• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

problem z monowtryskiem golf 3 1.8 gt

Zybix64

Uczestnik
Punktów
0
Proszę o pomoc! kilka dni temu golfik przestał odpalać.po podpięciu do komputera wyszedł uszkodzony czujnik hala.Wymieniłem cały aparat zapłonowy używkę,nic nie pomogł:confused:kazało się że wtrysk nie podaje paliwa. Pompa paliwa sprawna ,cewka również,monowtrysk podpięty bezpośrednio do akumulatora działa poprawnie.Mogłem mieć pecha,i kupić uszkodzony aparat?!Jeżeli nie to brak mi już pomysłow. bardzo proszę o pomoc!

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Myślę, że niepotrzebnie wymieniałeś aparat.
Gdy silnik nie pracuje w starszych golfach zawsze jest błąd czujnika Halla.
Czy po włączeniu zapłonu startuje pompa paliwa?

Zybix64

Uczestnik
Punktów
0
Tak,po włączeniu zapłonu pompa startuje,potem jak kręcę rozrusznikiem paliwo idzie w obu kierunkach ,natomiast wtrysk się nie otwiera, inie puszcza paliwa.Po wymianie aparatu błąd hala zniknął,ale to nic nie zmieniło.przypomnę jeszcze, że wtrysk otwiera się kiedy zasilam go bezpośrednio z akumulatora.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Odczytujesz błędy w czasie kiedy rozrusznik pracuje?
Auto ma LPG?

Zybix64

Uczestnik
Punktów
0
Auto bez LPG,iskra jest,błędy odczytywane były podczas kręcenia rozrusznikiem.i chyba na samym zapłonie również.Piszę chyba, ponieważ dokładnie nie pamiętam,robił to kolega.Reasumując:paliwo jest, pompa podaje,iskra jest,wtrysk się nie otwiera ,golf nie pali!

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Sprawdzić zasilanie i masy sterownika i jeśli są i przewody między sterownikiem o wtryskiwaczem nie mają przerwy to sterownik do wymiany.
Koszt na portalu aukcyjnym od 40 pln:)
Nie ma to jak proste konstrukcje:)

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Skoro sprawdziłeś i nie ma odcięcia jakie stosuje się przy LPG to można a nawet należy.

Zybix64

Uczestnik
Punktów
0
Dzięki, napiszę jak coś będę wiedział ;)

Zybix64

Uczestnik
Punktów
0
Witam ponownie.Po wyciągnięciu komputera z podszybia , zauważyłem trzy czerwone ucięte kable.Jeden gruby kończy się w połowie podszybia,cały czas pod prądem,drugi podobnej grubości wychodzi z wtyczki sterownika,i kończy się również wokolicach środka szyby.Trzeci wchodzi w wiązkę która idzie pod filtrem kabinowym.Jeżeli coś wam to mówi,proszę o pomoc!przydał by sięrównież schemat pinów wtyczki która dochodzi do sterownika

Zybix64

Uczestnik
Punktów
0
Może masz opis kabli, albo chociaż wiesz od czego są te czerwone? Do czego je podpiąć?

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
667
Miasto
WLKP
nic nam to nie mowi,jedz do fachowca ci pomorze

alb oddaj do utylizacji.

rch11

Zweryfikowany Mechanik