• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z mechanikiem, co robić ?

jabol94

Nowy
Punktów
0
witam, ostatnio przydarzyła mi się nietypowa sytuacja, chętnie poznam Wasze zdanie co o tym wszystkim sądzicie.

Mam Audi A3 z roku 2006 , 115 KM, 1.9 TDI. Walnęła mi sprężyna prawy przód.

Podjechałem do mechanika, do którego ogólnie nie jeżdzę, jednak akurat byłem pod jego warsztatem gdy sprężyna się rozleciała, nie chciałem jechać dalej bo bałem się o oponę itp. Zostawiłem więc auto.

Po dniu, dwóch, przyszedł SMS, że autko gotowe do odbioru. Zapłaciłem, super fajnie, jadę.
Nagle zorientowałem się, że jeździ mi się dziwnie, auto ucieka mi na boki, sterowanie kierownicą jest dziwne.
Po paru dniach nie dawało mi to spokoju, zadzwoniłem do mechanika który robił naprawę. Powiedział mi, że zapomniał mi powiedzieć, ale musze podjechać do na stację kotroli pojazdów lub gdzieś indziej gdzie zrobię zbieżność, on sam nie miał takich warunków. Pojechałem, zapłaciłem 50 zł, lekka poprawa była ale nadal bardzo ***jowo mi się jeździło. Zadzwoniłem ponownie do mechanika, mówię że dalej dziwnie się jeździ, i że może podjadę do niego, zostawię znów auto żeby upewnił się, że wszystko jest ok. Zgodził się. Zostawiłem autko na dobę. Po tym dniu dostaję SMS, że wszystko jest po ich stronie ok i on nie wie czemu się źle jezdzi. Zalecił mi może zrobienie geometrii kół 3D. Pojechałem, zrobiłem, 130 zł poszło. I dalej problem. Dalej jezdzi się beznadziejnie, kierownica ucieka na boki. Myśłałem, że mnie coś rozwali od środka bo autem jezdzilo sie dalej fatalnie a kasa uciekała.

W końcu oddałem auto do znajomego mechanika, powiedziałem jaki jest problem, żeby wszystko rozebrał i posprawdzał. Okazało się, UWAGA, że ten pierwszy mechanik zamontował mi ZŁĄ SPRĘŻYNĘ, która była dłuższa i grubsza (była do silnika 2.0 a nie 1.9 jak mój). Znajomy mechanik to dostrzegł i zmienił mi sprężynę na prawidłową. Okazało się, że to było przyczyną i teraz jeździ się super.

Pojechałem więc do mechanika który zamontował złą spręzynę i mowię mu co jest grane. On mi na to, że musi to sprawdzić. Okazało się, że zamówił od kogoś tam dobrą sprężynę ale przysłali mu inną, on mi ją zamontował i on ich winą chce obarczyć. Na ten moment kazał mi czekać co mu odpowiedzą.

i tu zaczynaja sie moje pytania: czy to moja sprawa jak on sobie to załatwi? ja chcę odzyskać całą kasę jaką u niego zostawiłem. Swoim błędem naraził mnie na niebezpieczenstwo, wygenerował dodatkowe koszty, do tego opona prawa jest lekko starta.

Co byście zrobili w mojej sytuacji i jaka jest Wasza ocena całej tej porąbanej sytuacji?

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
wólka
To fura była krzywo czy nie była a wiemy , że to napewno zła sprężyna ? Powiedzieć mógł tak jak jeden ukrainiec co tu robił u nas właził do kanału luzował śruby zawiechy wołał pana i pokazywał - jak to jest spie###dolone

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3253
Miasto
PZ
I w tym jest problem, pan klient powiedział że tak było a mechanik nie ma głosu bo go nie ma, klient stracił kasę nie tylko za wymianę sprężyny tylko za zbieżność, geometrię, opony i paliwo na jeżdżenie od Annasza do kajfasza i teraz trzeba kogoś obciążyć rachunkiem :D, najłatwiej tego od sprężyny. Wiecie nad czym się zastanawiam? Czy równie łatwo było by wejść na forum lekarzy i tam objechać jakiegoś doktora :rolleyes:za błędną diagnozę, żeby kasę oddał:D, próbował ktoś kiedyś?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
894
Miasto
Manchester
W tym momencie to sam autor jeszcze się nie ustosunkował do poprzednich postów... więc może poczekamy.

Prady i tak się nie dowiemy, ale możemy bazować na tym co mamy podane.

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
wólka
jadę na geometrię płacę 130.- jazda próbna jest chu7676jowo - wracam mówię jest żle , ale mi się podoba i jeżdzę dalej .....opony wycinam [ albo i nie ..] szukanie frajera

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
431
Czy równie łatwo było by wejść na forum lekarzy i tam objechać jakiegoś doktora :rolleyes:za błędną diagnozę, żeby kasę oddał:D, próbował ktoś kiedyś?
W śród lekarzy jest niepisany ŻELAZNY KODEKS ...i ściśle przestrzegany przez środowisko .Nie rozważam czy to jest dobre czy złe ..po prostu stwierdzam fakt .Środowisko prawników jest bardzo podobne do lekarskiego ..tylko bardziej komercyjne a nie charytatywne ....internetowy przykład "E-prawnik " .Jest pytanie od zainteresowanego --natychmiast pojawia się informacja ile to pytanie będzie kosztowało pytającego .Dla równowagi --GOFIN.pl --można otrzymać wiele bezpłatnych porad w zakresie finansów i nie tylko . W odniesieniu do otwartego tematu ..jeżeli ów mechanik nie jest w stanie dokonać właściwej weryfikacji montowanej części , nie dokonuje porównania ,analizy itd. ,to coś jest nie tak . Gdybym ja słuchał Klientów (laików) i nie miał swojego zdania to wymieniał bym to co oni sobie życzą lub sugerują a nie to co jest konieczne !

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3253
Miasto
PZ
Poogladajcie sobie od 21 minuty...

Drugi mechanik powinien był to zdiagnozować i odesłać do pierwszego. Ten wymieniłby sprężynę na gwarancji na swój koszt i po sprawie. Resztą bez komentarza.
Profesora Chrisa oglądam na bieżąco :) widać że mechanika to jego pasją, jemu dałbym moje auto do naprawy

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
659
Drugi mechanik powinien był to zdiagnozować i odesłać do pierwszego. Ten wymieniłby sprężynę na gwarancji na swój koszt i po sprawie. Resztą bez komentarza.
Dokladnie dlatego pisałem ze to glopota ze poprawiał to kolejny bo za taka poprawkę w innym miejscu nikt nie będzie odpowiadał albo zwracał pieniędzy

pawcar

SuperMechanior
Punktów
894
Miasto
Manchester
Zapewne już widoczna. Generalnie autor wsiakl ...wiec ciągnięcie tematu bez sensu jest.

Złodziej mechanik, bo każdy mechanik to złodziej i pijak - jakoś tak to szło.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6804
Miasto
Mazowieckie
nie przeżywaj. może gostek ma sworznie odwrotnie a mechaniki sie dziwują.
dopóki nie trafi do normalnego to bedzie wiecznie zdziwiony takimi akcjami.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3070
Połowa mechaniorów w PL, wymieni jedną sprężynę, aby tylko kase przytulić...i gwarancja do bramy i się nie znamy...:) a że klient nie ma potwierdzenia takiej operacji (zlecenie, paragon), bo zabecelował do łapy (bo taniej bez vat), to może takiego partacza co najwyżej cmoknąć w pompona, w razie co...:)
I tak się jakoś kręci w tym padole...:)

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Nie ma się co tutaj spierać ani denerwować zasada jest taka że sprężyny zawsze wymienia się dwie bez względu czy nowe czy używki . A jeśli chodzi o używki tym bardziej sprężyny to tylko i wyłącznie niech klient sam kupuje i będzie miał potem pretensje też sam do siebie .Nigdy nie zamawiam takich rzeczy używanych bo z tym bywa rożnie i nie ma do końca pewności jaka została wysłana cześć i jak w tej sytuacji potwierdza się jest lipa sporo pracy wywalonej kasy wszystko na marne i nerwy niepotrzebne .Nie bronie tu tego mechanika bo raz że nie powinien się zgodzić na zamawianie używanej jednej sztuki .pewnie chciał chłop sobie uprościć nie sprawdził bo i chyba nie miał specjalnie jak tym bardziej że sprężyna tamta była już pęknięta a finał jest taki anie inny Chytrość nie popłaca wystarczyło zamówić nowe założyć raz i zapomnieć o temacie a tak bujanie się strata kasy czasu i nerwów Sądzę że obaj panowie są tutaj tak samo winny zarówno autor czyli właściciel auta jak i mechanik na przyszłość obaj będą wiedzieć że to się nie opłaci ani jednemu ani drugiemu Dodam tylko że mechanik powinien pana uświadomić że takich zabiegów nie warto robić a jeśli już to tylko na pana odpowiedzialność i cześć zamawia pan sam Ja przynajmniej tak robię jeśli używki klient zamawia sam i mam spokój

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6804
Miasto
Mazowieckie
adam50-zasada jest taka drogie dziecko, że ze sprężynami to loteria.
jak działaja te nowe to się dowiemy niestety dopiero po montażu...
a tu adam50 kolejny wszechwiedzący bąk.

a jakiej firmy montujesz?
jeśli mogę spytać.

Do góry Bottom