chwilę. Inna marka Astra H. Jak wyjechałem był niski i miękki, ok nowe klocki. Zrobiłem rundę nawet kawałek na ręcznym aby szczęściu sobie pomóc. i gówno, pedał za drugim naciśnięciem igła za pierwszym kibel. Tknęło mnie jak ponownie zdejmowałem zacisk który później reagował. Z jarzma normalnie wypadł jak bym przed chwilą wkręcał tł. Kolega nacisnął pięknie się wysunął ale po puszczeniu sk....el chował się do końca dlatego był za 2 razem. DOBRA PO WYMIANIE TŁOCZKA GITARA. Nie wiem jak działa ten regulator, nigdy się nie zastanawiałem, ale mam nauczkę na przyszłość.
Jeszcze jedno jak klocki zostały stare tarcza też, to problem się nasili bo odległość wzrośnie po wpadnięciu tł.
JAK POMOGŁEM TO BĘDZIE MIŁO.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Ciekaw jestem czy panu mądralińskiemu, co od komuchów wyzywa, rolki pomogą do znalezienia mojej przyczyny, a może i u kolegi jest podobna. Po kuta odpowietrzać cały układ abs-y sresy jak płyn zleciał tylko od zaciśniętego przewodu do zacisku 20 cm. Cały słupek płynu został na miejscu w tym i innych kołach. bo jakim k...wa cudem może zlecieć jak nie ma ujścia. Zastanówcie się panowie mechanicy nad swoimi kosmicznymi wywodami ( auto w górze, od którego koła zacząć itp. )
Przy wymianie pompy abs to tak ale nie zacisku. Czy ktoś się w ogóle spytał czy płyn leci podczas odp. Czy wymieniał klocki bo jak są nowe to pedał będzie miękki i wpadał. Tarcza do nowego klocka musi się dotrzeć, a czym większe są różnice to może nawet wpadać do podłogi. Z tyłu dłużej to trwa bo dlaczego panowie?
Moja głupia dedukcja jest taka:
Gość zdjął zacisk nie wiemy po co pewnie dźwignia stała, standard w VW, zjechało klocki bo trzymał ręczny Tak
Nie wypompował tłoczka na aucie do wypadnięcia przed zdjęciem Tak ( ja tak robię, często stoi na dębowo i w imadle jest ciężko )
Wykręcił tłoczek na imadle może na chama może nie, tego nie wiemy Tak.
Pier.....ął regulator opisany wyżej, pewności nie mamy Tak
Nie zauważył tego jak w moim przypadku Tak.
Zrobił dźwignię reperaturki pierdoły dzikie węże i eja na auto Tak.
Niestety zong po odp. pedał wpada Tak.
U mnie nikt tego na początku nie zauważył bo podczas odp. i tak pedał wpada i rośnie przez chwilę. Inna marka Astra H. Jak wyjechałem był niski i miękki, ok nowe klocki. Zrobiłem rundę nawet kawałek na ręcznym aby szczęściu sobie pomóc. i gówno, pedał za drugim naciśnięciem igła za pierwszym kibel. Tknęło mnie jak ponownie zdejmowałem zacisk który później reagował. Z jarzma normalnie wypadł jak bym przed chwilą wkręcał tł. Kolega nacisnął pięknie się wysunął ale po puszczeniu sk....el chował się do końca dlatego był za 2 razem. DOBRA PO WYMIANIE TŁOCZKA GITARA. Nie wiem jak działa ten regulator, nigdy się nie zastanawiałem, ale mam nauczkę na przyszłość.
Jeszcze jedno jak klocki zostały stare tarcza też, to problem się nasili bo odległość wzrośnie po wpadnięciu tł.
JAK POMOGŁEM TO BĘDZIE MIŁO.
Sam się wal matole, bo tak nas nazwałeś i śmierdzi ci tu Nowogrodzką, ja wyzywam od komuchów bo ty nas od matołów, zacytować? Daj se siana i polityki tu nie mieszaj.The end.

Do czego rolki mi potrzebne, i tak tego nie zrozumiesz.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Nie was tylko ciebie, nie wiem co to są rolki w życiu na oczy nie widziałem.
Dobra h.........j z tym koniec z tą kłótnią.
Przepraszam jak uraziłem panie Grupa Wsparcia Technicznego " docenione treści 475"

Witam
Panowie wstyd pisać ale mam problem z odpowietrzeniem hamulców, regenerowałem tylny zacisk, standardowa procedura na przewód hamulcowy założyłem zaciskacz zregenerowałem zacisk złożyłem wszystko, rozpocząłem odpowietrzanie wszystko ładnie poszło i zonk pedału nie ma auto z ABS i ESP czy takie układy odpowietrza się jakoś super inaczej wiem ze pompa ABS-i itd itd, ze komputerem ja wysterować tylko, ze ja nie spuszczałem całego płynu z układu, a na dzień dzisiejszy nie mam dostępu do pneumatycznej maszyny do odpowietrzania. Macie może jakieś porady dla młodego adepta sztuki motoryzacyjnej ? Auto VW Golf 5 2004r

Kolego co z tym Golfem?????!!!!! bo tu ludzie do oczu sobie skaczą, a minęło już dwa tygodnie.
Napisz coś bo umre z ciekawości prosimy.

Do góry Bottom