• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z hamulcami VW Golf 5

Krzyhu5

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Mszana Dolna
Mam golfa 5 1.9tdi 2004r i chcę naprawić niedziałające hamulce w tyle bo się zapieklo. Na tylnich zaciskach pisze trw to jaki mam zamówić zestaw naprawczy gumek ,mam wybrać średnicę 38 czy 41 mm tłoczka?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Wiecie co, w zależności od sytuacji też czasem zaciskam przewody elastyczne ale nie takie wzmacniane w środku. Tak jak pisali w poprzednich postach - myśleć, a jest banalnie prosty sposób i nieszkodliwy dla żadnych przewodów, wystarczy wcisnąć pedał hamulca i pozostawić go wciśnięty wtedy możemy demontować zaciski, przewody czy co potrzebujemy wymienić. Wciśniętym pedałem zamykamy możliwość dostania się płynu ze zbiornika do pompy - robimy podciśnienie. Proste a skuteczne.
no, ciekawe czy wyjedziesz tym autem z podnośnika...ja zaciskam i jadę, czekam na graty i robię już drugie auto. Metoda tylko sprawdza się jak nie masz ciśnienia albo kilka podnośników.:D

Mam golfa 5 1.9tdi 2004r i chcę naprawić niedziałające hamulce w tyle bo się zapieklo. Na tylnich zaciskach pisze trw to jaki mam zamówić zestaw naprawczy gumek ,mam wybrać średnicę 38 czy 41 mm tłoczka?
38mm ale zakładam się że stoi ręczny....odkręcić cięgno z zacisku nakrętka 13 wyjąć albo wyszarpać uszczelniacz i zobaczysz sproszkowane aluminium...wydmuchać, oderdzewiacz, założyć cięgno bez uszczelniacza i morsem rozruszać, chyba że będziesz wypinał segera i wyciągał śrubę.

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Jak poco jak się tam zapieka u rdzewieje

Do góry Bottom