• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z odpalaniem Volvo V50 2.0

Zybix64

Uczestnik
Punktów
0
Skoro nie można sprawdzić sterownika w warsztacie, to skąd wiadomo, że uszkodzony jest mechanicznie, a nie ma uszkodzonego wsadu? Zanim kupię nowy sterownik, pasowałoby wiedzieć czy wymiana jest konieczna ;)

Zybix64

Uczestnik
Punktów
0
Mimo, iż nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi mam jeszcze inne pytanie, mianowicie : czy dużym problemem jest sklonowanie sterownika? Czytałem, że konieczny jest cały zestaw (sterownik, kluczyki, stacyjka itd.) lub to, że sterownik został wyczyszczony w poprzednim samochodzie.

Ostatnia edycja:

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Niestety muszę potwierdzić SID803A nie daje się sprawdzić na stole. Co do klonu to zawieź do kogoś kto ma bdm`a inaczej flasha nie zczytasz.

Sprawdź jeszcze wtyczkę w skrzynce bezpiecznikowej pod maską z prawej strony, Ostatnio miałem takie auto. Rozrusznik raz kręcił raz nie, problem był właśnie z wtyczką.

Zybix64

Uczestnik
Punktów
0
Dzięki. Czyli klon jest możliwy?
Jeżeli chodzi o rozrusznik to w zasadzie zawsze kręci. Chodzi o to, że raz załapie i zgaśnie, a niejednokrotnie kręci i nic.

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Klon zawsze jest możliwy, chyba że nie odczytasz starego softu

Zybix64

Uczestnik
Punktów
0
Dzieki,we wtorek jestem ustawiony z magikiem od elektroniki ,dam znac co wyszlo .Jeżeli macie jeszcze jakieś podpowiedzi to piszcie

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ta kontrolka od swiec, to takze infomacja uszkodzenia/nieprawidlowej pracy ukladu sterowania silnikiem. Napisalem ukladu bo to nie chodzi tylko o ECU, takze o komponety silnika przez niego sterowane. Uszkodzenie samego sterownika wyklucza raczej informacja ze po odpaleniu silnik potrafi pracowac caly dzien poprawnie. Stawial bym raczej na zawory reuglacyjne i czujniki. Ich nieprawidlowa praca moze wymuszac zatrzymanie silnika. Moze to byc np. zawor sterujacy przepustnica na dolocie, jego nieszczelnosc spowoduje problem z rozruchem, zawor egr rowniez moze powodowac talkie zachowanie. Uszkodzenie sterownika swiec raczej pomina bym ze wzgledu na to ze stetrownik poprawnie steruje grzaniem swiec w niskich temperaturach. Volvo jest mlode wiec moze przeszlo operacje usunieca dpf/fap lub usunecie funkcji egr w sterowniku. Zmiane mapy na oryginal wykona Ci kazdy kto zajmuje sie tuningiem a adresy takich warsztatow znajdziesz w necie bez problemu. Ja moge polecic 2 takie miejsca w mazowieckim, chociaz sam nie korzystam z ich uslug to jednak znam tych ludzi i wykonuja swoja prace rzetelnie. Sama zmiana mapy nie pociaga za soba koniecznosci zabawy z immo, wszytsko zostaje po staremu. Nie mozna tez wykluczyc uszkodzenia samej instalacji, jak napisali wyzej to mozliwe. Wiazki robi sie teraz metada "na ksiegowego" czyli najtaniej, czesto w chinach, na chinskich kablach lub z chinskiej zanieczyszczonej miedzi. Takie wiazki gnija w srodku bez potrzebu uszkodzenia osnowy kabla. Ciezko to sie naprawia, ja po prostu sprawdzam kabel po kablu pradem min 5-10A, wtedy mam pewnosc ze kabel nie jest zgnity.

Jesli cos zrepetowalem a bylo napisane wyzej to przepraszam, pisze co mi do glowy wpada po przeczytaniu postu:)

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Jasne:D
Kombinuj dalej ze zworami i dodatkowymi kablami , podgrzewanie na krótko do niczego dobrego nie doprowadzi no chyba że do dodatkowych kosztów.
Silniki common rail odpalają bez świec co najwyżej mogą przydymiać na zimnym.
Diagnostyka panowie diagnostyka i to pełna dopiero wtedy można coś dyskutować to nie traktorek :cool:

Zybix64

Uczestnik
Punktów
0
Samochod byl podpinany pod komputer zwykly jak i vide .blad który występuje to coś z zaworem egr. Nr bledu nie pamietam. Mechanik twierdzi że nie ma to nic wspólnego zproblemem. kable iczujniki byly sprawdzane na piechotę,kabel po kablu. Jeżeli chodzi o przepusnice to była próba odpalenia ze ściągniętym wezem i nic.FAP byl usuwany przed rokiem, caly czas bylo dobrze.Chcialem jeszcze dodać że po kilku próbach odpalenia mimo że silnik nie odpalil ,a klyczyk jest wpozycji II gasnie kontrolka silnika. Powiedz jeszcze o co chodzi z tym wgrywaniem oryginalnej mapy? Nie będzie problemu z brakiem filtra FAP?

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Trudno tu coś wydumać może pogubił adaptacje:confused:
To chyba nie na korespondencję może nawet serwis będzie potrzebny .
Oryginalne oprogramowanie jest pod dpfa czy jak kto woli z francuskiego fap i nawet aktualizacje czyli reprograming będzie pod dpf.
A masz czym zrobić przywrócenie wartości domyślich i ew zrobić adaptacje może ktoś z KTSem ????

Zybix64

Uczestnik
Punktów
0
We wtorek jadę go wybadać do goscia ,który twierdzi że da radę.Sprawia wrażenie kumatego,wiec spróbuję.Dam znać co wyszlo.W razie nowych pomysłów piszcie

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Oryginalna mapa to po prostu oryginalny fabryczny program sterujacy silnikiem. Bedzie problem z DPF. Skoro jest blad egr to jak mechanik moze dzialac dalej i twierdzic ze "to nie ma nic wspolnego". Przeciez to glupota, tym bardziej ze nie wie co wlasciwie z tym EGR sie dzieje. Uporzadkowac ten egr i dzialac dopiero dalej.

Oryginalna mape mozna wyczytac, bedziesz mial disko z kontrolek, braki mocy itd ale problemy z zapalaniem powinny ustapic jesli to faktycznie mapa ecu jest problemem. Nie zapomnij zapisac ten z usunietym DPF, potem bedziesz musial znowu placic:)

Zybix64

Uczestnik
Punktów
0
Witam ponownie!Jestem pierwszy dzień po naprawie.Został wymieniony sterownik,program zgrany ze starego,auto pali znowu na dotyk.Mam jeszcze małą wątpliwość ,a mianowicie: na komputerze wzrosło spalanie! Napiszcie czy to moze mieć jakiś związek z wymianą sterownika

Zybix64

Uczestnik
Punktów
0
Dzięki za odpowieć,ale nie rozumiem. Czyli przed naprawą podawał niewłasciwą dawkę paliwa?

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
naj widoczniej ktoś,coś,kiedyś,jakoś,po prostu popiepszył w sterowniku

Zybix64

Uczestnik
Punktów
0
Sprawa wygląda tak ; przed usunięciem dpf palił ok.8l .Po usunięciu ok.6l,z tym.że trochę wzrastał jeszcze poziom oleju.W związku z tym,że wymieniałem sterownik z powodów wyżej wymienianych gościu który robił klona poprawił coś w programie,ponieważ stwierdził że było zrobione niedokładnie,i dlatego przybywało oleju.Jeszcze nie wiem jak jest z olejem, ale spalanie wzrosło do poziomu z przed usunięcia.nie wiem w którym momencie popełniono błąd?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A co ma przybywanie oleju do programu w sterowniku ? Zmień mechaników .... spalanie wynika z wyliczenia nie z jakiegoś pomiaru rzeczywistego a co kto namieszał to pojęcia nie mam . Niemniej albo przybywa oleju z powodu przedostawania sie ropy albo chlodziwa , zalezy jaki kolor ma olej, cudów nie ma to mechanika .

SEBA XX

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Puławy
Jeżeli przybywa to znaczy, że sterownik próbuje wypalić filtr DPF. Może cały czas go widzi i w dodatku zapchanego.
Błąd popełniono przez oddanie auta do kowala a nie fachowca. Albo trzeba zrobić sterownik jak należy albo wstawić DPF. I problemy się skończą.

Do góry Bottom